Köksfläkt till köket: Typer, priser och prestanda

Ska du köpa köksfläkt till köket? Vi har granskat utbudet av köksfläktar, vad de kostar, för- och nackdelar med mera. Initialt går vi igenom fläktarna utifrån teknik, därefter listar vi även fläktarna utifrån de designmodeller och utformningar som finns.

Bild 1 av 9

Utsugsfläkt

Utsugsfläkt

Utsugsfläkt. Foto: Fjäråskupan

Typ: Utsugsfläkten - som även kallas frånluftsfläkt eller utblåsfläkt - suger in matoset med en inbyggd fläkt och skickar ut det på utsidan. Fettet från matoset fastnar i ett filter på vägen. Den här fläkttypen är vanlig i hus. Luften skickas ut via en frånluftskanal.

För- och nackdelar: Fördelen med utsugsfläkten är att den ofta har ganska bra verkningsgrad. Har du redan en frånluftskanal på plats är den vanligen ett mycket bra fläktalternativ. Nackdelen är förstås om du saknar frånluftskanal i köket och därför måste göra en stor installation för att få den här typen av fläkt på plats.

Hur montera: Utsugsfläkten monteras antingen som vägghängd, underbyggd eller frihängande fläkt och kopplas till en frånluftskanal med hög brandsäkerhet.

Hållbarhet/tålighet: När Råd&Rön testar utblåsfläktar är det Miele DA3466 som får bäst i test bland de underbyggda modellerna, och Miele DA 429-6 bland de vägghängda. Bland frihängande är det Siemens LF97BB532 och Bosch DWA097A50 som får bäst betyg.

Underhåll: Rengöring av filter och kåpa.

Cirkapris: Priserna varierar kraftigt med typ av utblåsfläkt, exempelvis vägghängd eller frihängande. De kan kosta allt från 1 000 kronor upp till 25 000 kronor.

Bild 2 av 9

Kolfilterfläkt

Kolfilterfrläkt

Kolfilterfläkt . Foto: Ilve

Typ: Den här fläkttypen - som även kallas återcirkuleringsfläkt - skickar inte ut det den suger in. Den renar istället luften med ett kolfilter och återcirkulerar den. Kolfilterfläkten är ett billigt alternativ för dig som inte redan har en frånluftskanal ut genom taket och vill undvika den typen av installation. Fläktens inbyggda motor suger in matoset, renar det via kolfiltret och skickar sedan luften in i rummet igen.

För- och nackdelar: Bland fördelarna märks förstås den enkla installation för dig som saknar frånluftskanal och det faktum att den inte suger ut varm luft ur huset. Nackdelarna är att kolfilterfläktar ofta låter en hel del, de renar inte lika bra som andra fläkttyper (lägre verkningsgrad) och du måste byta filter relativt ofta. Dessutom är filtren vanligen ganska dyra. 

Hur montera: Kolfilterfläkten är enkel att installera eftersom den inte måste kopplas till frånluft. Du kan i princip montera den var som helst i huset, förslagsvis dock ovanför spisen. Den monteras antingen som underbyggd fläkt, och placeras då i eller under ett väggskåp. Den kan även monteras som frihängande eller vägghängd köksfläkt.

Hållbarhet/tålighet: När Råd&Rön testar köksfläktar får de underbyggda kolfilterfläktarna Miele DA3466 och Cylinda Slimeline bäst betyg. Bland de vägghängda är det Miele DA 429-6 som vinner, och bland de frihängande vinner Bosch DWA097A50.

Underhåll: Du måste byta kolfilter regelbundet för att fläkten ska fungera optimalt, och självklart även rengöra kåpan.

Cirkapris: Precis som med utblåsfläkten varierar priset mycket på återcirkulerande fläktar beroende på typ av fläkt, exempelvis om den är underbyggd eller vägghängd. Du kan få betala allt mellan 1 000-17 000 kronor.

Bild 3 av 9

Alliancefläkt

Alliancefläkt

Alliancefläkt. Foto: Ballingslöv

Typ: Alliancefläkten påminner om en utsugsfläkt men istället för att den kopplas till en frånluftskanal som är helt frånskild från övriga husets ventilation blir den en del av husets ventilation. Den har inbyggd fläkt men kopplas ihop med husets takfläkt.

För- och nackdelar: Har du en alliancefläkt i huset känner du vanligen till detta eftersom du blir bunden till den fläkttypen när du ska byta fläkt för att inte störa resten av ventilationen i huset. Eftersom den blir en del av husets ventilationssystem får du fördelen att allt kan styras från ett och samma reglage. Nackdelen är att det finns ett mindre utbud fläktar och att de är ganska dyra - dock finns det förstås undantag till regeln. Största tillverkaren är Franke, men även exempelvis Cylinda tillverkar Alliancefläktmodeller.

Hur montera: Fläkten monteras till frånluftskanalen och huset har sedan en takfläkt som samverkar med fläkten i alliancefläkten.

Underhåll: Underhållet varierar med typ av alliancefläkt, de finns exempelvis både som vägghängd, takmonterad, frihängande och skåpsintegrerad. Filtret bör rengöras regelbundet och vid behov.

Cirkapris: 2 000-16 000 kronor.

Bild 4 av 9

Vägghängd fläkt

Box 60

Fjäråskupan Box 60 hemma hos medlemmen M-i-c-k-e. Foto: M-i-c-k-e

Typ: Den vägghängda fläkten kan antingen vara en utblåsfläkt eller en återcirkuleringsfläkt. Du har inget skåp ovanför den såsom du har med en underbyggd fläkt.

För- och nackdelar: Beroende på om den är utblås- eller återcirkuleringsfläkt har den då dessas respektive för- och nackdelar samt underhåll. En annan nackdel är att den blir mer visuellt synlig än en underbyggd eller inbyggnadsfläkt. Å andra sidan är de ofta väldigt väldesignade. Man skulle kunna tro att du får mindre förvaringsmöjlighet med en vägghängd fläkt eftersom du blir av med ett skåp, men det gäller bara om du jämför med återcirkuleringsfläkt som inte tar upp så mycket utrymme i skåpet ovanför. En underbyggd utblåsfläkt kommer däremot ge lika lite förvaringsutrymme eftersom den kräver en frånluftskanal i väggskåpet.

Hur montera: Till skillnad från den underbyggda fläkten så placeras denna inte i eller under ett väggskåp. Den sitter istället monterad direkt på väggen.

Hållbarhet/tålighet: När Råd&Rön testar vägghängda fläktar får återcirkuleringsmodellen Miele DA 6096 bäst betyg tillsammans med utblåsmodellen Miele DA 429-6.

Cirkapris: 1 000-17 000 kronor.

Bild 5 av 9

Underbyggd fläkt

Underbyggd fläkt

Underbyggd fläkt. Foto: Electrolux

Typ: Den underbyggda fläkten kan antingen vara en utsugsfläkt eller en återcirkulerande fläkt. Den monteras i eller under ett väggskåp och kallas därför underbyggd fläkt alternativt inbyggnadsfläkt om det är mer av en integrerad typ. 

För- och nackdelar: Beroende på om den är återcirkulerande eller utsugsfläkt har den de fördelar och nackdelar samt det underhåll som dessa har. Men den har förstås även fördelen att den tar ganska lite plats och blickfång jämfört med en vägghängd eller en fristående. 

Hur montera: Den underbyggda fläkten monteras antingen i botten av ett väggskåp eller på undersidan av detta. Inbyggnadsfläkten byggs vanligen in som underdel i väggskåpet.

Hållbarhet/tålighet: När Råd&Rön testar köksfläktar får de underbyggda fläktarna Miele DA3466 och Cylinda Slimeline bäst betyg.

Cirkapris: 900-6 000 kronor.

Bild 6 av 9

Bänkintegrerad fläkt

Bänkintegrerad fläkt

Bänkintegrerad fläkt. Foto: Franke

Typ: Den bänkintegrerade fläkten monteras i ett bänkskåp och skjuts upp när du ska använda den. Den finns både som återcirkulerande fläkt och som utblåsfläkt och har därför samma typ av underhåll som dessa.

För- och nackdelar: Förutom de för- och nackdelar som återcirkulerande fläktar och utblåsfläktar har generellt så har den bänkintegrerade fläkten fördel i att du får god uppsikt. När den inte används syns den inte alls. Samtidigt har den nackdel i att du måste sträcka dig över spisen för att nå knapparna. Rengöringen av plåten blir också något svårare när den är integrerad. Den här typen av köksfläkt har även - i test- visat sig ha sämre verkningsgrad än andra modeller, framför allt för spisplattorna längre bort från fläkten.

Hur montera: Den bänkintegrerade fläkten monteras i ett bänkskåp.

Hållbarhet/tålighet: Bäst bänkintegrerad återcirkuleringsfläkt i Råd och Röns test blir AEG DDE5980G, den bästa utblåsfläkten som är bänkintegrerad blir Thermex Trent.

Cirkapris: 10 000-35 000 kronor.

Bild 7 av 9

Frihängande fläkt

Frihängande fläkt

Frihängande fläkt. Foto: Kvänum

Typ: Den här fläkttypen hänger fritt i rummet och placeras vanligen ovanför en köksö när du valt att ha spisen i en sådan, exempelvis för att ha matlagningen centralt placerad i rummet.  Ett alternativ till den frihängande fläkten är återcirkulerande vajerfläkt som då hänger fritt i en vajer men har kolfilter i sig som behöver bytas regelbundet (ingen koppling till frånluftskanal).

För- och nackdelar: Det man ska tänka på när man väljer frihängande fläkt är att den kommer att bli rummets blickfång, så designvalet är väldigt viktigt. Om tanken är att man ska samlas runt den är det bra om du väljer en med låg ljudnivå och mycket god verkningsgrad så att samtalet inte störs av matos och buller. Frihängande fläktar har generellt bra verkningsgrad eftersom det krävs för att de ska fungera väl med den position de har. Om du har högt i tak är det viktigt att du säkerställer att den fläkt du tittar på går att placera på lämpligt avstånd till spisen.

Hur montera: Eftersom den frihängande fläkten inte sitter mot en vägg, utan hänger fritt i rummet, monteras den fast i taket - vanligen ovanför en köksö.

Hållbarhet/tålighet: I Råd och Röns test blir den frihängande utblåsfläkten Siemens LF97BB532 bäst, och bland de frihängande återcirkulerande fläktarna utmärker sig Bosch DWA097A50, CleanAir.

Underhåll: Rengöring av filter och kåpa.

Cirkapris: 4 000-20 000 kronor.

Bild 8 av 9

Takinfälld fläkt

Takinfälld fläkt

Takinfälld fläkt. Foto: Gaggenau

Typ: Den takintegrerade köksfläkten är vad det låter som, en fläkt inbyggd i taket. Den har dock synlig sugyta för att kunna uppfylla sin funktion.

För- och nackdelar: Dess största fördel är att du får så god överblick när du lagar mat eftersom du inte har något som skymmer sikten för dig. Nackdelen är dock att du behöver ha en väldigt bra verkningsgrad på fläkten för att den ska lyckas fånga upp allt matos. Tänk också på att inte montera den för högt.

Hur montera: Fläkten byggs in i taket men avståndet mellan spis och fläkt bör inte överstiga 2 meter. Läs bruksanvisningen för just den fläkt du köpt så att du säkerställer bästa möjliga verkningsgrad.

Underhåll: Rengöring av filter.

Cirkapris: 1 500-25 000 kronor.

Bild 9 av 9

Fläkt med extern motor

Fläkt med extern motor

Fläkt med extern motor. Foto: Kvänum

Typ: Det vanliga är att köksfläktar har en inbyggd motor, det kallas intern motor. Men det finns också modeller som fungerar med extern motor, således placeras motorn på annan plats - exempelvis på vinden.

För- och nackdelar: Genom att placera motorn längre bort (exempelvis på vinden) blir du av med en hel del buller. Å andra sidan blir installationen mer omfattande och skulle något gå sönder är enkelheten i reparationen avhängig hur lätt det är att komma åt motorn. Köksfläktar med extern motor har ofta god verkningsgrad.

Hur montera: Fläkten monteras till frånluftskanalen och motorn byggs antingen in i väggen eller placeras på vinden.

Underhåll: Rengöring av filter och kåpa.

Cirkapris: 7 000-28 000 kronor.