15 290 läst · 113 svar
15k läst
113 svar
Värt med solfångare?
Nettodebitering funkar ju inte. Hela elmarknaden bygger ju på att elpriset varierar.
Försök få nettodebitering av skatten på tex jordgubbar, det är orimmligt, även om det är samma sak.
Försök få nettodebitering av skatten på tex jordgubbar, det är orimmligt, även om det är samma sak.
Så länge solcellerna inte har någon som helst påverkan på marknaden (dvs de närmsta 10-15 åren) gör det ju varken till eller från. Men visst, nettodebitering av bara skatt+moms är nog rimligare. Och då är skatteavdraget förmodligen det närmaste man kan komma.D Daniel 109 skrev:
Sen kvarstår ju alltid problemet med brist på långsiktiga spelregler inom de flesta områden i landet för både privatpersoner och företag. Hur vet vi att inte nästa regering tar bort avdraget?
Redigerat:
Precis. Men man behöver förstå skattesystemet och skillnaden mellan privatpersoner och bolag för att se att avdraget är rimligt i förhållandet till vårt skattesystem. Det som är det speciella är inte avdraget utan det faktum att vi tillåts producera och sälja utanför näringssystemet, som privatperson. Då krävs en skattereglering eftersom man i ena änden måste betala skatt men inte får tillbaka den i andra.D Daniel 109 skrev:
I ett bolag betalar eller får du tillbaka skatten baserat på nettot, det blir samma sak här som solel producent.
Men konsumtionen av el har ju ingen koppling till produktionen.
Vad har det skattemässigt med någonting att göra? Man betalar skatt på nettot av försäljning-köp. Återigen, skatteåterbäringen i solel fallet är helt i linje med vårt övriga skattesystem. Det unika är att du som privatperson tillåts sälja utan att bedriva näringsverksamhet.D Daniel 109 skrev:
All försäljning i vinstsyfte ska normalt sett skattas, och är näringsverksamhet oavsett om det görs via bolag eller privat. Det här är ett undantag.
Nej, det är alltid nettot som beskattas. Oavsett om du håller på med aktier som privatperson eller bedriver näringsverksamhet. Du skattar på vinsten, dvs nettot. Det gör du även i solel fallet. Det ska avdraget reglerar bara netto förhållandet.D Daniel 109 skrev:
Undantaget är att man som privatperson får bedriva handel utan att behöva bedriva näringsverksamhet. Läs på skattelagstiftningen eller starta ett par bolag så blir det tydligare.
Det är inte samma sak. När du säljer aktier eller får utdelning så är en föutsättning att du köpt aktier. Dvs utgiften har en direkt koppling till inkomsten. När det gäller el så har din elkonsumtion ingen koppling till elproduktionen. Det är samma sak med sllt anbat, du kan bara dra av skatten på utgifter som har en direkt koppling till inkomsten.
Jodå, du får inte göra avdrag mot annat än summan av köpt el, precis som i aktiefallet.D Daniel 109 skrev:Det är inte samma sak. När du säljer aktier eller får utdelning så är en föutsättning att du köpt aktier. Dvs utgiften har en direkt koppling till inkomsten. När det gäller el så har din elkonsumtion ingen koppling till elproduktionen. Det är samma sak med sllt anbat, du kan bara dra av skatten på utgifter som har en direkt koppling till inkomsten.
Men det är ju helt olika saker. Det är inte inköpet av el som genererar inkomsten. Alltså bör den inte gå att dra av.
Ja, nettot beskattas, när inkomsten är beroende av utgiften. Inte annars. Bortsett från just el.
Ett bolags alla utgifter är för att öka vinsten. Det är syftet med ett bolag. Är det inte det så är det något som ska förmånsbeskattas.
Tror du hamnar lite väl utanför tråden och dessutom kan vi raljera ganska länge kring bolagsveskattning och syften då jag har ett liv med ganska många bolag i bagaget. Förmånsbeskattning har för övrigt endast med en anställds förmåner att glra och är helt ovidkommande i sammanhangetD Daniel 109 skrev:
Vi tycker olika angående solels beskattning och jag tycker vi slutar här.