331 106 läst · 7 439 svar
331k läst
7,4k svar
Sveriges elproduktion är bättre än någonsin
Japp.Q qvirre skrev:
Nja, alltså det behöver ju inte vara planerat. Det räcker ju med att det finns svängmassa någonstans. Den skulle ju kunna bo i Marocko också. Bara det finns ac-koppling dit.Q qvirre skrev:
Man kan ha 2 ac-förbindelser för att slippa sådant. Räcker ju med att en är uppe.Q qvirre skrev:
Nja, det där med plan får mig att tänka på planekonomi. Och då ser jag bara misär framför mig.Q qvirre skrev:
Jag skulle föredra kapitalism som det är med internet. Där olika operatörer gör lite som de ser vettigt. Och så har vi en fantastiska kapacitet som resultat.
Ryssland stängde ned elleveranserna till Finland när Finland supportade Ukraina lite för mycket. Tror det var ganska stor effekt som försvann då. Och drog upp elpriset i Finland och Sverige. (Och folk i forumen skyllde på Tyskland av alla ställen).Mikael_L skrev:
S Snikholt skrev:
Har du inte varit med länge nog i tråden och forumet för att inse att din kamp är utsiktslös med den spelaren.S Snikholt skrev:
Och hur sjukt är inte det? Vi betalar för vår redan existerande eltillgång som vi "måste" exportera för att sedan betala för den igen då den skickas tillbaka/åter importeras. När ska denna fars ta slut!? Måste det bli ett svexit för att befolkningen i Sverige ska kunna få ha tvättmaskin på samtidigt som en lagar mat utan att vårat nät faller ihop enligt EI.D djac skrev:
Nej det är inte så det funkar.4774 skrev:
Det är inte på något vis så att elen åker utomlands och vänder, utan vi exporterar hela tiden (Ja, i praktiken gör vi ju nästan det, max 200 timmar om året importerar vi (det var väl drygt 40 timmar ett år nyligen), medan vi exporterar i nästan 8500 timmar om året).
Men det fungerar däremot på samma sätt som olja, kaffe och sågat virke.
Det finns ett marknadspris för varan, för varorna kan transporteras, och säljas till den som betalar mest.
Oljan har ju som bekant ett världsmarknadspris, och det är det priset som ett svenskt raffinaderi måste betala, för annars går båten till en annan hamn där man får marknadspriset. På samma sätt kan ingen säljare få mer än marknadspriset heller, får då köper raffinaderiet en annan båt helt enkelt.
Det är så en fri och väl fungerande marknad fungerar.
Och det blir precis samma med kaffe, går marknadspriset upp, så blir det dyrare kaffe på våra butikshyllor, för ingen säljer billigare till oss för att vara snälla (men ingen kan heller sälja dyrare, bara för att vara elaka eller giriga).
Och fastän vi har massor med skog och sågverk i Sverige, så blir det samma med virke, sågverksägaren kanske får bättre betalt i Spanien, då lastas virket på en båt istället för att säljas i Sverige, ja tills vi är beredda att betala samma (ja minus lite fraktpriser då, typ).
Den lokala bymarknaden funkar också lika, om det står 10 st och säljer potatis, så kan ingen ha mycket högre pris än de andra, för då får man inte sälja, och ingen kan köpa billigare, för då finns det istället en annan kund som är beredd att betala dagens marknadspris.
Och då kommer vi till elen. Ibland, när det inte blåser och/eller är mycket sol, då måste Tyskland, Polen, Danmark, Litauen osv, dra igång sina "dyraste" (minst lönsamma?) kol och gaskraftverk.
Och de startar inte sin anläggning förrän åtminstone bränslekostnaden täcks av elpriset (för annars blir det ju mer och mer förlust ju mer el de producerar och säljer), så de ger ett säljbud på marknaden till sitt lägsta möjliga produktionspris, och sen hoppas de att elpriset går upp tillräckligt så de kan starta sin anläggning och få sälja något.
Och på andra sidan har vi köparna, de lägger ett köpbud på en rätt stor volym av el till rätt högt pris (för det vet köparna att det faktiskt kommer gå åt, typ oavsett hur dyr elen blir), sen lägger de extra köpbud till lägre pris, för de vet att ifall elen blir billigare kommer det användas mer (vi laddar ju t.ex. elbilarna mest vid lågt elpris, som exempel).
Och någonstans möts priserna och mängden såld el, det kallas priskrysset. Detta blir marknadspriset, och det får alla betala, och det får alla betalt.
Och det är det priset som kommer till Sverige, för att någon är beredd att betala så pass mycket, och det finns inte längre någon som kan producera billigare (dvs slut på vind, sol och kärnkraft (från avbetalda reaktorer))
Men det är inte i Sverige de höga priserna bildas, så det känns ju förstås lite surt för oss.
Elområden är inte arbiträra utan kopplade till de fysiska begränsningar som finns.B b8q skrev:
Byggs det tillräcklig produktion i området eller mer transmission så den alltid räcker till så blir det samma pris. Då skulle vi skippa elområden eftersom det alltid skulle vara samma pris.
Ja men såklart de är, vi har säkert fysiska begränsningar även inom elområdena som inte prissätts, dessutom är det ett påhitt som inte många länder anammat med ett främst kommersiellt syfte.Q qvirre skrev:
Karaktären på frekvenvaristionen i normalområdet är brusig. Det utgör ett problem som behöver hanteras.D daVinci skrev:
Jag har inte hävdat att det är ohanterbart eller att vi inte klarar det idag men det kräver aktiva insatser.
Det är olämpligt med för stor andel baskraft. Att ha baskraft som täcker upp till minimianvändningen fungerar bra. Kärnkraft är baskraft.D daVinci skrev:
Utan reglerkraft i systemet är man mycket riktigt körd. Vattenkraften är vår huvusakliga reglerkraft.
Balansen timme för timme sköts med handel på nordpool. Skulle vi ha väldigt stor andel kärnkraft skulle det inte resultera i kollaps utan då skulle kärnkraften inte få sälja all sin produktion den timme som baskraften överstiger användningen.
Kärnkraften går att reglera på den nivån men det är inte lönsamt och beroende på design inte heller lämpligt med avseende på teknisk livslängd.
Det stämmer att elområden inte är det enda sättet att hantera de fysiska begränsningarna i transmissionsnätet.D djac skrev:
Men det gör inte att elområden i sig är slumpmässigt utvalda, de försöker modellera de faktiska begränsningar vi har.
Att helt frikoppla oss från omvärlden (eller få rätt att strypa förbindelserna vid överlast) och därmed minska flaskhalsarna är en alternativ lösning (ohyggligt dyr och skulle ta decennier att genomföra).
Ett annat alternativ skulle vara mothandel men det skulle kosta stora pengar som vi har bättre nytta av på andra håll.
Den riktiga lösningen är som sagt utökad produktion i området och/eller förstärkt transmission.
I lokalnäten finns inte begränsningar på det sättet då du måste ansöka om att ansluta dig. Så får du godkänt att ansluta dig så finns antingen kapaciteten eller så byggs den ut i samband med din anslutning.
Att prissätta på den nivån är inte rimligt.