J
Mikael_L Mikael_L skrev:
Vi har en sån maskin, med alla tillbehör.

Så jag undrar nu var man köper korvskinn.
(Och jag kanske undrar lite om korvskinnen går att äta också)
Finns på Ica maxi här. Gris, ko och får. Går att äta :)
 
  • Gilla
hapazard och 1 till
  • Laddar…
Mikael_L
AndersMalmgren AndersMalmgren skrev:
[bild]
Coolt.
Jag har en sån flarra, Les hauts de granget, men 2014.
Jag hade två, öppnade förra för 1-2 år sedan, men bedömde att den skulle vinna på en tids mer lagring.
Så flaska nr 2 har jag fortfarande kvar.
Frågan är när den är bra att öppna.
 
  • Gilla
Maria T och 1 till
  • Laddar…
Mikael_L
Maria T Maria T skrev:
gösfilé med rostad nypotatis, rostad palsternacka, ett fint nät av rödbeta, sås på crême fraiche och ramslöksolja. Mycket gott 4+.
I glaset ett rätt tråkig Riesling.
Jag är också ibland lite paff hur krogarna kan misslyckas med att ordna fram de mest prisvärda vinerna.
Vi var på ett ställe i Gränna för någon vecka sedan, och deras "1 glas husets" var verkligen ingen höjdare, jag kan knappt fatta var de hittat ett så risigt rödvin. De måste har importerat något bredvid systemet, någon riktigt billig box.

Jag menar att det finns ju väldigt gott om åtminstone rätt hyggliga viner i låg prisklass, de behöver ju inte välja det sämsta. Även om ett bra mycket bättre skulle råka kosta någon tia mer så kan det ju knappast vara det som leder krogen i konkurs, det är ju minst lika illa att bjuda på en dålig totalupplevelse som ger sämre betyg i alla appar och sociala medier som vi nu har.
 
  • Gilla
Maria T
  • Laddar…
Kanske fel tråd men det är om mat iaf.

Har tröttnat ordentligt på våran skärmaskin, någon som har någon att rekommendera?
Den vi har nu är "slaget" för kort så sista delen blir inte riktigt skuren, så efter 1cm skrivning så hänger det en svans kvar på köttet som man får skära bort med kniv och börja om.

Funderar på en beg proffs maskin men man vill ju inte betala vad som helst för nåt man använder några gånger om året
 
P Pappa1986 skrev:
Omöjligt att få tag på tillräckligt tunt korvskinn. Har försökt leta och även kollat med grossister mm.
Finns bara lite tjockare i butik tyvärr och det går inte äta.
Jag har aldrig sett något annat än korvskinn (fjälster brukar det väl heta) av naturtarm i butik, varför skulle man inte kunna äta det?
 
  • Gilla
C.Ö
  • Laddar…
Mikael_L Mikael_L skrev:
Jag gillar att ibland göra blackened steak.
En skiva av något nötkött, penslas med smält smör, kryddas med ett rejält lager av "cajunkrydda" och steks sen på hög temp så kryddorna bränns lite.

(Det ryker fruktansvärt, jag brukar steka på en fristående 230V induktionshäll som jag tar ut och steker i kolstålspanna ute i det fria.)

Det färdiga resultatet ser högst tveksamt ut, men är fantastiskt gott.

Lite länkar.
[länk]
Prova att googla, de flesta träffar är på engelska
[länk]
[länk]

Det finns massor av varianter på det exakta utförandet, en del penslar med olja, andra tänker att det ska vara smält smör, en del tycker att man gör ett kryddsmör osv. Kryddorna och köttet varierar också.
Jag blandar ihop min egen kryddblandning, höftas och blir olika varje gång, det är inte så noga.
Googla cajunkrydda, så hittar du massor av varianter av kryddblandning, ta ett medel av det du hittar.

Jag kör med vad som helst för nötkött som jag bedömer kan upplevas tillräckligt mört efter stekningen, det blir rätt ofta rostbiff.
Jag skär inte för tjocka skivor, här steker man tills kryddorna är lagom svarta, så tjockleken bestämmer hur rött det blir. Jag satsar väl på max 1,5 cm skivor. kanske något tunnare. Säg mellan 1 och 1,5 cm.
Jag gör också egen blandning, kör med en classic grillolja som bas och sen öser jag i olika sorters peppar, chilliflakes, örter och det jag känner för helt enkelt. Tillagar jag fläsk så är ingefära även ett måste. Om jag orkar och har tid så värmer jag ibland allt i en kastrull en stund innan för att få fram mer smak av kryddorna.

Glömde ju att skriva att några droppar liquid smoke är ett måste.
 
Redigerat:
  • Gilla
  • Älska
Mikael_L och 1 till
  • Laddar…
S Surly skrev:
Jag har aldrig sett något annat än korvskinn (fjälster brukar det väl heta) av naturtarm i butik, varför skulle man inte kunna äta det?
Det är ju ganska tjockt, så blir segt om man inte steker eller grillar det hårt.
 
C
H hapazard skrev:
Det är ju ganska tjockt, så blir segt om man inte steker eller grillar det hårt.
Folk har ätit fjällster sedan urminnes tider
 
  • Gilla
Maria T
  • Laddar…
Maria T
Mikael_L Mikael_L skrev:
Jag är också ibland lite paff hur krogarna kan misslyckas med att ordna fram de mest prisvärda vinerna.
Vi var på ett ställe i Gränna för någon vecka sedan, och deras "1 glas husets" var verkligen ingen höjdare, jag kan knappt fatta var de hittat ett så risigt rödvin. De måste har importerat något bredvid systemet, någon riktigt billig box.

Jag menar att det finns ju väldigt gott om åtminstone rätt hyggliga viner i låg prisklass, de behöver ju inte välja det sämsta. Även om ett bra mycket bättre skulle råka kosta någon tia mer så kan det ju knappast vara det som leder krogen i konkurs, det är ju minst lika illa att bjuda på en dålig totalupplevelse som ger sämre betyg i alla appar och sociala medier som vi nu har.
Med tanke på att både Karlstad, Trollhättan och Linköping erbjöd oss mycket goda viner "per glas" för under 100 kr, så är jag besviken över gårkvällen - den där gösen hade lyfts till ännu högre höjder med ett gott vitt!
 
  • Gilla
FredrikR
  • Laddar…
Maria T Maria T skrev:
[bild][bild]
Kvällens gösfilé med rostad nypotatis, rostad palsternacka, ett fint nät av rödbeta, sås på crême fraiche och ramslöksolja. Mycket gott 4+.
I glaset ett rätt tråkig Riesling.
Restaurang Sjötullen i Askersund, en söndagskväll när regnet vräker ner och åskan dundrar så lamporna blinkar. Spännande.
Mina hemtrakter nästan 😊 Vi åt deras ribs för ett tag sedan och det var mer än godkänt gott.
I glaset kör jag alltid vatten så det är svårt att misslyckas med
Åt på en annan restaurang nära torget i Askersund några dagar senare och det var allt annat än bra, fick skicka tillbaka köttet till köket.
 
  • Gilla
Maria T och 1 till
  • Laddar…
Snigla Snigla skrev:
Har odlat dem flera ggr och blir lika missnöjd varje gång. Så jag har slutat, finns mycket trevligare tomater att odla, med mer kött och mer smak :) (de var inte ens produktiva hos oss, men det beror ju på vad man jämför med..)

(Men köpta burkar, med hela, som alternativ i matlagning är faktiskt trevliga tycker jag)
Rätta mig om jag har fel. Men San Marzano togs väl fram för att användas just för konservering och export? Så att det går att hitta bättre "färska" alternativ förvånar mig inte alls i så fall. Dessutom finns väl en uppsjö olika varianter att välja på?

Vår lokala kommersiella tomatodlare tror jag inte har san marzano i utbudet alls. Har inte sett den, utan det är snarare Sweetelle, Tomawak, Yellow Sun, Bolzano och ett gäng till som vi brukar köpa med oss.

Själv skippade jag att försöka dra upp tomater i år då jag var för sent ute, men hade en mängd spontansådda plantor i trädgårdslandet efter förra året jag låtit stå kvar för att se vad det blir med dom.
 
Lill72 Lill72 skrev:
Äntligen lite sol, värme och grillväder!
Nu blir det tomahawk och t-bone tillsammans med timjansrostad potatis, chillismör, nobissås, beasås och lite grönt.
[bild][bild]
Lill72 Lill72 skrev:
Äntligen lite sol, värme och grillväder!
Nu blir det tomahawk och t-bone tillsammans med timjansrostad potatis, chillismör, nobissås, beasås och lite grönt.
[bild][bild]
Wow, vilken underbar grillyta…dessa vill jag sätta tänderna i direkt 🤘
 
  • Gilla
  • Älska
Kramla och 1 till
  • Laddar…
tensiden tensiden skrev:
Rätta mig om jag har fel. Men San Marzano togs väl fram för att användas just för konservering och export? Så att det går att hitta bättre "färska" alternativ förvånar mig inte alls i så fall. Dessutom finns väl en uppsjö olika varianter att välja på?

Vår lokala kommersiella tomatodlare tror jag inte har san marzano i utbudet alls. Har inte sett den, utan det är snarare Sweetelle, Tomawak, Yellow Sun, Bolzano och ett gäng till som vi brukar köpa med oss.

Själv skippade jag att försöka dra upp tomater i år då jag var för sent ute, men hade en mängd spontansådda plantor i trädgårdslandet efter förra året jag låtit stå kvar för att se vad det blir med dom.
Jo den drivs framförallt upp för att konservera, iaf historiskt sett. Men jag har sett den färsk i butiker också (här i sverige). Själv odlade jag den för "hypens" skull hehe. Dvs alla pratade om den och då måste man ju testa.. den är (enligt många) väldigt bra som färsk tomat också.. då den fortfarande är lite sötare med mindre "syra".

Dock.. sist jag odlade den så hette fröerna jag köpte San Marzano 2.. och jag vet inte riktigt vad som förädlats/förändrats med den.. eller vad det betyder för sorten (eller vad som nu används i burkarna..) :thinking:

Jag har inte odlat de du nämnde, men odlar mellan 10-30 sorter om året :) (i år tror jag det är en 12-13 olika sorter) - kul och prova nya sorter!
 
  • Gilla
Maria T och 1 till
  • Laddar…
Grillad marinerad fläskkarré, potatissallad och sallad :)

Grillad köttbit, färsk sallad med grönsaker, potatissallad, matplats med blommig duk.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Allmänt jättegott som vanligt, men av någon outgrundlig anledning var den ena lilla burken potatissallad lite mystisk (hade två "identiska" köpta samtidigt, på samma affär). Den smakade inte illa, men lite annorlunda och så "poppade" den på tungan.. litet som sezhuanpeppar eller lite kolsyrat.. mycket udda! (den andra smakade som vanligt och hade inge poppande på tungan för sig..)
 
  • Gilla
  • Wow
Maria T och 5 till
  • Laddar…
C C.Ö skrev:
Folk har ätit fjällster sedan urminnes tider
Här hemma har vi alltid gjort korv till Jul, men kokkorv och då togs alltid fjälstret bort på tallriken. Men grillar men korv med samma fjälster blir det mer ätbart.

De gamla skalade dock ALLT.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.