Var tvungen att googla lite.
Stallighet i vin..
Har funderat länge på om det är någon smaklök jag saknat själv då jag inte vet vad det är. Vad är det för smak?

2-3 gånger har jag fått vin serverats som smakat ungefär som häststall luktat. Alltid trott det varit något fel på skiten men druckit upp ändå, snäll som man är. Osv.
Tydligen finns de folk som gillar "smak av häströv" och tycker det är fine dining.
Varför? Det finns ju massa godare viner.
 
raveper raveper skrev:
Var tvungen att googla lite.
Stallighet i vin..
Har funderat länge på om det är någon smaklök jag saknat själv då jag inte vet vad det är. Vad är det för smak?

2-3 gånger har jag fått vin serverats som smakat ungefär som häststall luktat. Alltid trott det varit något fel på skiten men druckit upp ändå, snäll som man är. Osv.
Tydligen finns de folk som gillar "smak av häströv" och tycker det är fine dining.
Varför? Det finns ju massa godare viner.
Snaken är som baken. Jag tycker det är gott. Men det är mer smak av källare, läder kanske. Jag kan inte riktigt sätta namn på det.
 
Mikael_L
raveper raveper skrev:
Var tvungen att googla lite.
Stallighet i vin..
Har funderat länge på om det är någon smaklök jag saknat själv då jag inte vet vad det är. Vad är det för smak?

2-3 gånger har jag fått vin serverats som smakat ungefär som häststall luktat. Alltid trott det varit något fel på skiten men druckit upp ändå, snäll som man är. Osv.
Tydligen finns de folk som gillar "smak av häströv" och tycker det är fine dining.
Varför? Det finns ju massa godare viner.
"stalligheten" är väl egentligen en defekt.
Men den uppskattas tydligen i viss mån, men jag kan nog inte svara på det mer än så.

Det finns andra defekter som tas fram, t.ex. ädelröta, vilket är vita druvor i Tyska viner som har råkat ut för ett svampangrepp. Detta ger mer socker i druvmusten, högre alkoholhalt, en kvarvarande sötma efter jäsningen avstannat och en smak som uppskattas av många.
Egentligen en defekt, men ett resultat som inte är otvetydigt negativt, utan faktiskt önskvärt, då dessa viner går att sälja för mer pengar.
 
A Andreas_jti skrev:
Vinet kan både bli bättre eller sämre med valet av vin.
Här har vi en sann vin-connaisseur.
Då känns ju mitt motto - vitt på sommaren, rött övriga tider - ganska simpelt.
 
T Thomas_Blekinge skrev:
Här har vi en sann vin-connaisseur.
Då känns ju mitt motto - vitt på sommaren, rött övriga tider - ganska simpelt.
raveper raveper skrev:
Ja. Han kanske visste hur gammal fisken var..
Haha underbart, man ska inte skriva och dricka samtidigt
 
J
raveper raveper skrev:
Måste man ha gammal vin till fiskgryta? Finns det annat man måste ha gammalt vin till?
Enklast borde ju vara ett vin man redan vet är gott.
Det händer mycket med vin då det lagras - olika för olika viner. Men ofta märks det tydlig skillnad på 10 år, men många viner blir påtagligt mer balanserade efter några år. Sen måste det inte automatiskt innebära att alla vin blir bättre. Som med allt är det en smakfråga, till en rejäl biff är det kanske godare med ett yngre kraftigt vin jämfört med dess åldrade dito. Det är kul att testa.
 
  • Gilla
AndersMalmgren
  • Laddar…
Fick denna i flödet på tuben, lärde mig precis att stall heter Mousy across the pond :)

 
  • Gilla
Thomas.M
  • Laddar…
Om ni inte sett dokumentären Bittra Druvor, gör det. Han verkar ha ett hyfsat smak-/luktsinne.
 
ullberg
Denna vita Rioja är hyggligt kraftig i smaken och funkade utmärkt till fågel

Flaska av vit Rioja vin från 2017 hållen i hand mot köksbakgrund.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


/U
 
  • Gilla
Andreas_jti
  • Laddar…
J Jonobe skrev:
Det händer mycket med vin då det lagras - olika för olika viner. Men ofta märks det tydlig skillnad på 10 år, men många viner blir påtagligt mer balanserade efter några år. Sen måste det inte automatiskt innebära att alla vin blir bättre. Som med allt är det en smakfråga, till en rejäl biff är det kanske godare med ett yngre kraftigt vin jämfört med dess åldrade dito. Det är kul att testa.
Du kan inte stödja det vetenskapligt. Alla viner, speciellt årgångsviner, är olika från år till år. Och av detta skäl kan du aldrig jämföra ett visst vin som är färskt, med samma vin som är lägrat några år. Så du kan inte bevisa att något von vinner eller förlorar med tiden.
Jag håller dock med att vin förändras genom lagring. Vi korkade upp många vin i hemmet som legat många år, en del var helt dåliga, medan andra var ganska trinkbara.
 
T Thomas_Blekinge skrev:
Du kan inte stödja det vetenskapligt. Alla viner, speciellt årgångsviner, är olika från år till år. Och av detta skäl kan du aldrig jämföra ett visst vin som är färskt, med samma vin som är lägrat några år. Så du kan inte bevisa att något von vinner eller förlorar med tiden.
Jag håller dock med att vin förändras genom lagring. Vi korkade upp många vin i hemmet som legat många år, en del var helt dåliga, medan andra var ganska trinkbara.
Tanninerna rundas av genom lagring. Det är en objektiv sanning. Sedan är det subjektivt om man gillar eleganta runda viner eller mer spetsiga unga.
 
AndersMalmgren AndersMalmgren skrev:
Sedan är det subjektivt om man gillar eleganta runda eller mer spetsiga unga.
Som med damerna.
 
  • Haha
Maria T och 1 till
  • Laddar…
Testade två Bordeaux från bolagets BS (Beställningssortiment)

Ska dricka en imorn

Tre flaskor Bordeaux-vin står radade, etiketter visar Château Bertrand Braneyre och Château Vieux Mougnac.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Maria T och 2 till
  • Laddar…
Drack 2010 vinet då den hade 4.0 på vivino. Vilket är väldigt bra de flesta har runt 3.8. hur som, den var inte superrolig. Inget stall eller känsla av Bordeaux.

Flaska av Château Vieux Manoir Bordeaux Supérieur 2010 bredvid ett vinglas och en tom tallrik.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
AndersMalmgren AndersMalmgren skrev:
Drack 2010 vinet då den hade 4.0 på vivino. Vilket är väldigt bra de flesta har runt 3.8. hur som, den var inte superrolig. Inget stall eller känsla av Bordeaux.

[bild]
Jag drack en Pomerol i veckan, en chateu altimar. Tror den hade passat dig med en typisk stallig smak.
Flaska Chateau Altimar Pomerol vin med etikett, mot vit bakgrund.
 
  • Gilla
AndersMalmgren
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.