5 skruvdragare i mellanprisklassen - en jämförelse

Går det att hitta en vettig batteridriven borrskruvdragare för 2000 kr? Verktygsentusiasten Per-Henrik Lundblom har valt ut 5 intressanta skruvdragare i mellanprisklassen och gör en jämförelse.

Per-Henrik Lundblom har valt ut 5 intressanta skruvdragare i mellanprisklassen och gör en jämförelse.

Per-Henrik Lundblom har valt ut 5 intressanta skruvdragare i mellanprisklassen och gör en jämförelse. Foto: Per-Henrik Lundblom

Val av batteridriven borrskruvdragare är ett av de ämnen som gång på gång kommer upp i forumet på Byggahus.se. Förmodligen beror detta på att skruvdragaren är en av de mer användbara maskinerna för både husägare och boende i lägenhet. Eftersom utbudet av modeller är enormt, är det inte helt lätt att hitta rätt och valet påverkas dessutom av behov, budget och intresse.

Per-Henrik Lundblom
Per-Henrik
Lundblom

I den här artikeln tittar vi närmare på fem batteridrivna skruvdragare i mellanprisklassen. Med mellanprisklass avser jag en kostnad på runt 2000 kr för skruvdragare med batteri och laddare. Jag ser detta som ett pris mellan riktigt dyra maskiner med prislappar upp emot 5000 kr, och de billigaste modellerna från lågprisladorna.

I detta prissegment finner man en otrolig mängd maskiner, ofta flera modeller från varje tillverkare. För att minska urvalet fokuserade jag på 18 V-maskiner och tittade på märken och modeller du hittar i bygghandeln. De angivna priserna är normalpriser, inte reafynd.

Specifikationer på maskinerna är hämtade från tillverkarna och jag har bedömt egenskaper såsom batterikapacitet, vikt, vridmoment, maximalt varvtal och garantier. Några av dessa egenskaper kräver ytterligare förklaring.

För en batteriskruvdragare med 18 V Li-Ion-batteri rekommenderar jag batterikapacitet på minst 2,0 Ah men större är ofta att föredra. Kapaciteten påverkar drifttid, och i viss mån maskinens styrka, samt vikt. Ett större batteri varar längre men ger en tyngre och större maskin. Möjlighet till högre varvtal kommer väl till pass vid borrning i material såsom trä. Det är stor skillnad på exempelvis 1200 rpm och 1700-2000 som de bättre maskinerna erbjuder.

En maskin med borstlös motor är att föredra framför en med kolborstar då den förstnämnda generellt levererar högre moment och väger mindre. En maskin med slagborrfunktion kan vara en nödlösning vid borrning i stenmaterial men den extra vikten från växellådan är sällan värt funktionen.

Till sist vill jag nämna garantier. I mina ögon signalerar en längre garantitid en längre livslängd. Utöver detta erbjuder exempelvis Bauhaus själva fem års garanti på de flesta maskiner de säljer, oavsett tillverkare.

Jula Multiseries skruvdragare

Meec Tools skruvdragare
Per-Henrik känner på Meec Tools skruvdragare. Foto: Per-Henrik Lundblom

Jula säljer en egen serie med batteridrivna maskiner som alla delar samma batteriplattform. Fördelen är att maskiner, batterier och laddare kan köpas löst vilket gör det möjligt att komplettera arsenalen när behoven uppstår.

Den enda borrskruvdragaren i serien imponerar dock inte. Det angivna vridmomentet på 35 Nm är lågt, likaså 1200 rpm i maximalt varvtal. Ett paket med skruvdragare, två 2,0 Ah batterier samt laddare kostar 1500 kr vilket är lägst bland maskinerna i artikeln. Dessa maskiner säljs endast på Jula och jag noterar att känslan av maskinen är plastig, att laddtiden på ett litet batteri är lång (50 minuter).

Plastig eller ej, Jula bjuder på tre års garanti.

Biltema HDB 18V

Biltema skruvdragare
Biltemas skruvdragare i kartong. Foto: Per-Henrik Lundblom

Även Biltema säljer en egen serie batterimaskiner med delad batteriplattform som de kallar Multi X18V. I serien säljs tre olika borrskruvdragare där den billigaste har usla specifikationer, medan de två andra ser betydligt bättre ut.

Mellanmodellen HDB 18V erbjuder funktion för slagborrning. Detta medför dock att maskinen blir ganska tung. Kombinerar man maskinen med två 2,0 Ah-batterier samt laddare blir slutpriset 1750 kr. Kan du leva utan slagborrfunktion får du för ytterligare 250 kr en borstlös maskin med bra specifikationer. Laddtid framgår inte och Biltema bjuder inte på någon utökad garanti.

Ryobi R18DD3-220S

Ryobi R18DD3-220S
Ryobi One+. Foto: Per-Henrik Lundblom

Ryobi kallar sin 18 V batteriplattform för One+. Till denna finns det en uppsjö olika typer av batterimaskiner, kanske till och med fler än vad Makita erbjuder.

Skruvdragaren R18DD3 kan köpas med ett 5,0Ah och ett 2,0 Ah batteri och laddare för 1900 kr. Laddaren är då av långsam typ (60 minuter) men skruvdragaren inger större förtroende än lågprisladornas dito. Vridmoment, varvtal, finish och tre års garanti talar för maskinen.

Bosch GSR 18V-55

Bosch GSR 18V-55
Per-Henrik håller i den blå klassikern från Bosch. Foto: Per-Henrik Lundblom

Boschs blåa maskinserie är en klassiker. Batterierna i serien är kompatibla med Boschs andra 18 V batterimaskiner.

Deras utbud av batterimaskiner är mindre exotiskt, vilket begränsar batteriplattformen till mer klassiska maskiner.

Deras borrskruvdragare GSR 18V-55 kan köpas i butik för 2000 kr med två 4,0 Ah batterier, laddare och systemlåda. Notera att batterierna har dubbelt så hög kapacitet som några andra maskiner i artikeln. Tyvärr är laddaren av långsammare typ, men sett till dubbelt så stora batterier är 65 minuters laddtid inte dåligt. Dragaren har borstlös motor och övriga specifikationer är bra. Bosch erbjuder tre års garanti.

Hikoki DS18DD

Hikoki DS18DD
Skruvdragare från Hikoki. Foto: Per-Henrik Lundblom

Hikokis maskiner såldes tidigare i Europa under namnet Hitachi.

Deras borstlösa batteriskruvdragare DS18DD är lik Boschdragaren till specifikationerna, men modellen är mer kompakt och smidig i handen.

Maskinen kostar med två 3,0 Ah batterier och laddare runt 2000 kr. För samma pengar går det även att få modellen DV18DD med slagborrfunktion vilket kommer med något högre vikt. Laddtiden på 3,0 Ah-batterierna är runt 45 minuter. Hikoki erbjuder tre års garanti.

Slutsats

Läsare som är bekanta med mina tidigare artiklar om verktyg och maskiner känner kanske till min förkärlek till kvalitet före lågpris. Min rekommendation är att undvika lågprisladornas egna maskinmärken då dessa förvisso inte är direkt dåliga, men sett till pris jämfört mot prestanda inte ger lika mycket valuta för pengarna.

Med ovanstående urval vill jag visa att du för 2000 kr kan få en vettig batteridriven borrskruvdragare från en känd tillverkare. Föredrar du andra märken såsom AEG eller DeWalt så har även dessa fina modeller för runt 2000 kr.