Så underhåller du altan och trädäck
Ett trädäck eller altan som inte underhålls blir lätt grådaskigt och till slut uppstår även formförändringar. Det gäller att sköta om det på rätt sätt, vilket även gäller när det är byggt av tryckimpregnerat virke.

Trädäck som medlemmen daggen84 har byggt. Foto: Daggen84
Trädäck är vackra, men de tillhör också den del av din uteplats som utsätts för kraftig påfrestning, både på grund av vädrets makter och på grund av slitage från användning. Om du inte underhåller det är det risk att det, när det sväller och krymper under påfrestning från väta och sol, också justerar position på skruvar och spikar som då kan börja klättra upp ur träet. Risken är då att du råkar trampa på dem och skadar dig.

Förändringarna som uppstår är också rent utseendemässiga. Finn Englund, som är forskare inom materialutveckling och beständighet på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, berättar till exempel om kulör- och formförändringar:
– Sol och fukt i kombination gör att det så småningom blir sprickbildning i träet på grund av rörelser när det sväller och krymper. Även färgen förändras, den blir inte sådär vackert silvrig som en träfasad kan bli eftersom det faller ner smuts i sprickorna, trädäcket antar istället en gråbrun färg. Är det mycket alger kan det även få en grön ton, säger han.
Hur ofta du behöver underhålla det beror på hur känslig du är för trädäckets utseendemässiga förändringar.
– Det beror på ens egna förväntningar och toleransnivå, vissa vill att trädäcket ska se åldrat ut medan andra blir panikslagna. I princip kan man lämna ett trädäck obehandlat, men man får räkna med kortare livslängd och större fuktrörelser, säger Finn Englund och fortsätter:
– Det andra alternativet är att använda ett tryckimpregnerat virke som håller längre. Men utseendet måste ändå fräschas upp om du inte vill att det ska förändras. Det tredje alternativet är att du har ett oljat trädäck, och det kan oljas enligt önskemål, en gång per år är nog ganska normalt.
Underhåll altan och trädäck - så gör du
Ett trädäck eller en altan av tryckimpregnerat virke innebär att det är skyddat mot röta, men det innebär inte att det är skyddat mot fukt. Således kan de utseendemässiga förändringarna som sker på ett obehandlat trädäck även uppstå här då fukt tränger ner och träet sedan torkar.
Vill du skydda ett tryckimpregnerat trädäck eller altan helt från fukt måste du således olja in det med jämna mellanrum. Oljans effekt avtar med tiden och då krävs det ny olja. I regel behöver du olja in det på nytt varje år om du vill att det bibehåller full fuktavvisande effekt.
– Jag skulle hävda att skurborste och ett milt rengöringsmedel är det bästa.
Inoljningen är en del i underhållet av ett trädäck. Men det första du bör göra är att rengöra det. Finn rekommenderar i förstahand rengöring med skurborste och ett milt rengöringsmedel eftersom detta sliter minst på träet.
Du kan även använda högtryckstvätt på altanen eller trädäcket, men Finn rekommenderar då att du är mycket försiktig så att du inte flisar träet.
– Jag skulle hävda att skurborste och ett milt rengöringsmedel är det bästa. Jag tycker man bör utfärda en liten varning för att högtryckstvätt kan vara ganska drastiskt, och man bör först pröva försiktigt. Med mjuka träslag som furu och liknande så är det väldigt känsligt att man ställer in på måttligt tryck, annars blir den räfflad för att man sliter bort fiber, förklarar Finn.
Efter rengöring bör du låta träet torka i ett par dagar innan du oljar in det med en grundolja. Här rekommenderar Finn att du använder en grundolja från en välkänd tillverkare. Gärna en olja med en tillsats av fungicid, en så kallad impregnerande grundolja, eftersom den ger lite extra skydd mot röta.
Tänk på att när du oljar in träet så mörknar det lite för varje gång, dessutom mörknar det ytterligare när solen ligger på för att det leder till oxidation av oljan. Det är bra att vara medveten om detta så att det inte kommer som en chock.
FAKTARUTA / Läsa mer
Finn Englund vill tipsa om rapporten Trädäck och altaner, den har beteckningen SP-INFO 2009:64 och finns att hitta på www.sp.se. Rapporten innehåller ytterligare information för dig som är intresserad av att läsa på mer om ämnet.
Kommentarer
104