90 477 läst · 299 svar
90k läst
299 svar
Vem tillhör guldet?
De behöver kundkännedom.C cpalm skrev:
För ca 10 år sedan sålde jag silver (ärvda gamla mynt med hög silverhalt, silverbestick mm) och då fick jag ge dem personuppgifter samt legitimera sig. Då var det något med 37 000 per år. Men jag kommer inte ihåg om silverhandlaren skulle rapportera till skattemyndigheten eller om han sa att jag skulle anmäla om jag sålde för mer än 37 000. Vet inte om man kan gå till olika silverhandlare om man kommer upp i det värdet. Det låter rimlgt att gränsen nu är 50 000 som någon skrev.
H
HEM2121
Medlem
· Västra Götaland
· 4 820 inlägg
HEM2121
Medlem
- Västra Götaland
- 4 820 inlägg
Det är när en försäljning sker.A aries skrev:Jag funderade mer på att om guldtackorna är säljarens och han ärvde dem efter sin mamma så skulle de ha funnits med i bouppteckningen. Men jag vet inte om de inkomstbeskattas. I så fall kanske det kan bli retroaktiv skatt på värdeökningen vid mammans dödsfall. Alltså vinstbeskattning på samma sätt som med aktier.
https://tavex.se/skatt-pa-guld-3-regler-du-bor-veta-om-vid-forsaljning/
Det står en del om det på Skatteverkets hemsida också.
Beroende på när godset införskaffades, förmögenhetsskatt. Typ som det ryktades att vissa tog ut allt från kontona innan innehavet rapporterades vid årsskiftet och fick en bankväxel som lades i bankfack för att efter årsskiftet lösas in på kontot och samla ränta till slutet på nästa år, igen och igen.GlennB skrev:
Nu är kanske inte Skatteverket varken Sherlock eller Hercules Poirot, men eftersom det rapporterades inkomster av ränta undrade de säkert var kapitalet tog vägen eftersom det aldrig fanns något på kontona vid årsskiftet!?!!??
Även om, så måste det ju vara preskriberat sedan länge.S Sona2012 skrev:Beroende på när godset införskaffades, förmögenhetsskatt. Typ som det ryktades att vissa tog ut allt från kontona innan innehavet rapporterades vid årsskiftet och fick en bankväxel som lades i bankfack för att efter årsskiftet lösas in på kontot och samla ränta till slutet på nästa år, igen och igen.
Nu är kanske inte Skatteverket varken Sherlock eller Hercules Poirot, men eftersom det rapporterades inkomster av ränta undrade de säkert var kapitalet tog vägen eftersom det aldrig fanns något på kontona vid årsskiftet!?!!??
Nej, förmögenhetsskatten är också avskaffad. Det du pratar om är kapitalvinstskatt.A aries skrev:
Men kan ärva aktier och behålla dom hur länge som helst, man ärver ingångsvärden (det den avlidne betalade för värdepapprena).
Man kan även gå med förlust på ärvda aktier....
Förmögenhetsskatten avskaffades 2007.A aries skrev:
Det du beskriver är kapitalvinstbeskattning.
[Tillägg: Som Dilato skrev strax innan jag].
Hehe, jo men varför jag egentligen påtalade det var den allmänna villfarelsen att man alltid går med vinst på aktier 🙂P pmd skrev:
Nu går man ju per definition med vinst på ärvda aktier så länge dom har ett värde eftersom man betalar 0 för dom...men nån skatt behöver det inte bli för det.