Den är definitivt invasiv. Liksom en hel massa andra växter. Det har dock inget med om de är jobbiga i en trädgård att göra.
 
  • Gilla
Wynja
  • Laddar…
M MoveMe skrev:
Min syster har köpt ett dödsbo. 5 dagar efter tillträde kommer grannen och hälsar på och presenterar sig och säger att hon är god vän med säljarna, men att hon är helt tvärtom mot säljaren. Hon berättar allt och håller inget inne, därför ville hon upplysa om att jätteplantan som mina syster inte märkt fanns på visningen var parkslide. Grannen ursäktade sig med att hon behöver berätta för alla så inte parksliden slängs hur som helst och sprids. Då frågade min syster såklart om inte säljarna också visst, då sa hon att det borde dom veta. Den har funnits där sen deras mormor planterade den. Jag och min syster har kollat på bilder ifrån prospektet och visningen så plantan fanns inte på visningen ( antagligen bortklippt) Säljarna köpte dolda fel försäkring, så är det ett dolt fel? Eller kan man stämma dom för att de höll inne med viktig information?
Hej
Jag är ingen expert men parkslide växer bara under någon del av året om den tagits bort innan visning. Men de växer och växer där de tar helt över.
Kan ju vara så att de tagit bort den inför visning.
Och växten var poppis innan man visste mer om hur illa den växer och beter sig.

Gissar att detta inte går under dålda fel.. men upplysningsplikt!

Lycka till!
 
  • Gilla
MoveMe
  • Laddar…
För att upplysningsplikt ska gälla måste säljaren se växten som ett stort problem. Det gjorde de sannolikt inte.
 
J JockeHX skrev:
Så himla onödigt och sorgligt. Parksliden är inte alls samma problem här som den är i England. Du skrämmer upp potentiella köpare i onödan för att du har dåligt samvete. Strunta i företaget som kör hetvatten och skaffa koncentrerad glyfosat och lös problemet själv istället. Då kan du låta växtligheten omkring fortsätta leva dessutom då glyfosaten endast hamnar på Parksliden och inte ens på jorden runtomkring.
Jag är inte ett dugg orolig eller har dåligt samvete. Däremot har jag en seriös mäklare som menar att han har en upplysningsplikt och jag vill verkligen inte få ett samtal nästa sommar från en köpare som undrar vad det är för planta som växer.

Det som möjligen är mitt problem i det här är att jag inte fattade hur stor rädslan för den här plantan är och att min beskrivning av vad vi gjort och vad en ny ägare behöver göra väger mycket lätt mot en del av de beskrivningar som finns på nätet.

Jag har inga intentioner av att gå på med glyfosat, plantan finns i en slänt, är täckt med markduk - och snart övervuxen av en krypoxbär - så min plan är att rotdra det som kommer upp tills det inte kommer upp nåt mer och anvisa en eventuell köpare att göra detsamma.
 
D
Waimea Waimea skrev:
Jag har en egen planta parkslide i min trädgård. Den är täckt och rotdragen sen fyra år och har skjutit mindre än 10 skott i år. Har varit ett helt överkomligt jobb. Har också en granne som haft en buske på sin tomt. Den har skjutit skott in till oss. Han har hållt ner sin buske helt sedan tre år och vi rotdragit skotten. Kommer kanske ett skott i veckan.
Arbetet är minimalt.

Vi ska nu sälja huset och uppenbart så tillskrivs parksliden mytiska egenskaper. Vi har, till skillnad mot trådstartarens systers säljare, varit helt öppna med att växten finns, trots att den absolut inte syns. Trots att vi haft separat visning och förklarat det där med fotosyntesen så tror intressenter ändå att rotsystemet ska leta sig in under huset. Har också fått frågan om vi gjort en rotanalys för att veta exakt hur långt rötterna sträcker sig.

Å ena sidan kan jag bli lite matt, vi bor i ett 70-talshus med källare och en trädgård som dödsboet vi köpte av lagt ner hjärta och själ i. Mängden kirskål är inte att förakta. Det finns andra saker att oroa sig för än parkslide.

Å andra sidan är jag hellre ärlig och låter huset vara krångligare att sälja. Jag hade också blivit jätteorolig om jag inte kunde nåt om parkslide och läste om plantan efter att ha läst diverse forum. Är det något som oroar så är kanske inte mitt hus rätt för den familjen.

Men - med det sagt har jag också begärt in en offert på att ta bort parksliden och jag misstänker att trådstartarens syster tagit in offfert från samma företag som jag - ett som dödar av beståndet och alla levande organismer genom att pumpa hetvatten genom marken i en vecka.
Jag kommer inte anlita företaget för egen del men tänker att alternativet kan vara tänkbart för en köpare om plantan måste bort.
Det är köparnas marknad just nu och då förstärks alla saker som kan antas missgynna köparna. Det blir mer förhandling.

Inte säkert en potentiell köpare backat ur eller tvekat pga parkslide i en annan marknad.
 
D Bubblebubb skrev:
Det är köparnas marknad just nu och då förstärks alla saker som kan antas missgynna köparna. Det blir mer förhandling.

Inte säkert en potentiell köpare backat ur eller tvekat pga parkslide i en annan marknad.
Så tänker jag med. Därför är det skönt att vi inte är i en situation där vi måste sälja, vi har gjort allt redo för en framtida försäljning och säljer om vi får det vi begär, annars blir vi kvar till marknaden är bättre.
 
Alfredo Alfredo skrev:
Och i vissa länder är stening en acceptabel straffmetod. Inte heller det är relevant i svensk rättsordning. 😉

Välkommen till forumet i alla fall!
Det diskuteras om Parkslide ska klassas som invasiv i Sverige. När man ser bilder /filmer från bl.a England vad denna kan göra för skada så förstår man.
 
  • Gilla
lhag och 1 till
  • Laddar…
Nej, det gör det inte. Den ÄR invasiv.
Det diskuteras om det ska införas speciella regelverk runt växten. Inte huruvida den är invasiv. Det är den.
 
  • Gilla
stjärnflickan och 1 till
  • Laddar…
Joakim Örn Joakim Örn skrev:

Kopierat från juristsida...​

Kan en invasiv art anses vara ett fel i fastighet?

I de flesta fall regleras inte förekomsten av invasiva arter eller ogräs i köpeavtalet även om det finns fall då det är en punkt i besiktningsprotokollet. Man får därför oftast göra bedömningen utifrån vad köparen med fog kunnat förutsätta vid köpet. Den bedömningen påverkas av flera faktorer så som hur vanligt förekomsten av den invasiva arten är i området samt hur stora problem den invasiva arten kan skapa. Det är alltså möjligt att en invasiv art kan anses vara fel i fastighet.



Er situation

För att svara på er fråga är det möjligt att parkslide kan anses vara ett fel i fastigheten med tanke på hur ovanlig arten är i Sverige samt de stora skador arten kan medföra. Att det har legat snö i trädgården är i och för sig inte skäl nog att inte undersöka trädgården. Emellertid är parkslide relativt svår att upptäcka på vinterhalvåret då den bara blommar på sommaren. Detta kan medföra att det faktiskt anses vara ett dolt fel. Om säljaren kände till förekomsten av parkslide kan förekomsten även omfattas av säljarens upplysningsplikt.

Självklart påverkas bedömningen rörande fel i fastighet av flera faktorer varför jag inte kan ge ett helt riktigt svar. Ifall växten exempelvis är så stor att den faktiskt gick att upptäcka påverkas bedömningen.

Rekommendation

Då ni har upptäckt ett fel i fastigheten är min rekommendation att reklamera till säljaren, då detta måste ske inom skälig tid (4:19a JB). Om det är fråga om ett dolt fel kan ni ha rätt till prisavdrag eller tillochmed rätt att häva köpet (4:12 JB). Prisavdraget ska motsvara skillnaden i fastighetens värde i felaktigt respektive felfritt skick.

Jag hoppas att detta svar har varit hjälpsamt! Har ni några fler frågor är det bara att återkomma.
du får gärna berätta vilken jurist....

Men med det resonemanget så handlar det inte om just Parkslide utan invasiva växter. Frågan är om någon lyckats med framgång driva en sådan process. med framgång minst hovrätten.

Så jag kan fråga om domar...
Jag lovar att om dessa kan visa domar som är relevanta så erkänna att jag haft fel. Men ha inte för stora förväntningar
 
Redigerat:
C Clossa skrev:
Det diskuteras om Parkslide ska klassas som invasiv i Sverige. När man ser bilder /filmer från bl.a England vad denna kan göra för skada så förstår man.
Om jag visar dig bilder och filmer på fula hus i England. Skulle du då tro att alla hus är fula?
Om jag sedan grader dessa efter fulhet. Skulle du tro att alla hus i England är fula? Och att de har ett problem med fula hus?
 
  • Gilla
SågspånPappspikEternit och 1 till
  • Laddar…
Har ett bestånd på min gård, fick glyfosat av en bekant men första året pensla jag på outspädd men då hände inte mycket. Andra året droppa jag på med blandningen 14ml/l och nu i år så är det mesta borta.
Innan jag visste vad det var som växte vid komposten fyllde jag endel hål på tomten med denna jord men det tog sig aldrig där, var ca 5 år sedan.
 
  • Gilla
Claes Sörmland
  • Laddar…
Bananskalare Bananskalare skrev:
Skulle du tro att alla hus i England är fula?
De allra flesta i alla fall. 😛
 
Alfredo Alfredo skrev:
De allra flesta i alla fall. 😛
Dessa vet redan att det är så😋
 
E Emanuel01 skrev:
Har ett bestånd på min gård, fick glyfosat av en bekant men första året pensla jag på outspädd men då hände inte mycket. Andra året droppa jag på med blandningen 14ml/l och nu i år så är det mesta borta.
Innan jag visste vad det var som växte vid komposten fyllde jag endel hål på tomten med denna jord men det tog sig aldrig där, var ca 5 år sedan.
Tja om man får tro alla dessa expert, så ligger de och vilar. För att helt plötsligt vara minst 1m höga och rötter som redan är på väg in i huset in i avloppsrören.

Eller så är det än växt som alla andra. eller som ogräs...😀
 
  • Gilla
skogaliten och 3 till
  • Laddar…
M MoveMe skrev:
Nä, då skulle vi ha sett det kanske...5-7 plantor...men dom växer snabbt. I saneringen ingick garanti och 5 års tillbakabesök så att de inte spritt sig någon annanstans.
Det är slöseri med pengar att betala för sanering o ingen kan garantera att den inte kommit tillbaka. Båda våra grannar har/har haft parkslide. Den ena grannen håller den i schack genom att rycka upp skottarna som växer upp runtom busken (busken är stor som en medelstor tuja). Den andre har sprutat glyfosat på varje planta i två omgångar och nu är den helt borta efter att ha täckt en ca 50 kvm yta (svårt att hitta glyfosat men han lyckades till sist på amazon). Nyproducerad Round Up saknar tydligen glyfosat så den kommer inte hjälpa.
Låt dig inte skrämmas av hiskeliga historier om parkslide, den är inte ens klassad som invasiv art, i varje fall inte än. Några timmars jobb sparar 50.000 kr och en jättegrop i trädgården. Vill du ha kvar en buske av parksliden se till att knipsa av blomklasarna.
Avfallet måste köras till förbränning, små påsar kan kastas med hushållssoporna.
 
  • Gilla
Marcus-AA och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.