1 039 396 läst · 13 982 svar
1039k läst
14,0k svar
Vad blir det för mat?
Maria T
Släktforskare
· Stockholm
· 3 494 inlägg
Maria T
Släktforskare
- Stockholm
- 3 494 inlägg
Säkert en lycklig älg som levt ett gott liv i Dalaskogarna och nu fått göra gott i era magar i form av en riktig festmåltid.nino skrev:
Nuså! Grillad tonfisk med potatismos på Amandine och lite mer gurka. Och, räds icke, smördöden är såklart i moset! Lät en röklåda med äppelspån stå nån halvtimme innan men insåg att tonfisken grillas så kort tid så det kanske var helt bortkastat. Men det luktade gott iallafall, och tonfisken blev fantastisk, riktigt saftig!
(Åt såklart en till bit men estetiken ska ju ha sitt!)
(Åt såklart en till bit men estetiken ska ju ha sitt!)
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Korvgubbe
Medlem
· Östergötland
· 1 456 inlägg
Korvgubbe
Medlem
- Östergötland
- 1 456 inlägg
Thomas59 skrev:Fläsk(ytter)filé är ingen styckdetalj utan ett påhitt av livsmedelshandlarna i syfte att lura konsumenterna att köttet är finare/bättre än vad det faktiskt är. Varför inte använda det korrekta ordet kotlettrad?
Ordet filé kommer mycket riktigt från franskans filet och betyder ungefär fin tråd och är den enda styckdetaljen som sitter på insidan av skelettet vilket är anledningen till att den är så mör. Sen heter styckdetaljen faktiskt nötfilé men ok, oxfilé är det vedertagna namnet i butik så låt gå för det.
Att filé i bred betydelse skulle stå för kött utan ben stämmer inte heller. Filé är just den köttmuskel som sitter innanför ryggraden. Inget annat. Finns massor av benfria styckdetaljer som inte är filé.
Det är ett otyg att matvaruproducenter hittar på egna beteckningar på styckdetaljer i syfte att lura konsumenterna, som tyvärr glatt går på det tricket. Som kuriosa kan nämnas att även kycklingfile/kycklingbröstfilé/kycklinglårfilé är ett marknadsföringstrick. Fåglar har inga filéer.
Det hindrar inte att det kan vara gott ändå. På tal om gott så kan jag rekommendera Iberico 100% Bellota Presa eller styckdetaljen Secreto, om man får tag på det. Tillagas med fördel till medium eller medium rare (rosa), vilket man bör undvika med annat än just Iberico. Hög värme och enbart salt och peppar. Absolut ingen marinad eller glaze.
Ytterfiléen är en längsskuren bit kotlett och således sin egna produkt med sitt egna namn. Precis som att en skiva kotlett med ben inte är samma produkt som en fjärilskotlett, även fast det är samma kött.
Om det bara är filéen som sitter på insidan så undrar jag bara var på djuret du hittar secreton du rekommenderar.
Thomas59
Byggveteran
· Stockholms län
· 3 259 inlägg
Thomas59
Byggveteran
- Stockholms län
- 3 259 inlägg
Ytterfilén är som sagt ingen filé utan en benfri kotlettrad som butikerna givit ett mer attraktivt (=dyrare) namn.Korvgubbe skrev:Ytterfiléen är en längsskuren bit kotlett och således sin egna produkt med sitt egna namn. Precis som att en skiva kotlett med ben inte är samma produkt som en fjärilskotlett, även fast det är samma kött.
Om det bara är filéen som sitter på insidan så undrar jag bara var på djuret du hittar secreton du rekommenderar.
Secreto Iberico, som betyder ”grisens hemlighet” på spanska, är en styckningsdetalj från just Iberico-gris och sitter ”gömd” bakom bogbladet på grisen. Inte på insidan av ryggraden som filén gör. Halsbit är det svenska namnet. Du hittar den, eller kan vanligtvis beställa den i välsorterade mataffärer och köttbutiker.
Renoverare
· Stockholm
· 18 577 inlägg
Ikväll åts det mat i Västerås och på Hamburgeriet.
Hamburgarkungen (Eddie) själv var på plats och tog emot beställningen.
Alla mätta och nöjda, bästa burgarna frun och barnen ätit, jag har nog fortfarande Stigbergets Fot som nr.1.
Hamburgarkungen (Eddie) själv var på plats och tog emot beställningen.
Alla mätta och nöjda, bästa burgarna frun och barnen ätit, jag har nog fortfarande Stigbergets Fot som nr.1.