Kuben som svävar i stupet - Grand Designs
Anna och Patrik är orädda entreprenörer som bygger så svårt det bara är möjligt. De ger arkitekterna fria händer - som ritar en kub som svävar i stupet, inspirerade av kristallen pyrit.
I det femte avsnittet av Grand Designs 2024 får vi följa när de våghalsiga entreprenörerna Anna och Patrik Johäll från Borås ska förverkliga sin husdröm. Tomten vid Öresjön sluttar brant ner mot vattnet. Arkitekterna har fått fria händer att rita ett fritidshus - som blev ett svävande hus med den absolut svåraste konstruktionen som bara går att finna. Fokus i programmet ligger på hur svårt det är att bygga i den branta slänten och att det kostar enorma summor. De gjuter också den finaste plattan arkitekten sett utanför Japan, men var det detta kunderna ville ha?
Byggherrar: Patrik och Anna Johäll
Anna och Patrik Johäll från Borås driver nio bolag tillsammans, där de sysslar med fotografi, film och att driva en vildmarksbutik. De båda är fulla av idéer och brinner för att det ska bli ett bra resultat. Både när de bygger hus och driver företag vill de alltid klättra lite högre, nå bättre resultat och samtidigt ha roligt på vägen. Dödsfienden nr 1 heter Jante.
Nu har de bestämt sig för att bygga ett fritidshus, ett “getaway” åt sig och sina barn, och det ska inte bli vilket fritidshus som helst. De har köpt en väldigt brant tomt vid Öresjön 10 minuters färd från Borås där de ska bygga ett arkitektritat hus mitt i branten.
Fakta om huset
Byggherrar: Patrik Johäll och Anna Johäll
Plats: Borås
Arkitekter: Mårten Claesson, Eero Koivisto, Ola Rune
Hustyp: Fritidshus med attefallare, bastu och garage
Boyta (exkl attefallare): 65 kvm
Grund: Avancerad gjuten betong i form av kristall som kilas in i stupet
Fasad: Glas/galvansierad plåt
Byggstart: Juni 2021
Budget: 5 miljoner
Utfall: 12-14 miljoner kr
Arkitekterna och deras vision
De gav arkitekterna vid Claesson Koivisto Rune fria händer att rita huset åt dem. Arkitekterna såg utströsslade kristaller av pyrit (även kallat kattguld) framför sig, där i branten vid Öresjön. Tanken är att huset ska röra platsen så lite som möjligt, sväva och landa där. Men här finns ett byggnadstekniskt risktagande; de är inte helt säkra på att det finns berg under i slänten som de kan förankra byggnaden i.
Byggahus.se har tidigare visat hus av Claesson Koivisto Rune i form av:
Dubbelt upp av Claesson Koivisto Rune,
Villa Simonsson - helt i rött,
Organiska former på smal tomt,
Spa med mersmak och
Ljus och rum vid havet
Så ska huset byggas
Huset ska byggas på en avancerad betongplatta som förankras i den bakomliggande slänten så att den skapar illusionen av att huskroppen svävar. Dess undersida ska ha ett geometriskt mönster likt en kristall.
Den kubformade huskroppen är vriden 45 grader mot strandlinjen och samtliga gavlar har stora glaspartier. Över fönstren kläs fasaden med galvaniserad plåt.
Boytan är 65 kvadratmeter. I det öppna rummets mitt finns en kub placerad som inrymmer badrum, kök och förvaring. Den avgränsar också husets rumsligheter: entré, matplats, vardagsrum och sovrum. På taket bygger de en stor takterrass med utekök.
Intill den stora kuben bygger de också ytterligare tre kuber i varierande storlek, ett gästhus, bastu och ett parkeringsdäck.
Mark Isitt menar att de har en geologisk, teknologisk och ekonomisk uppförsbacke framför sig. Men de verkar välkomna den.
Så förlöper bygget: Svår terräng och avancerad grund ger höga konstnader
I juni 2021 påbörjar man markarbetena på den extremt branta tomten. Slänten ska röjas så att man ser vad som finns där under. Det bästa är om det är berg som plattan kan förankras i.
Byggledaren Jörgen menar att accessen är den största utmaningen. Det är svårt att gå ner och det är ännu svårare att forsla ner maskiner för branten. I augusti när man tar in den största kranen som går, är det tveksamt om maskinen orkar fira ner maskinerna utan tippa. Till slut lyckas man.
Marken visar sig vara rullstensås/morän. Konstruktören Joakim får göra nya beräkningar och ta fram en ny grundkonstruktion, men visst, det kommer att gå att kila in plattan i backen så att huskroppen svävar.
Grundens konstruktion är väldigt intressant att följa. Det är den svåraste utmaning grundentreprenören varit med om. De bygger upp en botten av passbitar av formplywood som tillsammans ska skapa ett skarpskuret kuvertmönster på plattans undersida. Varenda formskiva måste vara på milimetern exakt, fri från damm och smuts. Armeringsjärnen får inte vidröra plywooden. Det får inte bli luftbubblor eller skönhetsfel. De har bara en chans på sig att få ner betongen slät och fin mot plywooden.
Det blev dyrare att konstruera och bygga den här grunden än att rita hela huset och planera marken, vilket kom som en överraskning. Hade Patrik vetat detta om grunden så hade han tittat på alternativ. Man skulle kunna tro att det är en bro de bygger.
Men i april 2022 är grunden gjuten och formarna kan plockas bort. Arkitekten Mårten Claesson som är på plats är mer än nöjd. Detta är den bästa betonggjutningen han har sett utanför Japan. Den är perfekt.
Patrik får kalla fötter
Samtidigt börjar byggherren Patrik att få betänkligheter när han börjar få en uppfattning om hur huset kommer att bli. Han ville ju ha en öppen spis och en stor soffa att sjuka ner i. Var ska allt få plats? Var ska de lägga alla sina saker? Det känns litet och begränsat. De kommer att behöva ändra sin livsstil.
Mårten Claesson menar att de svåraste uppdragsgivarna är de som ger dem fria händer.
Mark Isitt säger:
– De har löpt den arkitektoniska linan hela vägen ut, men har kanske glömt bort sig själva.
Huset klart och Mark Isitt avsynar resultatet
Programledaren Mark Isitt besöker husbygget när det är klart.
– Det är som att anlända till en hemlig liten by omsorgsfullt undangömd i trollskogen. Byggnaderna framstår som utkastade i slänten som tärningar. Fyra volymer, centrerade intill den lilla gräsplanen där huvudhuset är det mest imponerande, vridet 45 grader för att fönsterytan ska spegla skogen.
Undersidan av huset är den femte fasaden. Den syns när man är nere på den plana delen av tomten vid vattnet.
Han tycker inte att huset känns ett dugg litet, utan att allt man kan tänkas behöva finns här.
När man är där inne känns det som att man hänger över vattnet. Rummen överlappar varandra så att man nästan får dubbla kvadratmeterna.
På toaletten är det vit marmor i golv, tak och väggar.
En trappa upp finns en stor uteplats med utekök.
Barnen har sitt eget hus, en attefallare inkilad nere vid strandbrynet.
– Ni vet att ni är galna va?, säger Mark till Patrik och Anna.
– Ja det vet vi, vi har en tendens att tänja på gränser för vad som är möjligt. Men det har tagit mer tid och kostat mer pengar än vi hade trott från början.
Slutnotan landade på 12-14 miljoner kr, mer än dubbelt så mycket som de 5 miljoner kr som det var tänkt.
De hade också sagt att det inte får bli dumt, men nu tycker de att de är uppe och tangerar vad som är dumt.
De hade också sagt att det inte får bli dumt, men nu tycker de att de är uppe och tangerar vad som är dumt.
Men det blir inte så dumt om de ser det som sitt framtida boende, menar Mark Isitt. Det är ett livsprojekt. Det är inspirerande och spännande, klart att det är värt det. En dröm sedan 1993 som de jobbat hårt för. Det var värt det.
Kommentarer
99