331 685 läst · 7 453 svar
332k läst
7,5k svar
Sveriges elproduktion är bättre än någonsin
Jag håller med dig om de anledningarna. Men av något magiskt skäl så skulle det tydligen aldrig hända om någon exportledning saknades eller om kärnkraftverk som stängts var i drift.P Peter787 skrev:
Har du sett att kärnkraftsanhängarna har byggt något kärnkraftverk då?K krfsm skrev:
Dom inser ju att det är ett förlustbygge, trots exportmöjligheterna. Och vill dumpa förlusterna på skattebetalarna.
Att det byggs vindkraftsparker har väl att göra med att exporten finns och att priset är tillräckligt för nyproduktion av elproduktion. Och nog har väl elpriset i SE4 varit tillräckligt för lönsamhet.
Det är ganska kraftiga pipor från SE2. Lönsamhetsproblemen har väl mer uppstått när staten backat ifrån elcertifikaten samtidigt som elpriserna sköt i höjden (pga trasig elproduktion i Frankrike) och man måste kompletteringsköpa dyr el för leverans. Den kombinationen kanske inte du heller förutsåg när investeringsbeslutet togs.K krfsm skrev:
SE2 är inte så tokigt genom att storförbrukare som Northvolt etablerar sig där och andra storförbrukar i SE1. De skulle hålla upp priserna. Och skulle köpa mer när priset var lågt. Vilket håller upp lägsta pris.
Allt detta borde du väl känna till.
Medlem
· Tomte-tekniker · Nordpolen
· 1 887 inlägg
"Elen lika dyr som under krisen"
https://www.svd.se/a/63y200/elen-lika-dyr-som-under-elpriskrisen--
På torsdagen sticker de redan skyhöga elpriserna i väg ytterligare, till tidvis över 8 kronor per kWh i Svealand och Götaland.
Elpriset ligger därmed för närvarande på samma skyhöga nivå som under energikrisen 2022...
Ett vindstilla Tyskland beskrivs som boven i elprisdramat. Då smittar de höga priserna av sig på södra halvan av Sverige där priset i elområde 3 och 4 sticker iväg till 5 kronor per kWh under onsdagseftermiddagen.
På torsdagen blir priserna ännu högre och nosar runt rekordnivåer, åtminstone de senaste 10-15 åren. Enligt elbörsen Nord Pool drar priset i väg till över 8 kronor någon enskild timme på torsdagskvällen i elområde 3 och 4. Även snittet över dygnet blir svindyrt, där Sydsverige når drygt 3,50 kronor/kWh. Ovanpå börspriset tillkommer elskatt, moms och elnätsavgift på över en krona.
Med allt mer väderberoende elproduktion, sol och vind, främst i Tyskland, är det de här kasten man får räkna med, enligt elanalytiker Johan Sigvardsson på elhandelsbolaget Bixia.
Företagare i bland annat Skåne är förbannade, de har hört av sig till Sydsvenska Handelskammaren som varnar för att tusentals jobb hotas.
– Vi delar den ilskan. Man har vetat om den här situationen sedan tidigare och gjort för lite. Elområde 3 och 4 har ju Europas sämsta tillgång på effekt, säger Per Tryding, vd för handelskammaren.
Priserna har tydligt stuckit i väg sedan Svenska Kraftnät gick över till så kallad flödesbaserad kapacitetsberäkning den 28 oktober. Syftet är mer elöverföring mellan elområdena, men kritikerna befarade högre elpriser.
Det har det blivit, men det är oklart om det finns något samband.
– Vi kan väl konstatera att den här flödesbaserade kapacitetsberäkningen som skulle jämna ut priserna i alla fall på kort sikt inte har levererat det, säger Johan Bruce, energiansvarig på SKGS, organisationen för den elintensiva basindustrin.
För just nu är skillnaderna i pris mellan norr och söder extrema. Åtta kronor tidvis i Svealand och Götaland, och nästan gratis i Norrland.
– Men man kan ju tänka sig att den här nya beräkningen har stärkt kopplingen till kontinenten mer än vad den har hjälpt till internt, spekulerar Johan Bruce.
Just nu pekar månadspriset i Sydsverige på en bit över en krona per kilowattimme (kWh) på elbörsen. Så högt har det inte varit sedan 2022 när elprisdebatten gick som hetast med energistöd till hushåll och företag som följd.
https://www.svd.se/av/tt
Frånsett det då. Är den här sortens volatilitet som vi har nu bra för investering i produktion?D daVinci skrev:Har du sett att kärnkraftsanhängarna har byggt något kärnkraftverk då?
Dom inser ju att det är ett förlustbygge, trots exportmöjligheterna. Och vill dumpa förlusterna på skattebetalarna.
Att det byggs vindkraftsparker har väl att göra med att exporten finns och att priset är tillräckligt för nyproduktion av elproduktion. Och nog har väl elpriset i SE4 varit tillräckligt för lönsamhet.
Det är ganska kraftiga pipor från SE2. Lönsamhetsproblemen har väl mer uppstått när staten backat ifrån elcertifikaten samtidigt som elpriserna sköt i höjden (pga trasig elproduktion i Frankrike) och man måste kompletteringsköpa dyr el för leverans. Den kombinationen kanske inte du heller förutsåg när investeringsbeslutet togs.
SE2 är inte så tokigt genom att storförbrukare som Northvolt etablerar sig där och andra storförbrukar i SE1. De skulle hålla upp priserna. Och skulle köpa mer när priset var lågt. Vilket håller upp lägsta pris.
Allt detta borde du väl känna till.
Eller vänta. Du kommer säkert börja prata om energilager…
Jag gissar att marginellt högre elproduktion hade på sin höjd gett marginell prisskillnad, oavsett hur elen kommer till, Tyskland och Danmark är såna slukhål att vår produktion såna här dagar är oväsentlig.Nötegårdsgubben skrev:Och hade inte andra väljare nationellt röstat för att lägga ner fullt fungerande kärnkraft hade vi också haft högre elproduktion och lägre priser. Även dagar som imorgon med utbredd stiltje.
Att tro att det som inte går ihop på nationell nivå skulle lösas av kommunalpolitiker är därtill synnerligen naivt.
Nej. Volatiliteten tjänar ingen på (mer än rena traders).S Snikhol skrev:
Nu beror den i stor utsträckning på att vi har krig i Europa och med det större osäkerhet på en mängd marknader.
Jag diskuterade inte SE4 utan SE2. Om du bygger i SE2 får du betalt efter priset i SE2 - i skrivande stund 2 öre/kWh. Det byggs minst fem gånger så mycket vindkraft i SE2 som i SE4.D daVinci skrev:
Lönsamhetsproblemen där nu beror på att det är en brutal överetablering på vindkraft i förhållande till efterfrågan och exportkapacitet.D daVinci skrev:Det är ganska kraftiga pipor från SE2. Lönsamhetsproblemen har väl mer uppstått när staten backat ifrån elcertifikaten samtidigt som elpriserna sköt i höjden (pga trasig elproduktion i Frankrike) och man måste kompletteringsköpa dyr el för leverans. Den kombinationen kanske inte du heller förutsåg när investeringsbeslutet togs.
Ja, men så har ju inte skett, för den typen av storförbrukare verkar tycka att priset är för högt fortfarande (Hybrit) eller inte får ansluta pga underdimensionerat nät (H2GS).D daVinci skrev:
Men då är man tillbaka till samma visa - om det nu är värt att bygga vindkraft på spekulation i olönsamma lägen (eftersom det gjorts i massiv skala), varför skulle det helt magiskt inte hända alls om något var annorlunda (kärnkraft i söder kvar, mindre exportmöjligheter). Visst, det skulle vara något mindre, rimligtvis.
Jag tror tvärtom. Sverige har - jämfört med t.ex. Danmark - otroligt branta utbudskurvor. Skillnaden i utbud mellan låga priser och skyhöga priser är minimal.D djac skrev:
Tyvärr aggregerar Nordpool priserna för Sverige, så det går inte att urskilja vad som är överflöd av vind och vatten i SE1/SE2 från moraset i SE3/SE4.
Men den här timmen är skillnaden i utbud:
15 EUR/MWh : 23275 MW
4000 EUR/MWh : 25418 MW
Whoop-de-do. Hela 2,1 GW extra mellan nästan gratis och maxat till taket. Och det inkluderar all extra produktion som vattenkraften i Norrland kan stå för.
Jämfört med Danmark:
20 EUR/MWh : 4370 MW
4000 EUR/MWh : 7744 MW
3,3 GW extra trots mycket mindre total produktion...
Nej. Det här är vad man får och förtjänar i en fungerande marknad där man slapphänt avvecklar baskraft och ersätter med väderberoende produktion.Z Zodde skrev:
Skogsägare
· Stockholm och Smålands inland
· 19 072 inlägg
Konstigt gissat. Du är rimligen inte obekant med de simuleringar på det som finns och visar på motsatsen, eller rättare att sydsvenska priser oftare skulle frikopplas från kontinentens med mer baskraft.D djac skrev:
Medlem
· Tomte-tekniker · Nordpolen
· 1 887 inlägg
Alla i denna tråd som debatterar utfallet av den nya CfD-modellen kan läsa en kort förklaring här: https://www.svd.se/a/63y200/elen-lika-dyr-som-under-elpriskrisen
Det finns ingen som ”tror” i den branschen.M Marcus-AA skrev:
Det man gör är att man räknar, och väger in ekonomiska risker.
Skogsägare
· Stockholm och Smålands inland
· 19 072 inlägg
Igår hade SvD:s ledarsida en podd i ämnet. Väl lyssningsbar för den som faktiskt är intresserad av meningsskiljaktigheterna inom högern i frågan. Med Simon Wakter från regeringskansliet (tidigare på Timbro), Pär Holmberg från IFN (dubbeldoktor i nationalekonomi och elkraftteknik) och Anton Steen från Fortum.D djac skrev:Jag visste att länken till den sidan skulle skapa upprördhet hos de blint regeringstrogna men innehållet i remissvaren är vad det är, även om de nämns på den sidan, det är helt enkelt fake news att de är överlag positiva. Det betyder nog ingenting i praktiken så regeringen verkligen inte bryr sig om sånt som fakta och kunskap men ändå en pikant detalj tycker jag.
Det är förstås mycket tråkigare och sakligare än att läsa Lorentz Tovatt, men å andra sidan kan man lära sig något på riktigt.
Det finns definitivt saker de inte är överens om, men att det skulle handla om någon totalsågning av förslaget från den liberala höger är (som jag var inne på förra veckan) inte sant.
Lyssna, lär och döm själva.
🤔 jaha? Kämpar lite med att förstå denna liknelse. Kan du inte utveckla och ersätta metaforen med termer från elmarknaden?D daVinci skrev:
Njau man "sminkade ju grisen" istället med den flödesbaserade modellen och där är vi.blackarrow skrev:Det är ju en intressant artikel om hur ACER anser SvK (inte)uppfyller 70%-regel. Jag hade tänkt posta den som lästips.
Jag tycker det är mycket intressant att man inte är överens om vad och var man ska räkna 70% eftersom de kommer till så olika resultat.
Blir konsekvensen att tex SvK ska handla upp/köra svensk fossilkraft för mothandel för att fylla export ledningarna om de ha ledig kapacitet ,men det är trångt i nätet till svensk grön produktion?
I sak är det ju mer planerbar elproduktion vi behöver smart placerat inom EU.