Verktyg - köpa dyrt eller billigt?
Verktygsentusiasten Per-Henrik Lundblom guidar i verktygsdjungeln, där det finns tre prissegment. Här berättar han när du kan välja billiga och när du bör satsa på lite dyrare verktyg.
![Den övre är riktigt billigt skit. Den är helt värdelös till allt annat än att hugga i puts.](/sites/default/files/styles/node_image/public/kofot_db_0.jpg?itok=diMoMNzX)
Den övre är riktigt billigt skit. Den är helt värdelös till allt annat än att hugga i puts. Foto: phl
Redan vid första verktygsinköpet står det nog klart att utbudet är enormt och att det vimlar av försäljningsställen. Som hemmafixare, såväl med låga som med höga ambitioner, tycker jag det gäller att göra smarta val vid inköpen av verktyg och maskiner. Med smart menar jag att skaffa rätt saker från början samt att inte betala onödigt mycket för dem. Genom att välja från olika priskategorier kan du undvika de oanvändbara verktygen och maskinerna, men ändå inte betala för något du egentligen inte behöver.
Det finns som jag ser det tre prissegment:
- lågpris,
- mellansegment samt
- proffs/yrkeskvalitet.
Per-Henrik Lundblom
Verktyg i lågprissegmentet
Att genomgående välja verktyg ur lågprissegmentet är sällan en bra idé. Även om ett lågprisverktyg ser identiskt ut med de dyrare alternativen är det tyvärr ofta riktigt dåligt både när det kommer till funktion och livslängd. Givetvis gäller detta inte alla produkter men det kan vara svårt att hitta rätt bland allt skräp. Generellt sett ger de lägsta priserna alltid en vara som är sämre på någon väsentlig punkt.
Ur detta segment väljer jag endast verktyg och förbrukningsartiklar som inte kräver precision eller skärpa. Exempel är spacklar och borstar eller grövre verktyg såsom en slägga. Däremot kan jag inte rekommendera att köpa den billigaste snickarhammaren eller billiga skruvmejslar och sågblad, då dessa garanterat ger ett märkbart sämre resultat.
Vet du med dig att du endast behöver ett verktyg en enda gång kan det vara värt att köpa billigt trots nackdelarna. Det samma gäller om du vet att du kommer förstöra verktyget vid användandet. Exempelvis köper jag riktigt billiga fogsvansar för att såga i puts och jordigt virke.
![måttstock måttstock](/sites/default/files/tumstock_db.jpg)
Båda fungerar bra inom de toleranser en tumstock tillåter men den nedre är betydligt
mycket tjockare och klumpigare och jag vill påstå att den inte är
tåligare för det. Foto: Per-Henrik Lundblom
Verktyg i mellanprissegmentet
Mellansegmentet är ett säkrare kort, även om det finns både bättre och sämre produkter. Generellt sett är det ur det här segmentet du gör prisvärda köp. Med prisvärd menar jag att produkten ger mycket värde för pengarna utslaget över den tid man använder den.
Prisspannet i det här segmentet är stort vilket gör det lömskt att välja rätt. Det kan rent prismässigt vara svårt att skilja dyrare lågprisartiklar från billigare varor ur mellansegmentet trots stor skillnad i kvalitet. Alla lågprislador säljer verktyg under egna märken och dessa är ofta varor som ger sken av att vara av god kvalitet, men som inte är bättre än lågprissegmentet. Ett sätt att undvika den fällan är att välja verktyg och maskiner från mer kända tillverkare såsom Bahco, Stanley, Hultafors, Bosch och Makita och Ryobi.
Jag väljer att köpa en stor del av mina verktyg och maskiner ur mellanprissegmentet. Exempel är skruvmejslar, filar och tänger från Bahco, vattenpass från Stabila och skruvdragare från Makita. Andra prisvärda köp är verktyg ur Biltemas sortiment av verktyg med tio års garanti samt produkter av Bauhaus märke Craftomat.
Nederst en väldigt bra fogsvans och överst en billig modell man kan misshandla utan att det gör ont i plånboken. Foto: Per-Henrik Lundblom
Proffsverktyg
Att som husägare och hemmafixare välja verktyg av proffs- eller yrkeskvalitet kan sällan motiveras rent ekonomiskt. I en del fall kan det dyrare verktyget ge ett bättre slutresultat, men ofta kan valet endast motiveras med att man vill ha bra produkt med lång livslängd och som alltid ger ett bra resultat. Vetskapen att du har det bästa och inte kan skylla på verktygen och maskinerna kan vara den bästa motiveringen till att satsa på verktyg ur detta segment.
De gånger jag väljer verktyg och maskiner av proffskvalitet är då jag vet att dessa kommer användas mycket eller om de erbjuder en unik användbar funktion. Exempelvis har jag skaffat en sänksåg från Festool och multimaskin från Fein.
![måttband måttband](/sites/default/files/mattband_db.jpg)
Hultafors Talmetern (vänster) är otroligt mycket bättre i skalan samt i metallkroken i framkant. Den billiga har en flimsig och tjock krok som ger mätfel. Foto: Per-Henrik Lundblom
Köpa, hyra eller låna verktyg
Alternativen till att köpa på sig egna verktyg och maskiner är att hyra eller låna. Står du inför ett projekt som kräver ett udda verktyg eller maskin skadar det inte att höra runt bland bekanta.
Maskinuthyrningsfirmorna har vanligtvis ett mycket stort utbud, främst av maskiner. Tyvärr är bemötandet inte alltid på topp om man önskar hyra som privatperson. Lyckligtvis har jag ofta fått mycket bra hjälp både hos de stora nationella uthyrningsfirmorna såsom Cramo och Ramirent och hos mindre lokala firmor.
Nackdelen med att hyra maskiner är att du helst vill klara av arbetet så fort som möjligt då hyreskostnaden räknar upp oavsett om maskinen används eller ej. Detta kräver planering och möjlighet att avsätta exempelvis en helg i stället för att arbeta lite då och då.
Värt att tänka på vid hyra är att även om dygnshyran ofta är låg kan kostnaden för slitage och förbrukningsartiklar bli ganska hög. Förhör dig om pris inklusive moms på allt i förväg, inte bara maskinhyran.
Mer om verktyg
En bra grunduppsättning verktyg
Lär dig borra rätt
Kommentarer
19