Rrrrr skrev:
Det är inte så att jag vill förminska dina fina högskolestudier, men för att bli en duktig installationselektriker har du tyvärr ingen som helst nytta av att ha läst hundratals poäng avancerad matematik och fysik.

Det mesta handlar om erfarenhet och materialkännedom. Det allra vanligaste felet som lekmän gör är att de använder fel material på fel ställe. Klassikern är att använda lampsladd till fasta installationer.

Det går säkert att lära upp en ingenjör att bli en bra installationselektriker, men jag tror knappast att det går bättre än om man väljer en städerska eller butiksbiträde från Konsum.
Visst. När just jag *anställdes* som industrielektriker efter 4-årigt tekniskt gymnasie så var det ju många städerskor och butiksbiträden från Konsum jag konkurrerade med om jobbet. :eek: (Och det var *innan* Chalmers). Du hör ju själv hur dumt det låter.

Eftersom jag både *har jobbat som elektriker* samt läst alla kurserna jag pratade om så tror jag mig ha ett ganska fullgott perspektiv på precis vilken nytta man har av teori och praktik.

Dessutom så var ju det här en kommentar till just TEORI-delen av behörighetsstudierna. Eller hävdar du alltså på fullt allvar att man skulle bli behörig installationselektriker med ENBART praktik? Det är ju det enda sättet man kan tolka jämförelsen mellan konsumbiträde och relevant ingenjörskunskap.
 
Jag snackar inte nånting om behörighet utan om vad som krävs för att bli en bra installationselektriker. Var det inte det vi diskuterade?

Nu måste jag erkänna att en anledning varför jag jämförde ingenjörer med städerskor och butiksbiträden var för att det är roligt att provocera lite ;)

En som är intresserad av teknik osv kan ju ha lättare att ta sig till elektrikeryrket. Några högskolestudier i matematik/fysik är dock helt onödigt för att bli en bra elektriker.

Är ju inte helt ovanligt att man hör, ofta högt utbildade teoretiker, säga "Det där med EL är väl ingen "rocket science", jag har läst 300 poäng partikelfysik, nog klarar jag av att dra några sladdar", sen blir det helt fel ändå!

..ok nu överdriver jag lite igen, men ni fattar!
 
Rrrrr skrev:
Jag snackar inte nånting om behörighet utan om vad som krävs för att bli en bra installationselektriker. Var det inte det vi diskuterade?
Nu är det ju närmast serviceelektriker det handlar om. Det var inte frågan om att hemmapulare skulle gå på byggen hela dagarna.

Dessutom så handlar det inte om att bli en "bra" elektriker. Det handlar om att göra *säkra* installationer, oavsett hur lång tid det tar, eller hur "snyggt" det blir. Frågan var som sagt varför de krav som finns på behörighet gör det, och varför och att om man inte uppfyllde dessa till punkt och pricka så tog man en ohygglig risk med sig själv och sina nära och kära. (Det var det som Bengt skrev om i sitt famösa inlägg.)

Jag har som sagt inte lust att bli elektriker (igen). Och det tror jag inte någon annan hemmapulare här på forumet har heller. Så vad som krävs för att bli en bra yrkesverksam sådan kan vi lämna därhän. Och det är ju just *vi* som är civ.ing. här och "drar några sladdar" och det blir ju *inte* fel. Har du hört någon av oss här fråga om det är OK med SKX till diskmaskinen? Installationen göras olagligt, men felaktig blir den *inte*. (Eller rättare, den blir inte mer felaktig än om genomsnittselektrikern skulle gjort den.)
 
  • Gilla
magnu
  • Laddar…
Rrrrr skrev:
Det mesta handlar om erfarenhet och materialkännedom. Det allra vanligaste felet som lekmän gör är att de använder fel material på fel ställe. Klassikern är att använda lampsladd till fasta installationer.
Det här håller jag med om. För att glida in på "hur det borde vara", som så ofta diskuteras här, så säger ovanstående egentligen att det vore nog trots allt rätt bra med flera enklare behörighetsklasser för t.ex. vissa arbeten som utförs på egen anläggning.

Genom att begränsa dessa behörighetsklasser att enbart gälla den anläggning man själv äger (och kanske arbete som utförs utan betalning, t.ex. att komplettera med ett extra vägguttag i föreningens klubbstuga eller det man hjälper sin svåger med) så får man ändå ett stopp mot att folk är yrkesverksamma och där får svårt att stå emot hårda gränser för sin behöriget. (Säg t.ex. att någon fått behörighet för att dra rör/slangar, dra FK i rören/slangarna, sammankoppla dem och montera uttag/strömbrytare, då kan det nog ligga farligt nära att samma person också monterar en EKLK utomhus utan att faktiskt ha övat på att jobba med de skitjobbiga stela kablarna, inte ha koll på att man bör gå in i uttag från undersidan för att undvika fukt o.s.v....).

Poängen med många olika behörighetsklasser är att det skulle gå att ha kvällskurser med "uppskrivning" och "uppkörning" på just de moment man själv har behov av. Den som bygger ett nytt hus kan t.ex. gå kursen och skaffa behörigheten för att dra rör/slangar, fylla rören/slangarna med FK, koppla ihop FK i dosor och ansluta apparater, kanske även ansluta dessa FK i elcentral efter anvisning från elektriker med fullständig behörighet.

Den som däremot äger ett gammalt hus kan istället gå en kvällskurs i hur man gör utanpåliggande installationer för att byta ut den gamla döds-kulon och de ojordade icke petskyddade uttagen mot EKRK, petskyddade uttag o.s.v..

Visst, jag inser att skillnaderna mellan kursen i att dra rör/slangar med FK och att dra EKRK + kulodosor inte skulle vara så jättestor, men just de praktiska momenten är det i mitt tycke en del skillnad på.



En intressant fråga är vad som skulle hända om nån startade sånahär kvällskurser, med korrekt innehåll, trots att de formellt är "oanvändbara" om man inte pluggat in allt för att skaffa dagens behörigheter?
 
Ett stort problem som kommer att kvarstå om gränsen flyttas, det är att då "gnäller" någon om att gränsen borde flyttas därför att............... exakt samma resonemang som gäller för dagens "debatt".
 
Det är en variant, men det låter som om det snabbt skulle bli oerhört krångligt att hålla reda på de olika behörigheterna. Fler steg är jag dock för, dagens BB1 och 2 är ju i stort sett oanvändbara pga av hur begränsade de är. Idag är det tyvärr, allt eller inget, vad gäller behörighet.

Jag skulle vilja se någon slags begränsad behörighet för *egen* anläggning. Inte någon annans. Man sätter lämpligtvis någon gräns för huvudsäkringsstorlek (alltså inte för stora strömmar), samt krav på jordfelsbrytare som täcker *hela* den anläggning man vill jobba med. Givetvis inspektion och test av JFB innan man får börja.

Jag kan även tänka mig att detta kopplas till något slags krav på/möjlighet till inspektion. (Dvs på det sätt som många snälla elektriker, helt utan lagstöd, låter vissa arbeta idag, dvs tillsammans och under uppsyn av den behörige).

Jag kan tänka mig att det skulle kunna bli en kurs motsvarande skeppare VIII eller liknande, dvs kanske två veckor intensivt med teori och praktik (förutsatt att man studerat teorin innan, dvs förberett sig) mycket fokuserat på det man *inte* kan efter en sådan kurs, dvs att det finns mycket man bör hålla sig ifrån/söka profesionell hjälp med.

Intressant fråga det där med "hemmapularkurser". Om man hela tiden betonar att det är olagligt så blir det svårare att sätta dit en för "stämpling". Jmf, "självförsvarskurser" där man ju inte kan åtala för stämpling till jord... Det skulle nog bli en nöt att bita i för åklagaren...
 
elmont skrev:
Ett stort problem som kommer att kvarstå om gränsen flyttas, det är att då "gnäller" någon om att gränsen borde flyttas därför att............... exakt samma resonemang som gäller för dagens "debatt".
Varför "debatt" inom citattecken? Det är väl precis det vi för. En debatt alltså.

Och ja, dagens gräns (från 1917 eller vad var det som stog tidigare i tråden), den behöver helt klart flyttas. Det är hög tid.
 
Jag tycker det mer liknar monologer än debatt därav hartassarna
 
Ser inte hur kunskapskraven skulle skilja sig mellan det egna huset och grannens. Däremot kanske det går att sätta gränser vid elmätare, elcentral, gruppledning etc under några givna förutsättningar.

Det vore intressant att prova det Engelska systemet med (för)anmälningskrav, kanske en granskning av arbetsplanen, och med en obligatorisk efterkontroll, och kanske en obligatorisk synlig "stämpel". Men det kanske kostar mer än det smakar för innehavaren.
 
lars_stefan_axelsson:

För att hålla reda på vilken behörighet man själv har (eller någon annan) så är det väl egentligen inte svårare än att förutom en lista även ha en illustration där varje tillåten "grupp av arbeten" är grönmarkerad och varje ej tillåten "grupp av arbeten" är röd-överkorsad, som lätt går att få upp på t.ex. elsäkerhetsverkets hemsida efter att ha skickat in sitt e-leg, personnummer+kod eller liknande?

Just att ha bilder som visar både "okej" och "ej okej" borde göra det lättare att hålla reda på gränserna.


Men visst, en svårighet finns ju i hur man kombinerar de olika delmomenten i kurserna. Det skulle antagligen behövas ett par "behörighetsnivåer" kursmässigt som inte ger behörighet att faktiskt skruva med något men som krävs som grund för att fortsätta.


Bo.Siltberg: En poäng med att ha begränsningar i att bara ha behörighet i egen anläggning är att slippa hamna i den pressade situationen att svågern envisas med att vilja få en undermålig installation utförd. Dagens behöriga elektriker har förhoppningsvis lite lättare att säga nej om de motiverar det med att de kan förlora hela sin framtida karriär. Att däremot prata om att riskera att förlora behörigheten att renovera sitt eget hus en gång till kanske inte riktigt biter som argument.

Egentligen borde sådana situationer aldrig behöva uppstå men tyvärr finns det alldeles för många människor som till och med har klart fler lösa skruvar än jag har ;):S

Det engelska systemet kan kanske delvis jämföras med det i USA med avseende för hur det funkar praktiskt för den enskilda personen. I USA är det i praktiken försäkringsbolagen som ställer kraven, om huset inte genomgått en godkänd inspektion så får man ingen försäkring verkar det som. Det dåliga med det systemet är att myndigheterna = politikerna = folket får mindre makt och försäkringsbolagen = privata enstaka intressen får större makt.
 
Redigerat:
Det är viktigt att systemet är enkelt.

I USA - i alla fall i de delstater jag känner till - krävs det licens så snart man jobbar yrkesmässigt. Dvs om du säljer installationstjänster så ska du vara elektriker.

Likaså måste man ha licens om man gör jobb på kommersiella fastigheter, dvs hyreshus, kontor, butiker, industrier, etc. Inget hempul där.

Så långt är det väl ingen diskussion.

Hemma är det fritt fram, men vid nybygge kan den den lokala byggnadsnämnden sätta käppar i hjulet och kräva att installationen görs av en elektriker. Oavsett vem som gör jobbet skall dock installationen inspekteras INNAN väggarna slås igen. Blir det inte godkänt så går det inte att fortsätta med väggarna förrän problemen är fixade.

Om vi anpassar detta till det svenska systemet så skulle det då bli KAs ansvar att se till att elinstallationen är riktigt gjord. Man kan tänka sig att denne antingen har egen kompetens eller tar in en specialist. Med tanke på risken för att bygget avstannar om det blir underkänt skulle jag tro att de flesta utan gedigna kunskaper skulle dra sig för att göra jobbet själv.

Nu är jag inte insatt i hur systemet med KA fungerar, men jag föreställer mej att det skulle krävas ändringar i Boverkets föreskrifter för detta, vilket givetvis komplicerar det hela.

Till sist har vi ändringar på befintlig anläggning i det egna hemmet.
Eftersom detta är något som amatörer redan gör i stor utsträckning och varken är möjligt att upptäcka eller beivra i de flesta fall är det enligt min mening nödvändigt att utvidga vad som ryms inom undantaget för nödvändig kännedom​ till alla installationer i hemmet.

Som diskuterats ovan kan det vara bra att sätta en övre gräns för vad man får göra och denna kan då lämpligen vara vid plomberingen i mätarskåpet och förslagsvis max 400V/35A.
 
  • Gilla
Oldfart
  • Laddar…
Mikael_L
Nu går tråden mot ett gammalt spår - hempularbehörighet - som dessutom är helt offtopic och riskerar en låst tråd.

Kan ni inte be en moderator flytta ut inläggen om mer/fler/andra/lättare behörigheter till en ny tråd, så fortsätter vi här med snacket om rättsfall och risken för att bli ett sådant.
 
Systemet med KA är i det närmaste skrattretande, det brukar vara en person som man ser en eller ett par ggr under byggtiden. Då går han runn i huset och pratar lite och säger att han tycker att det ser bra ut. Ska det vara en kontroll av värde bör man oanmäld dycka upp några gånger per vecka.
 
yxis skrev:
En poäng med att ha begränsningar i att bara ha behörighet i egen anläggning är att slippa hamna i den pressade situationen att svågern envisas med att vilja få en undermålig installation utförd.
Intressant att det drar åt detta håll, men det kanske är ofrånkomligt att vissa personer inte besitter det omdöme som gör att de kommer att ta ansvar för den befogenhet de fått att utföra mindre installationer. Det kan vara en svår nöt att lösa om man skulle tillåta obehöriga att utföra installationer inom ett begränsat område. Att utbilda folk att följa reglerna är ju billigt jämfört med att utbilda folk till den kunskapsnivå som krävs för att gå utanför reglerna.
 
elmont skrev:
Ett stort problem som kommer att kvarstå om gränsen flyttas, det är att då "gnäller" någon om att gränsen borde flyttas därför att............... exakt samma resonemang som gäller för dagens "debatt".
Gäller inte det i princip alla förändringar vi gör i samhället? Dvs att alla inte är nöjda och efter förändringen "gnäller" någon på samma sätt som innan. Ska man ta hänsyn till det kan man ju lägga ner alla försök till förändringar i samhället...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.