Denna dracks förra helgen. Rätt roligt vin, typ lite amarone-munkänsla från mallorca. Krävdes mycket luft.
Säljs tillsammans med ett annat vin från samma vingård, båda 2010. Rätt bra pris för vin med lite ålder.
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/es-verger-mallorca-5440909/
Säljs tillsammans med ett annat vin från samma vingård, båda 2010. Rätt bra pris för vin med lite ålder.
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/es-verger-mallorca-5440909/
Ska på nyårsmiddag och värdparet har missat att köpa rött till maten.
Vi tror att det blir oxfile gratäng och whiskysås
Vilken av dessa skulle ni säga att passar bäst
Det var allt rött jag hade i min vinkällare 😄😄
Misstänker att en går bort direkt
Vi tror att det blir oxfile gratäng och whiskysås
Vilken av dessa skulle ni säga att passar bäst
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Det var allt rött jag hade i min vinkällare 😄😄
Misstänker att en går bort direkt
Monastrell är en fantastisk druva, samma som mourvedre i Frankrike. Funkar utmärkt till lite kraftigare kött. Den hade jag kört på. Eller börjat med, de andra sedan.nino skrev:
La Vecchia via med barberadruvan är den jag själv provat och har därför en aning koll på.
Jag tycker personligen att det vinet inte är tillräckligt fylligt för att möta upp de rätt kraftfulla smakerna på den mat du planerar.
Den har å andra sidan hyggligt pigg syra vilket iofs kan matcha potatisgratäng bra, så det ramlar nog till sist ner i personliga preferenser över hur fylliga viner man tycker om och om man vill att vinet eller maten ska framträda lite mer tydligt.
Protos vet jag inget om, Från Spanien kommer det tyvärr en del lätt överlagrade viner med lite trött syra, som kan saknas lite till rätter som trivs med lite mer syra för att matcha rättens smak eller lindra en fet känsla. Men denna behöver ju inte alls vara en sådan.
Jag har lite svårt att råda, men då jag själv är en sucker på fylliga viner skulle jag nog chansa på en av de 2 till höger, och låta La Vecchian stå kvar till någon gång med lite mindre kraftfulla rätter.
Jag tycker personligen att det vinet inte är tillräckligt fylligt för att möta upp de rätt kraftfulla smakerna på den mat du planerar.
Den har å andra sidan hyggligt pigg syra vilket iofs kan matcha potatisgratäng bra, så det ramlar nog till sist ner i personliga preferenser över hur fylliga viner man tycker om och om man vill att vinet eller maten ska framträda lite mer tydligt.
Protos vet jag inget om, Från Spanien kommer det tyvärr en del lätt överlagrade viner med lite trött syra, som kan saknas lite till rätter som trivs med lite mer syra för att matcha rättens smak eller lindra en fet känsla. Men denna behöver ju inte alls vara en sådan.
Jag har lite svårt att råda, men då jag själv är en sucker på fylliga viner skulle jag nog chansa på en av de 2 till höger, och låta La Vecchian stå kvar till någon gång med lite mindre kraftfulla rätter.
Jag har bara provat den italiensk och den är inte så kraftig, jag hade valt Protos baserat på att jag druckit andra årgångar av den som jag tyckte var riktigt bra. PH är vad jag vet ett kändisvin vilket i sig kanske inte är ett problem, men det har fått rätt låga betyg i provningar. Jag tror spanjoren kommer bli bra.nino skrev:
ullberg
Verktygstokig
· Stockholm
· 3 893 inlägg
ullberg
Verktygstokig
- Stockholm
- 3 893 inlägg
Lustigt, i mitt val inför gårdagens middag stod jag med följande tre val då jag inte orkade skotta ner till vinförrådet
Som det kanske syns valde vi den du inte hade på listan
Av dina val tror jag Protos är det bättre vinet, minns dock inte helt hur förra flaskan var men tycker mig komma ihåg en bra upplevelse ihop med en entrecote. La Vecchia tror jag som andra sagt är lite lätt, PH har jag inte provat men när jag kollar på systembolagets beskrivning verkar inte det som en given match till det du tror dig komma äta ikväll.
/U
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Som det kanske syns valde vi den du inte hade på listan
Av dina val tror jag Protos är det bättre vinet, minns dock inte helt hur förra flaskan var men tycker mig komma ihåg en bra upplevelse ihop med en entrecote. La Vecchia tror jag som andra sagt är lite lätt, PH har jag inte provat men när jag kollar på systembolagets beskrivning verkar inte det som en given match till det du tror dig komma äta ikväll.
/U
ullberg
Verktygstokig
· Stockholm
· 3 893 inlägg
ullberg
Verktygstokig
- Stockholm
- 3 893 inlägg
givet detta inlägg kan man gissa vad han kommer säga, förvisso en Gran reserva och annan årgång men ändå
Barberban går bort då den är för tunn.nino skrev:
Protos är ett riktigt bra vin, sannolikt det bästa i laguppställningen, men fatad spanjor och whiskysås är kanske inte det man brukar köra även om det kommer vara fint till maten i övrigt. Det har både tanniner och syra.
Jag vet inget om monastrellen. Det verkar vara ett kändisvin, men enl vivino är producenten Juan Gil som annars är bra. Monastrell brukar vara fylligt och bärigt.
Egentligen hade nog monastrell varit bäst till maten, men jag hade ändå gått på Protos då det är kvalitetsvin och det är nyårsafton kan behöva luftas 1-2 h. Men så är protos en av mina favoriter...
Både barberan och monastrellen fungerar bra som efter maten-viner annars.
Ja risken finns då att man istället träffar fel med ett sådant vin om det är fruktigt och bärigt som uppskattasnino skrev:
Häll upp i en karaff 1h innan, kärvare viner lugnar ner sig med lite luft. Man brukar rekommendera att ha rödvin i kylen 20-30 min innan servering, men jag brukar inte bry mig om det.
Snabbluftare är faktiskt väldigt bra, och jag brukar ibland hälla upp en liten slatt utan och med snabbluftare och jämföra för att se om vinet vinner på mer luftning eller inte.
Luftning ska väl ske genom att hälla över i karaff, typ ..?
Själv är jag för lite finsmakare och kanske dessutom generellt går på lite för billiga viner att det inte spelar någon roll, jag har nämligen aldrig luftat/dekanterat och sånt.
Nu kommer jag troligen få mothugg ...
Själv är jag för lite finsmakare och kanske dessutom generellt går på lite för billiga viner att det inte spelar någon roll, jag har nämligen aldrig luftat/dekanterat och sånt.
Nu kommer jag troligen få mothugg ...
Ja, luftning i flaska är nog ganska meningslöst tror jag. Så liten yta med syrekontakt.Mikael_L skrev:
Alla viner vinner inte på luft såklart. Men yngre tannin- eller syrarika viner kan lugna ner sig, och störande dofter kan ibland luftas bort. Men det går också att lufta sönder ett vin.