Olja altan och trädäck - så gör du steg för steg

Du som har en altan hemma bör underhålla den med jämna mellanrum. Förutom att tvätta den kan du ibland behöva olja den eller behandla på annat sätt. Här går vi igenom de olika sätten att behandla altan; med träolja, terrasslasyr eller kisel.

Nyoljad altan. Foto: Medlemmen Leif i Skåne

Nyoljad altan. Foto: Medlemmen Leif i Skåne

Målsättningen med att behandla en altan är att begränsa mängden UV-ljus som når träytan samt begränsa altanens fuktupptag så att det inte uppstår sprickbildning. På så vis håller sig trallen fin längre. Beständigheten hos den tryckimpregnerade trallen är däremot densamma oavsett om du behandlar den eller ej.

Tryckimpregnerad trall
Tryckimpregnerad trall. Foto: Fru Josefsson

– En tryckimpregnerad trall har en konsumentgaranti på 20 år oavsett om du oljar den eller inte. Det träoljan eller terrasslasyren gör är att förhindra fuktupptagning i virket och minskar därigenom rörelserna i trallen som resulterar i mindre sprickbildning. Men du måste ställa detta mot hur mycket underhåll som det leder till. Behåller du trallen obehandlad behöver man inte göra lika mycket underhållsarbete, men man får då leva med lite sprickbildning och att trallen blir fortare grå, säger Johan Fröbel, träexpert hos branschorganisationen Svenskt Trä.

Vilken typ av behandling?

Har du bestämt dig för att behandla ditt trädäck finns det ett antal olika behandlingar att välja mellan. Har du tryckimpregnerad trall fungerar alla typer av behandlingar. Har du däremot lärk, kärnfuru eller annat tätt virke kommer träolja att ha svårt att tränga ner i träet ordentligt. 

Behandlingar du har att välja mellan är:

Träolja

Oljad altan
Oljad altan. Foto: Medlemmen Leif i Skåne

Träolja är klassikern för den som ska behandla sin altan.
Fördel: Billigt
Nackdel: Inte lika varaktig behandling som terrasslasyr, fungerar inte på alla träslag, behöver årlig behandling.

– Har man valt en brunimpregnerad trall måste man använda brunpigmenterad träolja för att behålla den bruna kulören. Gör man inte detta så kommer den brunimpregnerade trallen att bli gråpatinerad inom ett halvår till ett år, säger Johan Fröbel.

- Terrasslasyr 

Laserad trall
Laserad trall. Foto: Medlemmen AndreasÖ

En pigmenterad lasyr vilket gör att du även kan byta kulör eller nyans på din altan.
Fördel: Varaktigt resultat, du kan byta färg.
Nackdel: Lite dyrare än traditionell träolja, fungerar något sämre på kärnvirke.

Kisel

Sioo-behandlad trall
Sioo-behandlad trall. Foto: Medlemmen Lars S

Kisel bleker ytan samtidigt som den skyddar.
Fördel: Ger patina om så önskas, uppges fungera på alla träslag men ger längst varaktighet på tryckimpregnerat. Nackdel: Dyrt, varaktigheten är bra men den utlovade varaktigheten på 12-15 år är omdebatterad.

– Träolja bör du göra varje år, men det räcker att lasera ungefär var tredje år eftersom pigmentet skyddar bindemedlet och altanen från UV-ljus, säger Fredrik Fagerell, teknisk expert hos Jotun.

Terrasslasyr kostar å andra sidan mer än träolja, vilket gör att det blir en fråga om budget kontra hur ofta du har tid och lust att underhålla.

– På samtliga träslag är det viktigt att ändträytor behandlas med penetrerande grundolja för ökad livslängd, säger Johan Fröbel.

När ska jag behandla altanen?

Du kan egentligen behandla altanen när som helst på året så länge det är plusgrader och inte fuktigt ute. Trallen ska vara torr, man brukar rekommendera en maximal fuktkvot på 16 procent.  

Normalt sett genomför man behandlingen under våren eller sommaren eftersom det är minst risk för regn och minusgrader då.

–  Bäst är det att göra när pollensäsongen är över. Lämpligast är det mellan maj till september då den relativa luftfuktigheten är lägre utomhus, säger Johan.

Läs mer: Test bästa träslagen till altan och trädäck

Olja din altan - så gör du steg för steg

Börja med att rengöra din altan ordentligt. Följ vår guide för att säkerställa att du använder rätt rengöringsmedel beroende på hur smutsigt ditt trädäck är. Därefter kan du fortsätta till steg för steg-guiden för den behandling du har valt.

Rengöra altanen.
Rengöring av altanen. Foto: Leif i Skåne

Behandla med olja eller terrasslasyr - steg för steg

Verktyg: Pensel/roller, luddfri trasa

  1. När altanen har torkat ordentligt är det dags att sätta igång. Använd en pensel eller roller och påför oljan eller lasyren längsgående i hela brädornas längd. Ta cirka 2-3 brädor i ett svep - inte fler eftersom det är svårt att hinna med och inte färre eftersom det tar onödigt lång tid.
    – Tänk på att inte ta för mycket olja eller lasyr, träet ska bli mättat men inte mer än så eftersom du annars kommer få problem med att den flagnar när det torkat, säger Fredrik Fagerell.
  2. Gå efter 5 minuter tillbaka och torka av överflödet som träet inte sugit in, använder en trasa (som inte luddar).
  3. Låt terrassen torka ett par timmar, som regel till nästa dag, sedan är altanen redo att tas i bruk igen.
    – Vår terrasslasyr är tål regn redan efter en timme, men du får anpassa torktiden efter den produkt du har valt, säger Fredrik.

Kiselbehandling - steg för steg

Verktyg: Pensel, spruta eller terrassdyna samt kärl, luddfri trasa och skyddskläder.

Temperatur utomhus: 6-30 grader

  1. Skydda omgivningen så att den inte tar skada om det stänker, allt från staket till aluminium, glas mm. 
  2. Pensla eller spruta ut träskyddsprodukten och låt torka i 2 timmar.
  3. Upprepa steg 2 men låt torka i 4 timmar denna gången.
  4. Pensla eller spruta ut ytskyddsprodukten och låt medlet verka någon minut, stryk därefter bort överflödet. Låt torka 1 timme.
  5. Upprepa steg 4 nästa år/säsong för att försegla ytan.

Träet grånar med tiden i takt med att kislet härdar. Det tar cirka ett år för altanen att bli helt grå.