Förljdeffekt som det blir som föreslagits.
Nån rik Norrlänning startar elbolag och bygger en SMR i Stockholm City .... bara för att jävlas tillbaka.
Nu får ju varken kommun eller privata sätta käppar i hjulet längre.
Ooops det var ju inte det som var meningen med att ta bort kommunalt veto och egendomskyddet. Det var ju för att få bygga ut den "gröna" elen .... men det kan slå åt andra hållet med
 
  • Haha
  • Älska
  • Gilla
OramaC och 7 till
  • Laddar…
Vindkraft är ren ondska som förstör människors liv förutom att de är en ekonomisk katastrof. Titta på Henrik Jönssons sammanställning om ni inte redan har gjort det. Ingen av våra skattefinansierade medier har gjort någon sammanställning av de många haverierna och alla andra problem som den stora blåsningen ställer till med.

 
  • Gilla
Box of rain och 4 till
  • Laddar…
M maxmsm skrev:
Idag finns det teknik där man hettar upp plastmaterial(800°C har jag för mej) så att det i princip återgår till sina beståndsdelar och kan återanvändas till annan produktion.
Huvudproblemet med rotorbladen är tillsatserna som är höggradigt giftiga. Destruerar man bladen får man dessa i fri form så då gäller det att man verkligen har ett system för att neutralisera eller ta hand om dessa gifter.
 
  • Gilla
Festlund
  • Laddar…
T TommyC skrev:
Vindkraft är ren ondska som förstör människors liv förutom att de är en ekonomisk katastrof. Titta på Henrik Jönssons sammanställning om ni inte redan har gjort det. Ingen av våra skattefinansierade medier har gjort någon sammanställning av de många haverierna och alla andra problem som den stora blåsningen ställer till med.

[media]
Den var riktigt riktigt bra!

Just detta med hur subventioner av vindkraft gör andra energislag olönsamma (trots att även vindkraft är olönsam) är så lätt att inse, men tydligen så svårt för politikerna att hantera.
 
  • Gilla
Festlund och 1 till
  • Laddar…
"Idag finns det teknik ...." vad betyder det? Det kan normalt vara allt från att någon har lyckats med något i ett lab till att något är produktifierat och tillgängligt i stor volym till rimliga priser. Eftersom man gräver ner stora mängder utslitna rotorblad så är det något som haltar i påståendet.
 
  • Gilla
skogaliten och 1 till
  • Laddar…
Det är klart det finns teknik, men är någon villig att betala priset? Mal ned bladen och elda upp dem. Gräv sedan ned glaset som blir kvar...
...då är det kanske billigare och bättre för miljön att gräva ned dem som de är dock...
 
  • Gilla
Festlund och 1 till
  • Laddar…
nrk.no: Tvert nei til vindkraftverk som kan true drikkevannet (2023-10-23)
"En stor utvidelse av vindkraftverket i Berlevåg skulle gi grunnlag for et industrieventyr. Nå sier Mattilsynet nei, fordi de mener drikkevannskilden til fiskeværet er truet."
"Hydraulikkolje har lekket ut i naturen, og vindturbiner har tatt fyr. En rekke tidligere ulykker viser at det er risiko ved å bygge ut og drive vindkraft."
"Mattilsynet peker spesielt på bisfenol A – et hormonhermende stoff med kjente negative helseeffekter. Det brukes i overflatebehandling av rotorbladene på vindturbinene.

Bisfenol A er langt farligere enn det man tidligere antok, ifølge EFSA, det europeiske organet for matsikkerhet. De har nylig satt grensen for tålbart daglig inntak 20.000 ganger lavere enn tidligere.

Mattilsynet mener det er uakseptabelt at det ikke er kjent hva turbinbladene inneholder av kjemikalier. Uten at dette er kjent, er det heller ikke mulig å ta vannprøver som gir god nok sikkerhet."


nrk.no: Mener utanlandskablane øydelegg motivasjonen for vindkraft: – Hamnar i Europa uansett (2024-08-29)
"Fleire politikarar NRK har vore i kontakt med, meiner at kablane som sender kraft til Europa er ein viktig faktor når dei seier nei til å ofre naturverdiar for å produsere meir kraft."
"Ein av dei er Bernt Andresen, leiar av Drangedal Arbeiderparti.

Han opplever at krafta hamnar i Europa uansett.

– Det er jo ein av dei største grunnane til at vi har den straumprisen vi har, meiner han."
 
  • Gilla
TommyC och 2 till
  • Laddar…
A Anders_Nilsson skrev:
Elen kommer att bli en lyxvara för de besuttma.
Dagens Göteborgsposten, några urklipp av en låång artikel:

Sveriges energibehov kan om ett par år öka med nästan en kärnkraftsreaktor varje år – i ett decennium.

Göteborg och Västsverige är några av de platser som står i centrum – liksom Volvo Cars och Northvolts nya batterifabrik.
Om inget görs kommer elen inte att räcka i Göteborg.
– Det är ett gap fram till mitten av 2030-talet, säger Lars Edström, vd för Göteborg Energi Nät.

Enligt Svenska Kraftnäts bedömning kan effektbristen överskrida normen för tillförlitlig elproduktion redan 2027.

– Vi har aldrig haft en sådan här utbyggnadstakt tidigare, i varje fall över en längre tidshorisont. Det handlar om att bygga nästan motsvarande en Ringhalsreaktor per år i tio år från 2025

– Även om byggtiden av nya stamnät har varit två år har handläggningstiden varit 10 år, med en total tid på 12 år.
Det gick snabbare att bygga Öresundsbron än vad det har gått att bygga ett par mil nytt nät.
Nu försöker Svenska Kraftnät och berörda myndigheter göra det snabbare, men det tar fortfarande väldigt lång tid

Enligt prognoser från Göteborg Energi kommer industrin och transportsektorn i Göteborg inom ett par decennier att behöva öka effekten – elen som produceras i varje givet ögonblick – med 70 procent.

– För att sätta det i perspektiv tog det 140 år för Göteborg att komma upp i det effektbehov vi har idag på 800 megawatt – från det att den allra första lampan tändes, säger Lars Edström, vd på Göteborg Energi Nät.

https://www.gp.se/ekonomi/hotet-mot...-planer-.9684989d-640b-4265-8a5f-ad49281f5854
 
Redigerat:
  • Gilla
Guzzi
  • Laddar…
Fortsättning:

”När det kommer till olika energikällor är det viktigaste för oss att de kan leverera fossilfri el – när vi behöver den och till konkurrenskraftigt pris. I dagsläget är vindkraft det enda kraftslaget som kan generera tillräckligt med energi för att möta våra behov fram till 2030”, skriver Pär Arvidsson, ansvarig för affärs- och energistrategi på Volvo Cars, till GP.

Även Lars Edström, vd på Göteborg Energi Nät, pekar på vindkraften som en nödvändig källa:

– Det enda sättet att få den el som behövs är att bygga vindkraft. Och det är dessutom ekonomiskt, elen är billigare än kärnkraft och det går snabbare.

....

Samtidigt framgår det av Göteborg Energis egen prognos över effektbehovet i Göteborg, att det krävs fortsatt energieffektivisering – alltså att de befintliga elkunderna och företagen använder mindre el, samtidigt som befolkningen i Göteborg samtidigt växer.

Och när det gäller förbrukningen i varje givet ögonblick, effektbehovet, menar Göteborg Energi att man också ska klara det genom tre åtgärder – där den första handlar om att alla privatpersoner ska dra sitt strå till stacken.

– Man använder prissignaler – har effektprissättning. Det handlar om att alla inte sätter på tvättmaskinen samtidigt när de kommer hem, eller stoppar in laddaren till elbilen direkt. Det är en sådan prissättning vi har i Göteborg och som kommer att bli tvingande för alla elnätsbolag i Sverige 2027.

Så hushållen hjälper Volvo och industrin med sin produktion kan man säga?

– Ja, det handlar om att vi som samhällsmedborgare behöver tänka på vissa beteenden för att möjliggöra omställningen. Om man vänder på det: Du får en lägre elkostnad om du är energismart.

Kan inte ha på maskinerna samtidigt​

Det andra handlar om att företagskunder som Ica, Volvo, Svenska Mässan eller andra företag ser till att inte ha igång alla maskiner samtidigt.

– Vi för dialog med företagskunder som vår tyngre industri, där de kan köra igång maskiner av gammal vana. Man slår till exempel på tre produktionslinjer samtidigt på morgonen för att värma upp dem, vilket ökar effektuttaget. I stället kan man starta dem vid olika tidpunkter.

Den tredje åtgärden för att klara effekttopparna handlar om att vissa företagskunder skriver ett avtal om att om det blir kris, och effekten riskerar att slå ut systemet, så får de omedelbart strypa sitt användning.

– Vi har till exempel skrivit avtal med en större aktör som ska ha en stor laddplats att om det uppstår ett nödläge så får de dra ned sitt uttag till ett minimum.

Det går inte att ladda längre?

– Man stänger inte av, men minskar uttaget.

Och vad händer om ytterligare en industriaktör eller en befintligt vill etablera ytterligare elintensiv verksamhet här i Göteborg nu?

– I dagsläget, ifall en stor aktör skulle komma till Göteborg nu, krävs det att den aktören är beredd på att dra ned effekten till ett minimum då det uppstår effektbrist. Annars kan man inte ansluta till nätet.
 
Och när det inte blåser, men är kallt - ja då skall vi frysa!
 
  • Haha
  • Ledsen
TommyC och 1 till
  • Laddar…
D Dilato skrev:
Northvolts nya batterifabrik.
Tveksamt om Northvolt kommer att bestå. Det verkar som bolaget inte sköts om internt. Alldeles för mycket oreda och dålig produktion. Gissar att det blir stor konkurs med många pekande fingrar och en kommunal ekonomi i Skellefteå som är i tusen stycken.
 
  • Gilla
skogaliten och 2 till
  • Laddar…
spikplanka spikplanka skrev:
Tveksamt om Northvolt kommer att bestå. Det verkar som bolaget inte sköts om internt. Alldeles för mycket oreda och dålig produktion. Gissar att det blir stor konkurs med många pekande fingrar och en kommunal ekonomi i Skellefteå som är i tusen stycken.
Northvolt i Skellefteå har problem med kvalitén vid produktionen av batterikatoder, resten av produktionen fungerar rätt bra. För tillfället så importerar de därför katoder från Kina för att kunna få upp produktionen i övrigt.

Sedan är det stora mängder desinformation som snurrar runt denna fabrik i övrigt, skall vi gissa att stora länder som har intresse i att det går dåligt för Sverige kan ligga bakom åtminstone en del av detta?

Därmed inte sagt att fabriken kommer att överleva, men det är mycket skitsnack också.
 
pacman42 pacman42 skrev:
Sedan är det stora mängder desinformation som snurrar runt denna fabrik i övrigt, skall vi gissa att stora länder som har intresse i att det går dåligt för Sverige kan ligga bakom åtminstone en del av detta?
För mycket mystiska dödsfall, handfasta överträdelse av arbetsmiljö, anställer professionell stalker, storköpare av batterier som drar sig ur (2 miljarder USD), för dålig produktion, stor statlig och överstatlig finansiering osv (943 miljader EUR). De har en del att förklara.

Kort sagt tar de upp så mycket resurser i form av pengar, arbetsmarknad, hälsa, offentlig service, inflation mm att de måste visa att de gör skäl för detta.
 
  • Gilla
TommyC
  • Laddar…
spikplanka spikplanka skrev:
För mycket mystiska dödsfall, handfasta överträdelse av arbetsmiljö, anställer professionell stalker, storköpare av batterier som drar sig ur (2 miljarder USD), för dålig produktion, stor statlig och överstatlig finansiering osv (943 miljader EUR). De har en del att förklara.

Kort sagt tar de upp så mycket resurser i form av pengar, arbetsmarknad, hälsa, offentlig service, inflation mm att de måste visa att de gör skäl för detta.
Dödsfallen ligger inom statistisk sannolikhet när det är så stor fabrik som det är. Polisen har fortfarande inte hittat något som antyder att företaget har något med detta att göra. Analyserna har fortfarande inte hittat något ämne som kan vara skyldigt, vilket är anmärkningsvärt då de har en lista på vilka farliga ämnen som används på fabriken.

Ett av de mer uppmärksammade fallen om "överträdelse" av arbetsvillkoren handlar om folk som har skyddsutrustning för 500 enheter och som har arbetat i 150 enheter ammoniak. Gränsvärdet utan skyddsutrustning är 50 enheter ammoniak. Detta är alltså ett totalt missförstånd från pressen, eller så försöker de skapa rubriker ur ingenting. Jag har jobbat i annan industri och där har man betydligt större problem med detta än vad Northvolt verkar ha, däremot nagelfars de hela tiden.

Produktionsproblemen är som sagt var kända. Det är dessa som ligger bakom att storköpare har dragit sig ur. De som fått batterier är dock väldigt nöjda.

Att lyfta stalkern är ju inte särskilt seriöst. Hon ljög vid anställningen.
 
  • Gilla
Guzzi och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.