341 226 läst · 7 767 svar
341k läst
7,8k svar
Sveriges elproduktion är bättre än någonsin
Stor elproduktion nu.
Vindkraft 8277 MW
Kärnkraft 5804 MW
Vattenkraft 5386 MW
Värmekraft 1332 MW
Hade nu inte väljarna i SE4 mfl röstat fram kommunpolitiker som obstruera elproduktion så hade det varit högre elproduktion (och lägre priser).
Elproducenterna skänker nog de hopplösa väljarna i SE4 en tacksamhetens tanke.
Vindkraft 8277 MW
Kärnkraft 5804 MW
Vattenkraft 5386 MW
Värmekraft 1332 MW
Hade nu inte väljarna i SE4 mfl röstat fram kommunpolitiker som obstruera elproduktion så hade det varit högre elproduktion (och lägre priser).
Elproducenterna skänker nog de hopplösa väljarna i SE4 en tacksamhetens tanke.
Kommunister förstår inte att produktionskapacitet byggs baserat på efterfrågan och lönsamhet.D Daniel 109 skrev:
Dom tror att produktion bara uppstår så där ur tomma intet.
Utan kablar till andra länder hade elproduktionen i Sverige varit klart lägre, och elpriset högre, och prisvariationerna större, och frekvensvariationerna större. Alla som förstår den enklaste marknadsekonomi förstår att det blir så.
Har du läst hela artikeln?Z Zodde skrev:
Faktum är att svenska elever tappar bort läsningen redan från förskoleklass och upp till trean. Det menar Agneta Gulz, professor i kognitionsvetenskap i Lund, med inriktning lärande och undervisning.
– Det är inte min forskning som säger det, utan samlad empiri från ett stort antal forskare, säger hon.
För professor Jesper Falkheimer är det uppenbart att hans studenter inte kan förhålla sig till långa, flödande texter. Detta trots att de har höga betyg med sig från gymnasiet. Han är verksam vid institutionen för strategisk kommunikation på Campus Helsingborg, där han fått vänja sig vid att studenterna svarar i ”power point-form”.
– Våra studenter är väldigt ambitiösa och duktiga, men läskapaciteten har förändrats, det är ganska uppenbart. Jag upplever att de är formade av powerpoints, man har ett stort fokus på att läsa i punkter.
Lektor Elisabeth Friis undervisar i äldre litteraturhistoria i Lund, främst från antiken till renässansen. Hon skrattar gott när hon får frågan om hennes studenter kan läsa böcker.
– Det är en tragisk fråga, eftersom dessa studenter borde vara jätteduktiga på att läsa långa böcker. Men det är de inte, säger hon.
Det kan nog finnas lite olika definitioner och indelningar.G gaidin skrev:
Men kikar vi på SVK's sida kontrollrummet
https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/
Så är jag ganska säker på att man med värmekraft menar all el som kommer vid någon slags förbränning.
Exempel är sopförbränningsverk, oljekraftverket i Karlshamn (som nästa aldrig är igång, men idag och imorgon är det kanske lönsamt att köra), kraftverk som eldar torv eller skogsråvara, t.ex. LUKAB i luleå som eldar överskottsgas från SSAB i luleå (det är olika fraktioner av koksgas, masugnsgas och LD-gas som blir över från produktionen).
Det finns väl även industriprocesser som ger vätgas som restprodukt, som kan eldas i en panna för att göra el och/eller fjärrvärme.
I Sverige tycker jag att man kan generalisera det såhär.
I Tyskland blir det nog lite tokigt, där bör man nog separera el som tillverkas genom att elda kol/olja/gas mot el som blir till genom restprodukter som eldas, eller el som blir till genom att en fjärrvärmeanläggning ändå måste köra.
Egentligen borde det även delas upp mellan gas och kol, kanske t.o.m mellan brunkol och stenkol.