Fläkt till köket
En bra fläkt till köket suger ut matosen utan att slösa med husets värme. Det är också bra om den inte låter för mycket och allra helst ska den vara snygg. Kostnaden för fläktar varierar med designen.
En utsugsfläkt kopplas till en ventilationskanal och suger ut luften utomhus. Här kan man välja att ha motorn placerad i fläkten eller att ha en extern motor placerad t ex på vinden. Extern motor väljer man för att reducera ljudet. Den externa motorn kan till och med förses med en ljuddämpare så att den blir ännu tystare.
Bor man i en villa med mekanisk ventilation finns det sk. Alliancefläktar som är anpassade för att samverka med husets ventilationssystem.
– När fläkten sätts på i köket minskas ventilationen i övriga huset, berättar Leif Häggström vid Franke.
Franke är det företag som står bakom Alliancefläktarna. Enligt Leif Häggström går det dock bra att ha en fläkt utan motor men med vanligt ventilationsdon när man har mekanisk ventilation, det är bara det att suget i köksfläkten inte blir lika effektiv.
En fläkt kan vara inbyggd i en kåpa, monteras under ett skåp eller vara en vägghängd eller frihängande kåpa.
– När du har bestämt vilken typ av fläkt du ska ha, tycker jag att du ska fråga efter fläktens förmåga att avlägsna os, dvs osborttagningsförmågan, säger Berit Carlsson på Energimyndighetens testlab.
Fläkten ska avlägsna os, men utan att ta bort för mycket så att all varmluft i köket försvinner på köpet. Den ska vara lagom effektiv.
– En rimlig effekt på en fläkt är 300-400 m3 per timme om inte rummet är för stort. Kapaciteten hos en frånluftsfläkt beror mycket på vilken typ av ”luftledning” som ansluts. Långa skrovliga rör, många rörkrökar eller en liten diameter på rören leder till lägre kapacitet hos fläkten och samtidigt till högre buller. Det är viktigt att plastspiralslangen sträcks ordentligt.
– Tyvärr finns det inte några färdiga undersökningar så att vi kan säga exakt vilken fläkt man ska ha till vilken storlek på utrymme, utan var och en får göra en egen bedömning och prata med olika tillverkare. Fläktar som drar ut 800 m3 per timma kanske slösar allt för mycket med varm luft, men det vet vi inte ännu, säger Berit Carlsson.
Bor man i en gammal lägenhet finns det sannolikt ingen kanal att installera en utsugsfläkt i utan att alla lägenheter skulle få ditt matos hos sig. Då väljer man ofta att sätta in en kolfilterfläkt, som drar in luften genom ett kolfilter och blåser tillbaka den i rummet igen. Kolfilterfläktar är inte så effektiva som utsugsfläktar, men är billigare och enkla att montera. Dessa väljer man därför ofta till lägenheter eller fritidshus.
Hur mycket ljud fläkten ger ifrån sig bör man också kontrollera.
– Ju större utsug det är, desto högre ljudnivå blir det. Men man önskar att fläkten håller sig under 60-65 dB när fläkten går på maxhastighet, säger Berit Carlsson.
Men vi har alla olika toleransnivåer för buller så testa fläkten i butiken och känn efter om ljudnivån känns acceptabel.
Det är viktigt att det är lätt att ta bort fettfiltret för att diska det och det är suveränt bra om man kan sätta det i diskmaskinen, tycker Berit Carlsson.
Om fettfiltret är igensatt är fläkten inte lika effektiv. Dessutom ökar brandrisken. Därför ska fläktens filter rengöras ca en gång på månad om man steker mycket.
Prisnivån på fläktar varierar väldigt. Idag handlar det mycket om design och det är det du betalar för. Det går dock att få en billig kinesisk eller östeuropeisk standardfläkt för några hundralappar.
Leif Häggström vid Franke berättar att deras billigaste fläkt kostar 1600 kr och den dyraste 24 500 kr.
– I vår designkupa för köksö ”Moonlight” har vi satsat på bra belysning, med både spotlights och uplights, berättar Leif.
Fjäråskupan är en annan leverantör av fläktar. De satsar på att vara flexibla och låter kunden välja vilken färg som helst på fläkten. Alla företagets fläktar tillverkas efter kundorder, enligt Leif Turefeldt på Fjäråskupan. Här kostar fläktarna från 8 000 upp till 17 000 kr.
Kommentarer
4