149 968 läst · 1 557 svar
150k läst
1,6k svar
Zaptec eller Easee som andra laddbox?
Värsta som kan hända är nog att ett försäkringsbolag nekar ersättning ifall de misstänker att en 'förbjuden' box orsakat skadan.B bakterie skrev:
Nej, befintliga boxar ska vara åtgärdade inom 12 månader. Plan för hur det ska gå till ska presenteras inom 3 månader.G gmogmo skrev:
Vad menar du händer annars? Har du någon annan produkt som blivit belagt med nyttjandeförbud? Jag har inte hört talas om det.
Är något farligt så ska det återkallas.D Daniel 109 skrev:
https://www.biltema.se/kundservice_old/produktinformation/aterkallelser/
Nu har den ju inte konstaterats vara farlig.
Men är någon av dessa produkter otillåtna att använda?
Men är någon av dessa produkter otillåtna att använda?
Om återförsäljaren också går i konkurs så kommer konsumenten kanske i kläm. Har återförsäljaren sålt många boxar så är det inte otroligt att det blir konkurs där även om de skulle kunna överleva ifall de ansträngde sig. I sådana lägen kan det vara lönsammare att sätta ett AB i konkurs och starta om igen för att bli av med en surdeg.K kasper1 skrev:
Så det säkraste för konsumenten är att reklamera så snabbt som möjligt innan konkurserna kommer.
Rent generellt brukar försäkringsbolagen nyttja alla potentiella felaktigheter för att slingra sig från att behöva betala skadan, hur än osannolikt det är. Så det är ganska onödigt att ha en sådan liability på väggen bara för att spara några tusenlappar. Boxarna kommer troligtvis att bli värdelösa ändå när molnet släcks efter konkursen. Varumärket är nersmutsat och teknologin* är troligtvis inget någon konkurrent är intresserad av...det är knappast banbrytande att ersätta en dyr relä med fyra billiga.L lbgu skrev:
Medlem
· Västernorrland
· 615 inlägg
D Daniel 109 skrev:
Mycket gissningar nu. Såhär fungerar det.
Ett försäljningsförbud innebär inget användningsförbud och det tickar inte in något sådant efter 12 månader. En produkt som fått försäljningsförbud får inte fortsätta säljas eller handlas med. Men de som finns får användas. Det är innehavaren av elanläggningen som är ansvarig för säkerheten och som är skyldig att åtgärda brister. Om en laddbox, försäljningsförbud eller inte, har brister ska dessa åtgärdas genom innehavarens försorg. I sista hand kan elsäkerhetsverket genomföra tillsyn av _just den_ elanläggningen och besluta om användningsförbud av just den laddboxen. Något allmänt användningsförbud blir det inte.
Den enda produkt som fått användningsförbud är semko 17-donen.
Inte ens det donet har användningsförbud. Men det har blivit förbjudet att ersätta om det går sönder. Men det är ju en tämligen unik reglering.
NEJ, Semko 17-donen har inget användarförbud!F Fredrik Sjödin skrev:
Ett Semko 17 don får användas så länge som det är helt.
Däremot får inte Somko 17 donen säljas, skänkas, installeras, repareras, etc.
https://www.elsakerhetsverket.se/fragor-och-svar/arkiv-fragor/semko-17-don-pa-loppmarknad/
https://www.elinstallatoren.se/2019/03/elinspektor-utgor-en-potentiell-dodsolycka/