Bra pris på verktyg - så kan du fynda

Står du med tom verktygslåda eller bränner senaste lönen i fickan? Då kanske det är dags att investera i lite nya verktyg och maskiner. Givetvis gäller det då att spendera sina slantar så klokt som möjligt. Per-Henrik Lundblom tipsar om hur du gör de bästa verktygsaffärerna.

Per-Henrik tipsar om bästa sätten att fynda verktyg.

Per-Henrik tipsar om bästa sätten att fynda verktyg.

Först och främst rekommenderar jag att välja verktyg och maskiner ur rätt prissegment. Som jag förklarat i en tidigare artikel blir lågpris ofrta en besvikelse.

Vanligtvis är jag en stor förespråkare av att handla verktyg och maskiner på nätet från utlandet, då de större marknaderna ute i EU ofta bjuder på lägre priser. Frågan är då om detta fortfarande gäller trots att den svenska kronan sjunkit ordentligt i värde mot de stora valutorna?

Per-Henrik Lundblom

Per-Henrik Lundblom

I början på mars 2015 jämförde jag priser på några vanliga verktyg såsom skruvdragare, en sticksåg, en kap- och gersåg samt diverse handverktyg, alla från stora kända tillverkare. En Euro kostade vid jämförelsen drygt 9,20 kr. Slutsatsen blev att det fortfarande lönar sig att handla maskiner och verktyg i utlandet. För maskiner från Bosch och Makita var skillnaden minst 20 procent, i många fall mycket större. Man ska dock vara medveten om att prisskillnaderna inte alls är lika stora på alla märken. Jämför alltid med svenska priser innan du klickar på Köpknappen.

Bra priser på verktyg utomlands

För alla utom de riktigt inbitna nätköparna rekommenderar jag att begränsa sig till att handla verktyg från länder inom EU. De största och smidigaste marknaderna brukar vara Tyskland och Storbritannien. Språkförbistringar kan i viss mån undvikas med översättningstjänster på nätet, eller med översättningsfunktioner direkt i webbläsaren (exempelvis Google Chrome). 

En grundlig genomgång av vad man bör tänka på vid utlandsköp av verktyg hittar du i min tidigare artikel i ämnet. Precis som i artikeln vill jag åter rekommendera prissöktjänster såsom tyska idealo.de och preisroboter.de, och brittiska idealo.co.uk. Förutom att de ger en bra prisöversikt är de även en bra källa till att hitta nya webbhandlare i utlandet.

Fynda verktyg i Sverige

Det enklaste sättet att jämföra priser på verktyg i Sverige är med hjälp av prissöktjänsten Prisjakt. De indexerar priser från ett mycket stort antal säljare, såväl fysiska butiker som webbhandlare. Kom dock ihåg att det endast är butiker som aktivt väljer att deltaga som finns indexerade hos Prisjakt. Det gör att exempelvis priser från flera stora byggvaruhus inte finns med.

Jämföra priser på pricerunner

Så här ser det ut när du jämför priser på Pricerunner.

Väljer du att handla verktyg eller maskiner i en fysisk butik skadar det inte att ha med sig mobilen för att snabbt kunna jämföra priser. Jag tycker dock sällan det är rättvist att jämföra den lilla lokala butikens priser med de stora webbhandlarna. Däremot brukar andra fysiska butikers priser ofta komma till god hjälp vid eventuell prisdiskussion. I mindre fysiska butiker skadar det inte att försöka sig på att pruta. Oftare än man tror räcker en enkel fråga såsom ”vad kan jag få för pris på den” för att få ett bättre erbjudande.

Flera av de större byggvaruhusen tillämpar ganska frikostiga lågprisgarantier. Exempelvis matchar både Bauhaus och Hornbach konkurrenternas priser om de visar sig vara lägre än deras egna. Detta gäller även retroaktivt upp till en månad efter köpet. Du får då ofta mellanskillnaden samt runt 10% extra kontant tillbaka. Givetvis måste du ha sparat kvittot från köpet samt ha med dig något som styrker konkurrentens pris, såsom ett reklamblad. För närmare detaljer, kolla varuhusens hemsidor.

Begagnatmarknaden för verktyg

Ett tredje sätt att köpa verktyg och maskiner till lågt pris är att vända blicken mot alternativa försäljningskanaler. Jag tänker då på Blocket och Tradera. Det mesta som säljs via dessa kanaler är begagnade varor som säljs av privatpersoner. Som alltid gäller det att vara insatt i prisläget på begagnatmarknaden samt att vara medveten om att man ofta köper varor utan några garantier. Mitt tips är att ha ögonen på begagnatmarknaden några veckor innan köp, för att på så sätt bilda sig en uppfattning om priser och utbud samt vilket skick man kan förvänta sig inom ett prisintervall.

Tyvärr är en hel del skojare verksamma på både Blocket och Tradera. Verkar det för bra för att vara sant, så är det sällan heller det. Undvik att att betala pengar i förskott och be gärna säljaren om ett handskrivet kvitto om det är gäller belopp större än någon hundralapp.

På Tradera brukar jag titta på en säljares omdömen och säljhistorik innan bud. Flera negativa omdömen från olika köper brukar betyda betyda struliga köp. Tyvärr skyddar inte detta mot problemet att hederliga säljare får sina konton kapade. Kapade konton används ofta av bedragare för att lägga ut många auktioner på dyra varor (såsom maskiner) på en gång. Bedragaren hoppas sedan kunna göra snabba pengar på förskottsbetalningar från auktionsvinnarna, för att sedan ”försvinna”. Mitt tips är att alltid titta vad en Traderasäljare har för andra pågående auktioner för att se om säljmönstret plötsligt förändrats.

Varken Blocket eller Tradera har någon större kontroll av att annonser och auktioner är korrekta. Titt som tätt dyker det upp kopior på verktyg och maskiner där eventuella köpare riskerar att betala höga priser för kinaskräp. Trots anmälningar till Blocket och Tradera brukar dessa annonser och auktioner tyvärr ligga kvar.

Sist men inte minst gäller det att ha is i magen när man budar på auktioner på nätet. Bestäm dig i förväg för ett slutbud och gå inte över det. Det är annars lätt att ryckas med när buden blir högre. Generellt sett upplever jag att vinnande bud på verktyg och maskiner på Tradera är högre än annonserade försäljningspriser för motsvarande saker på Blocket.