Måla om huset själv steg för steg
Att måla om sitt hus själv är ett drygt arbete som tar rätt lång tid. Med rätt förberedelser och lite planering går jobbet betydligt lättare. Och varför inte bjuda hem vänner på målarfest?
Använd inte hela semestern till att måla om huset. Du ska ju orka jobba hela året till nästa semester. Planera därför efter hur mycket tid du vill lägga på måleriet. Glöm inte bort att varje fasad slutar vid husknuten. Det finns inget som hindrar att du målar en eller två sidor av huset i sommar och tar resten nästa sommar.
Bästa tiden att måla huset är en molnig, men regnfri dag. Men innan den roliga delen av arbetet med att måla dit husets nya färg krävs en del underarbete. Man brukar säga att vid all målning är det 70 procent underarbete och 30 procent färdigmålning.
En god planering
Beräkna hur stora fasadytorna är så du vet hur mycket färg som behövs. Tänk efter vad som behövs för materiel. Det här materialet kan du behöva när du målar:
- färg
- penslar
- skrapor
- stålborstar
- byggnadsställning
- ställning och stegar
- eventuell skuggväv
- plast
- målartejp
- skyddsmaterial
Ingen målar utan att spilla, så plast och målartejp är bra för att skydda sådant som inte ska ha färg på sig. Skyddskläder, handskar, mössa är också smart.
I planeringen ingår också att begränsa arbetet. Hur mycket hinns med på en sommar? Det är bättre att vänta med någon sida av huset till nästa sommar än att slarva för att hinna klart.
Det viktiga underarbetet
Skydda grund och rabatter med plast. Då slipper du färgskrap och spill på husgrunden och bland rosorna.
Kontrollera fasaden och byt ut skadade brädor.
Rengör fasaden nedifrån och uppåt med vatten och fasadtvättmedel. Låt dig inte lockas att använda högtryckstvätten. Då trycker du bara in fukt i fasaden och riskerar att allt blir förstört. Det räcker gott med mjuk stråle från vattenslangen.
Skrapa och borsta därefter bort all lös färg. Det färgskrap som faller ner på skyddsplasten är lätt att samla in och ta med till återvinningsstationen som miljöfarligt avfall.
Måla fasaden med slamfärg och linoljefärg - tillvägagångssätt
De gamla färgtyperna slamfärg och linoljefärg är beprövade under århundraden. Den som har en slamfärgsfasad är att gratulera. Färgen är både billig och enkel att underhålla och måla om. Innan ommålning borstas ytan ordentligt med en piassavakvast för att få bort löst färgpigment och damm. Därefter stryks fasaden med pensel som kan hålla mycket färg. Den klassiska hornsuggan har numera också en modern motsvarighet som brukar kallas rödfärgspensel. Mörka kulörer täcker bra och i regel räcker det med två strykningar på omålad yta, oftast med en strykning på tidigare målad yta.
Linoljefärgen är också lättmålad, men kräver lite mer omsorg. Är fasaden tidigare målad med linoljefärg är det dags att måla om när det uppstått tvärsprickor i färgen. Färgen ska arbetas in ordentligt med penseln. Nytt virke grundas med förtunnad linoljefärg i två tunna lager innan det sista toppskiktet. Hur mycket färgen ska förtunnas kan skilja sig lite mellan fabrikaten.
Systemmålning - måla fasaden med alkyd- och akrylatfärg
För de moderna färgerna alkyd- och akrylatfärg gäller systemmålning, en arbetsmetod i tre steg.
1) Grundoljning med impregnerande träolja på utsatta ställen som skarvar, ändträ, spikar etc.
2) Grundmålning med utegrundfärg på nytt virke och trärena ytor.
3) Strykning av två lager toppfärg. Detta är den roligaste biten när man för varje penseldrag ser det färdiga resultatet växa fram.
Ställningar och stegar
Enplanshus är ofta lätta att måla om eftersom det inte behövs några omfattande ställningsbyggen. Det är i regel bara gavlarna som kan kräva lite högre ställningar. Långsidorna går ofta att nå från en enkel, låg arbetsplattform. Högre hus kan behöva mer avancerade ställningsbyggen. Eller så hyr du en skylift för de svåraste delarna.
Undvik i möjligaste mån att arbeta från stege. Arbetareskyddsstyrelsen brukar säga att stegar är till för att ta sig upp och ned på, inte att arbeta från. Det finns ståplattformar att sätta på stegen som gör uppgiften betydligt säkrare och bekvämare om man ändå i något moment måste jobba från stegen.
En ställning ger även möjlighet att tälta in fasaden med väv som kan hyras av ställningsfirman. Väven gör att du kan måla även när det regnar eller om solen gassar på. Är luften fuktig kan en liten kupévärmare nertill räcka för att bättra på målarklimatet.
Enklare jobb med riktiga redskap
Se till att ha bra verktyg. Det gör arbetet enklare och håller humöret uppe. Slipa ner skrapor så de passar i de profiler som finns på fasaden. Penslar av god kvalitet underlättar målningen. Och se till att ha allt hemma för att slippa resor till affären mitt i arbetet.
Bjud på målarfest
Till sist kommer här det bästa rådet. Bjud hem arbetssugna vänner på grill- och målarfest. Alla kommer i oömma kläder. Dagen bjuder på gemensamt arbete där alla jobbar med sin lilla bit av fasaden. När många hjälps åt går arbetet fort och det är mycket roligare. För att detta ska funka är planeringen extra viktig. Ställningar bör vara på plats och en genomtänkt fördelning av arbetet underlättar. Om fasaden redan är tvättad och har hunnit torka ordentligt är det bara att gå lös med skrapor och borstar. Många penslar, färg och mindre burkar att hälla över färg i behövs när det är dags för målning. Var också beredd att visa dina frivilligarbetare vad de förväntas göra. Till förberedelserna hör inte minst mathållningen. Kanske kan en person som inte klarar att klänga på ställningar avdelas för matlagning och kaffekok?
På kvällen blir det förstås grill och fest när alla duktiga medhjälpare kan luta sig tillbaka och se hur mycket som blev gjort på bara en dag.
Färgtyper
Slamfärg är en traditionell, helmatt färg som är billig och enkel att måla med. I Sverige är den röda vanligast och ofta kallas den Falu rödfärg, men det är egentligen ett av flera varumärken. Slamfärg finns dessutom i ett otal kulörer. Slamfärg bör endast målas på omålade, sågade (helst inte hyvlade) träytor eller på fasader som tidigare målats med slamfärg.
Linoljefärg är en traditionell färg med anor sedan 1700-talet som, vid sidan av slamfärg, används flitigt inom byggnadsvården. Den är avsedd för hyvlat trä och eftersom den ansetts dyr målades förr mest knutar, foder och vindbrädor medan fasaderna ströks med slamfärg. Så småningom började man måla även fasader med linoljefärg. Färgen tränger in bra i virket och ger ett gott skydd. När färgen åldras bryts pigmentet ner och ytan blir matt.
Alkydoljefärgen påminner om linoljefärgen, men torkar fortare och är enklare att stryka ut. Numera är alkydfärgerna vattenburna. Färgen tränger in bra och blir stark. Ett bra alternativ på utsatta ställen som fönster och vindskivor. Den tappar glansen när den åldras och ska målas om när det börjar uppstå sprickor i färgen.
Akrylatfärg, eller latexfärg, är en vattenburen färg med god kulörbeständighet.. Den har lång livslängd vid systemmålning, men färgen är tät och gör att fasaden kan få svårt att släppa ut överskottsfukt.
Byt till samma färgtyp
Grundregeln när man målar om är att använda samma färgtyp som huset tidigare målats med. Det går att måla med annan färg på en yta som tidigare är målad med slamfärg, men aldrig tvärtom.
Hur vet man vilken färgtyp man har?
1) Gnid på fasaden med T-sprit på en trasa. Latexfärg luckras upp och blir kletig. Löser färgen inte upp sig är det alkydfärg eller linoljefärg. Att skilja dessa åt kan vara svårt.
2) Skrapa ner ett prov på några kvadratcentimeter och ta med till färgfackhandeln för att få besked.
Kommentarer
20