357 847 läst · 5 214 svar
358k läst
5,2k svar
Odlingshörnan..
Prova Cecilias luktärtsråd, det brukar funka. Det finns en massa märkliga råd om luktärtor, som att de inte tål att planteras om eller är köldkänsliga men det stämmer inte.
https://blomstersafari.se/odlingsrad-for-luktarter/
https://blomstersafari.se/odlingsrad-for-luktarter/
Du kan fortfarande få fler plantorLill72 skrev:
metod ett
-När de har kommit upp lite till så toppar du plantorna och sätter toppsticklingen i ett glas vatten. Då får den rötter. Du kan sedan toppa den plantan och och få en omgång till.
Det här är riktigt enkelt och ger dessutom buskigare plantor. (Jag brukar bara så en handfull luktärtor i taget eftersom man får så många toppskott.)
metod två
-gör en ny sådd om du har några frön kvar. Annars gör så här nästa gång.
Lägg fröna på fuktigt/blött hushållspapper i en plastburk och sätt plast över. Lufta lite ibland. Efter några dagar börjar de gro och då sätter du dem i plugg eller toarullar eller små krukor. Skola om när de fått två bladpar. Toppa plantorna som ovan.
Ja, det finns som sagt en hel drös med olika odlingsråd för luktärter och jag testar lite olika med glest resultat hittills. Är det nån som testat det där med att ställa ut dom fast det är kallt, känns ju lite läskigt...
Då är det ju lite större yta! Lite mer luft i cirkulation..Lill72 skrev:
Brukar inte behövas så mycket för att få upp temp.. men som sagt lägg på/över ett par filtar som isolering (plasten är ju inte så tjockt..)
Jepp, går finfint. Jag fick aldrig särskilt bra resultat när jag höll på att blötlägga frön och de som tog sig blev alltid klena och rangliga. Jag trodde att de inte fick planteras om så sådde i toarullar som antingen ruttnade eller torkade ut. Provade Cecilias tips ett år och efter det gör jag alltid så. (Hon har skrivit böcker om luktärter, säljer luktärter och älskar luktärter ifall man inte vet vem hon är. ) Plantorna blir tåliga, knubbiga och jag får betydligt fler.Lill72 skrev:
Men, alla sätt är bra och det finns många vägar till Rom.
Hade visst en påse luktärter kvar så nu testar jag.
Synd att de finaste inte ville riktigt...
Synd att de finaste inte ville riktigt...
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Har ett par stycken i den här lådan (satte frön i alla brätten) men misstänker att det är för tidigt att klippa dom. Har för mig att det ska vara tre bladpar först och att man klipper över det första paret eller?
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Jag har alltid mina ute även när det är kallt. Men om det ska bli minusgrader någon längre stund (många timmar på natten) tar jag in dem eftersom jorden i krukorna fryser. Men de tål ganska många minusgrader om de är planterade i lite större krukor eller om man har snö som isolerar. (Dåligt med snö där jag bor)Lill72 skrev:
Det de däremot inte gillar är blåst och speciellt inte i kombination med kyla. Nu menar jag blåst som det är vid kusterna inte lite lagom fläktande vindar. Så i helgen byggde jag en kallbänk med lock så att jag kan stänga locket när det blåser. Vinden har nämligen toppat mina plantor lite väl bra i år.
Jag klipper ovanför första bladparet. Om du tittar på stjälken ser du att det finns slumrande ögon. Dessutom kommer det att komma ut två stjälkar från det bladparet som blir kvar. Om du vill ha sticklingar kan du vänta så att du får tre bladpar, då blir sticklingens rötter från bladpar nr två på toppsticklingen, (ta bort bladen innan du ställer i vatten).Lill72 skrev:
Edit:
Dessutom, ta bort klängena för annars trasslar de inte sig i allt och går av.
I år ska jag dessutom testa den brittiska metoden och ta bort klängena när jag planterat ut dem också och binda upp dem i stället för de (britterna) påstår att luktärter blommar bättre då. Jag har bara läst om det här och inte testat. Jag inbillar mig att det inte går att hinna med att ta alla klängen men så många jag hinner i alla fall.
Redigerat:
Husägare
· Uppsala
· 527 inlägg
Jag har använt torvfri jord från Blomsterlandet till slutplantering i krukor ute. Då blandade jag den med jord från trädgården (lerjord) och det blev jättebra. Jorden var rätt grov i sin struktur och det stod på påsen att den kunde torka ut lättare än torvjord. Men det kompenserades av lerjorden tror jag för jag tyckte inte den torkade fort.Snigla skrev:
Visa mig inte sånt där, jag sa ju att jag inte har plats för mer hahaha.. (har ju tre sorter luktärt också.. ) jag försöker begränsa mig lite! Har ett par blommor kvar o förgro.. (bl a prästkrage).. men nu är jag ju också sugen på å prova luktärt igen.. (som jag brutalt misslyckats med tidigare)Lill72 skrev:
Äh, lite luktärter hit eller dit spelar väl ingen roll Man kan ju dö i morgon och vem vill dö utan att ha lyckats med luktärter liksomSnigla skrev:
Jo jag tror det är problemet med jorden vi köpte med lastbil.. alla rekommenderade ett ställe som hade finfint matjord så att säga och då köpte vi där.Mathildatiger skrev:Jag har använt torvfri jord från Blomsterlandet till slutplantering i krukor ute. Då blandade jag den med jord från trädgården (lerjord) och det blev jättebra. Jorden var rätt grov i sin struktur och det stod på påsen att den kunde torka ut lättare än torvjord. Men det kompenserades av lerjorden tror jag för jag tyckte inte den torkade fort.
Den hamnade ju i kragar på höjd, vilket gjorde att den hm "torkade ihop" lite med tid och väder.. och ibland är den som en hård kaka.. (först tänkte vi att det var lerjord, torr sån.. men det är på nått vis ytterligare än struktur på hård kompakt jord.. ) och där känns det som om vi behöver (hade vi vetat mer om jord då... hade vi inte haft problem nu..) blanda ut och "lufta" in lite skrutt från komposthögen.. typ.. hehe. du vet lite små pinnar/flis, löv osv.. Nu efter x år behöver vi nog blanda ner lite dynga också) för att få dränering och luft i de första 20 cm i kragarna.. (när man fyller på, grepar om osv.. blir det oftast bara topplagret.. )
Så vid närmare eftertanke (trots makens klagomål) tror jag jorden vi köpte vars bra som alla sa.. men vi missade lite hur vi skulle "förvalta" den..
Har blomsterlandet också egen torvfri jord? stor säck? dyr?
Jag hittade ingen sådan jord på Blomsterlandet men jag kanske letade dåligt. Intressant i alla fall. Jag ska se om jag hittar den. Weibulls torvfria jord säljs väl i 40 liters säck? Eller har jag drömt det?Mathildatiger skrev:Jag har använt torvfri jord från Blomsterlandet till slutplantering i krukor ute. Då blandade jag den med jord från trädgården (lerjord) och det blev jättebra. Jorden var rätt grov i sin struktur och det stod på påsen att den kunde torka ut lättare än torvjord. Men det kompenserades av lerjorden tror jag för jag tyckte inte den torkade fort.
Husägare
· Uppsala
· 527 inlägg
Jag köpte förra året, då hade de 40 l säckar. Inte jättedyrt vad jag minns, under 100 kr/säck iaf.Jiji skrev: