D
spikplanka spikplanka skrev:
Precis, vi tror att du har tyckt fel så vi har beslutat att du skall frivilligt donera dina organ på fredag.
Tja, jag tror du saknar kunskaper om hur vårt parlamentariska system fungerar.
 
D
D Daniel 109 skrev:
Även om demokratier har brister så fungerar sällan diktaturer bättre än demokratier.
Absolut, det tenderar att finnas ett inslag av självreglering.
 
Det är skillnad på ska fungera och hur det fungerar.
 
spikplanka spikplanka skrev:
Precis, vi tror att du har tyckt fel så vi har beslutat att du skall frivilligt donera dina organ på fredag.
Njae, nu är ju själva idén med representativ demokrati just att kunna undvika att falla för ren populism eller demagoger.

Om vi sedan lyckas alla gånger, är en annan femma.

I vilket fall så har det inte så mycket med kärnkraft att göra eftersom det bara finns ett (iaf mera) direktdemokratiskt land i Europa och det är som bekant Schweiz.

Tyvärr så föll, kanske på grund därav, Schweiz för populism och bestämde sig för att inte ersätta sin kärnkraft (som står för 40% av elen) så sent som i en folkomröstning 2017.

Men rykten säger att de börjar se ljuset även de, så man kan ju alltid hoppas.
 
  • Gilla
djac
  • Laddar…
Mikael_L
V videopac skrev:
Jag tycker att det varit bättre med statlig drift av elproduktionen (nej, jag är inte socialist eller kommunist) och att man då, vid överskott, skulle kunna sälja till hugade spekulanter i utlandet. Efter att man tillhandahållit elen till självkostnadspris inom landet.
Jag är helt säker på att det där inte alls fungerar.
Och det har väl ganska grundligt diskuterats i en annan tråd.

Men en sak stämmer.
Skulle precis all (eller nästan all) elproduktion ägas av staten, då skulle en möjlig lösning öppna sig.
Att vi fortsätter precis som nu, säljer elen på en öppen marknad, priset blir vad det blir. Vi tjänar ofta grymt med pengar på exporten.
Men sen kan staten ta av denna vinst och återföra till alla elkonsumenter inom landet ett bidrag, och därmed blir i praktiken den inhemskt konsumerade elen billigare.

Men nu med ett blandat ägande av stat, kommuner och privata ägare, så skulle den modellen bara medföra ett gigantiskt överförande av skattepengar till privata företag.
 
S Skopan skrev:
Det är en fälla som jag gillrat för dig.
Jag hoppas det är sant. Hade i alla fall varit roligt om det var det.
S Skopan skrev:
Om du kan hålla med om att det vore en dålig idé att sälja (om man vill ha kontroll) så har jag kommit en bra bit på vägen att övertyga dig att det vore en god idé att köpa.
Jag tycker inte att det vore en dålig idé om den statligs kraftproduktionen privatiserades. Tvärtom tycker jag att det är dåligt när staten både sätter upp spelreglerna och deltar på marknaden.

Det är dock en åsikt jag är tämligen ensam om, så oddsen är nog bättre för att din position blir verklighet än min.
 
Nötegårdsgubben Nötegårdsgubben skrev:
Jag tycker inte att det vore en dålig idé om den statligs kraftproduktionen privatiserades. Tvärtom tycker jag att det är dåligt när staten både sätter upp spelreglerna och deltar på marknaden.
Jo jag tror det är en mycket dålig ide att privatisera de stora elkraftsproducerande bolagen, Vattenfall har ju varit på tapeten när privatiseringsivrarna härjadesom mest och det är ju mycket stora summor det handlar om.

Sen kollar man runt i Europa vilka som äger de stora elkraftsbolagen så är det ju staligt ägt mer eller mindre överallt.

"Knuten" handlar ju om ett vettigt elhandelsavtal inkl finansiering av nya projekt utan diskriminering av kärnkraft. Då kan även helt nya elkraftsbolag få chansen.
 
Alla exportintäkter är bra för landet, men har inte den stora svenska vindkraftsboomen varit meningslös företagsekonomiskt?
Den har väl mest medför minskade intäkter för svenska elproducenter, eller har exporten kompenserat för de lägre priserna på svenska elmarknaden?

Om vi tittar på året 2022 ser man lite intressanta sammanträffanden.

"Under 2022 producerades 33 TWh el från vindkraft"

"Det har varit ett rekordår. 2021 exporterade vi 25 terawattimmar (TWh), det var högt. Nu ser vi en kraftig ökning till 33 TWh, säger Niclas Damsgaard, strategichef på Svenska kraftnät till SVT."

Exporten eller elöverskottet som exporten kallas ibland råkad dessutom precis motsvara hela Danmarks elkonsumtion samma år.

Comments… @Mikael_L 😉
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.