11 255 läst · 172 svar
11k läst
172 svar
Test av stekpannor – bästa stekpannan 2024
Allvetare
· Västra Götaland
· 10 943 inlägg
Och de flesta kockar kör med en enkel rostfri panna till allt? Behöver inte stekas in och behandlas, bara diska och köra på. Rostfritt handtag går i ugnen ocksåM MatsBengtsson89 skrev:Jag tycker det är helt oförsvarligt att köpa pannor som bidrar till användandet av PFAS. "Ååh, det är så jobbigt att steka ett ägg, bättre personer i U-länder får lite mer PFAS i sin närmiljö."
Då är det bättre att ha fler pannor i gjutjärn. En specifikt för pannkakor, ägg och raggmunkar t.ex. korrekt skött får den en naturlig non-stickbeläggning. Jag upplever att den lätt förstörs när man lagar annan mat i pannan. Men då kan du ha en annan för kött mm. Miljöpåverkan av två gjutjärnspannor lär vara mycket mindre än en non-pappa som dessutom inte håller särskilt länge.
En kock som inte kan laga mat i kolstål/ gjutjärn kanske skulle syssla med annat?
Kolla hur ett proffs bränner in sin wokpanna och hur lätt det är att steka ett ägg i den sen. Finns gott om filmer på YouTube t.ex.
Ja, förutom när de är sponsrade i TV och använder non-stick då. Har ju sett Marcus Aujalay använda mandolin på YouTube. Tror ärligt talat inte han gör det normalt 🤔Rabbithole skrev:
Någon gång ska jag bli så rik att jag har råd att köpa en belagd panna!
Tills dess så kör jag vidare med mina Skeppshult och Scanpan.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Tills dess så kör jag vidare med mina Skeppshult och Scanpan.
Jag har Fusion 5 och är vansinnigt nöjd! En 24 och en 28. Båda steker pannkakor bättre än mina gjutjärnspannor! Även en riktigt bra såskastrull 1,8 liter. Stekpannorna kommer hålla en livstid så länge du inte kör högsta värmen eller häller kallt vatten på en varm stekpanna.Rabbithole skrev:Så, nu när Scanpan pannan i verkligheten kostar strax under 1000:- är den då bäst i test?
Har en 26cm fiskars keramisk och en 28cm Scanpan CTX. Scanpan håller beläggningen bra så här efter 3 års daglig användning fortfarande bra.
Överväger en Scanpan Fusion 5 för att slippa non-stic beläggningarna och steka i rostfritt är överlägset när man väl trimmat in användningen, hade varit nice om den var med i testet. Fiskat pannan har ju lite grövre yta och dom där linjerna som blir dealbreaker för mig.
En rostfri stekpanna som håller för allt och man vet att den kommer funka i överskådlig framtid. Buy once, cry once?
Samma här. Skeppshult plus några fina från min farmor. Fusion 5, 28 och såskastrullen på 1,8 har jag också.O Ossian K Olsson skrev:Någon gång ska jag bli så rik att jag har råd att köpa en belagd panna!
[bild]
Tills dess så kör jag vidare med mina Skeppshult och Scanpan.
Jag har Fusion 5 och är vansinnigt nöjd! En 24 och en 28. Båda steker pannkakor bättre än mina gjutjärnspannor! Även en riktigt bra såskastrull 1,8 liter. Stekpannorna kommer hålla en livstid så länge du inte kör högsta värmen eller häller kallt vatten på en varm stekpanna.
Råkade övehetta stekpannan så den blev konvex. Tog den till jobbet och tryckte till i hydraulpressen. Fungerar perfekt.
H
HEM2121
Medlem
· Västra Götaland
· 4 966 inlägg
HEM2121
Medlem
- Västra Götaland
- 4 966 inlägg
Man har testat hur snabbt de belagda pannorna blir varma! Det gör mig fundersam hur det testet har gått till!S slothy skrev:
En belagd stekpanna får inte hettas upp för snabbt, pannan består av olika material som utvidgas olika snabbt. Man får börja med låg temperatur och sedan öka stegvis så material hinner ikapp med varandra. Gör man inte det så förstör man pannan. Det finns pannor i gjutjärn, lättgjutjärn som håller i genarationer och blir bara bättre med åren. Din gamla gjutjärnspanna är bättre än alla belagda pannor.
Rostfria pannor är speciella att handskas med, de som kan det får ett väldigt bra resultat.
Redigerat:
Allvetare
· Västra Götaland
· 10 943 inlägg
Sugen på såskastrullen också, men mina fiskars får duga ett tag till.O Ossian K Olsson skrev:Någon gång ska jag bli så rik att jag har råd att köpa en belagd panna!
[bild]
Tills dess så kör jag vidare med mina Skeppshult och Scanpan.
Jag har Fusion 5 och är vansinnigt nöjd! En 24 och en 28. Båda steker pannkakor bättre än mina gjutjärnspannor! Även en riktigt bra såskastrull 1,8 liter. Stekpannorna kommer hålla en livstid så länge du inte kör högsta värmen eller häller kallt vatten på en varm stekpanna.
Svårare att välja storlek.. 28 eller 32
Kanske en traktörpanna också..
G
Grannens Häck
Medlem
· Från storstan
· 606 inlägg
Grannens Häck
Medlem
- Från storstan
- 606 inlägg
Hade en sån Fiskarsstekpanna, det var den absolut sämsta jag någonsin haft. Lämnade tillbaka den.
Har 2 Skeppshult i gjutjärn vilka kommer hålla hela min livslängd. Gjutjärn är överlägset bäst.
Har 2 Skeppshult i gjutjärn vilka kommer hålla hela min livslängd. Gjutjärn är överlägset bäst.
Allvetare
· Västra Götaland
· 10 943 inlägg
Lite svårt att säga vilken panna som är bäst då de är bra på olika saker... Men mina ex brukade tycka bättre om mina nonstick då de går att köra i maskinen och få "rena" till varje användning. Jag själv föredrar att ha kvar fett och smak från tidigare matlagning, så gjutjärn är min standard; har kolstål också; nonstick använder jag endast till pannkakorna.
Eller häller frysta grönsaker eller dylikt i en varm stekpanna. Jag har en 26 cm och en 32 cm rostfri stekpanna i samma serie. 32 cm stekpannan är jättekänslig för temperaturförändringar och den har reklamerats 3 ggr. 26 cm stekpannan är mycket tåligare och är något rund i botten efter 5 års användning.I Ironside skrev:
32 cm stekpannan är förvisad till utegrillen med gasbrännare där den fungerar utmärkt.