Grand Designs: Tre återbesök och en separation
Mark Isitt tar med oss till Henry och Parvis vattentorn i Knivsta och Anna och Jonas 1700-talshus i Tyttorp. Och hur gick det egentligen för Ebbe Damm, blev hans Mallorca-mansion klart innan bygglovet gick ut? Det får vi veta tillsammans med en trist nyhet.
Mark Isitt börjar del två av miniserien "Grand Designs Återbesöken" med att titta in hos en tidigare deltagare i Knivsta som levde efter mottot “Allt går, underverk tar bara lägre tid”.
Läs mer: Återbesök - två av tre trivs och bor kvar (del 1)
Hur är det att bo i ett vattentorn?
Vi talar om Henry Tervahauta och hans Pari som har lyckats bygga om det gamla vattentornet från 1950-talet till ett lyxigt och bekvämt boende, vilket vi skrev om i artikeln Vattentorn i Knivsta förlänger livet i januari 2022.
Hur är det nu egentligen att bo i detta lyxiga vattentorn? Det tar Mark Isitt reda på genom att sova över där en natt.
Mark åker dit och börjar med att beställa hem sushi på takeaway, som levereras hela vägen 24 meter upp och in till vardagsrummet.
Från soffan, där han kan justera läget maskinellt, kontrollerar han gardiner, solskydd och en tv som elegant hissas upp ur en bänk med hjälp av några av de sju fjärrkontrollerna. Efteråt njuter han av ett glas champagne i jacuzzin på en av alla tornets terrasser med oslagbar utsikt.
Lite senare anländer även Henry och berättar då om hur de har utformat bostaden för att vara livet ut, med hiss och handikappanpassade badrum mm. Här kan de nu koppla av riktigt från sina hektiska liv och njuta av all lyx som finns där i tornet: ett smart vackert hem med fantastisk utsikt, spa, hiss, köksö med utsikt i alla väderstreck bland annat.
– Jag har kommit upp mig i livet, det är så det känns att bo här, i den här fyren till byggnad, säger Mark.
Men det är fler byggprojekt på gång. På slutet berättar Henry att kommunen nyligen har godkänt en tillbyggnad med fyra nya våningar. En av dem ska de ha själva som sovrum. De tre andra blir en andra bostad, vilket gör vattentornet till ett luftburet parhus.
1700-talshuset med detaljer från tre epoker
Nästa besök går till Anna och Jonas Lindeberg i Tyttorp utanför Linköping, som vi skrev om i artikeln Bygger nytt 1700-talshus i Tyttorp i november 2022.
De har nu färdigställt sitt hus i noggrant utformad 1700-talsstil och flyttat in. Sedan Mark var på besök sist har huset fått en inredd övervåning och andra detaljer på plats. Resultatet är en illusion av 1700-talet som är så autentisk att man känner sig förflyttad i tiden, menar en betuttad Mark Isitt.
Husets nedervåning är en hyllning till barockens uttrycksfullhet, enligt Mark. Stänkmålade väggar, såpskurade trägolv och detaljer från tre olika epoker skapar en unik helhet som de har arbetat fram med hjälp av bland andra byggnadsantikvarien Göran Gudmundsson.
Det är ju vanligt att man bygger till ett hus med tiden. Därför har de byggt sitt hus som om det hade utvecklats från 1700- till slutet av 1800-talet. 1700-talet dominerar, men övervåningen har fått en 1850-talskaraktär med högre tak och elegantare detaljer, medan groventrén som ser ut som ett senare tillägg, är i en enklare stil från 1890-talet.
– Att kliva in här är som att vandra rakt in i en historisk saga, säger Mark.
Men hur är det att leva i ett sådant hus? Anna och Jonas är väldigt nöjda, men en sak de inte gillar riktigt är de stora avstånden i det tidstypiska köket, som kan vara opraktiska. Samtidigt är de oerhört stolta över att ha skapat ett hem som är troget sin tidsperiod.
Ebbes drömhus på Mallorca
Marks tredje anhalt är Mallorca för att träffa Ebbe Damm än en gång. Han anländer till huset när den spanske besiktningsmannen är på ingång. Det är han som bestämmer om huset ska få slutbesked och bli godkänt eller inte. Är huset helt klart, blir det godkänt eller måste Ebbe söka nytt bygglov?
– Det ser klart ut, till och med möblerat. Ebbe har trollat fram ett elegant semesterparadis ur den mest svårtillgängliga terräng, säger Mark.
Varenda fönsterparti i hela huset är öppningsbart, vilket får alla rum att kännas större än vad de är. Det här har varit Ebbes dröm i trettio år tid, känslan är underbar. Hela huset genljuder av porlande vatten, med poolen och vattenfall i trappan.
Projektet har dock haft sitt pris. Ebbe och hans Ida har separerat efter att relationen tagit stryk av det intensiva arbetet.
– Huset är allt vi drömt om, men det har kostat oss mycket, berättar Ebbe.
Trots utmaningarna är barnen lyckliga över att kunna flytta in i sitt drömhus. Ebbe berättar att husbygget har kostat 40 miljoner kronor – betydligt mer än de ursprungliga 25 miljoner han hade budgeterat.
Besiktningsmannen går igenom hela huset tillsammans med Ebbe, de kollar minsta detalj. Det blir godkänt, så när som på några detaljer som måste vara klara innan månadens slut. Nu har de ett hus att bo i.
– Barnen gillar huset jättemycket och ser fram emot att få flytta in. Att de känner sig trygga betyder jättemycket, avslutar Ebbe.
Programmet avslutas med inflyttningsfest i Tyttorp
I slutet av programmet får vi följa med till 1700-talshuset igen på invigningsfest, där Göran Gudmundson är hedersgäst. Han hyllar projektet som en kulturgärning och ger paret en historisk tapet i gåva. Om de gillar den så funderar han på att ta upp den i produktion igen. Anna verkar gilla den skarpt.