358 319 läst · 5 214 svar
358k läst
5,2k svar
Odlingshörnan..
Husägare
· Uppsala
· 534 inlägg
Uppdatering på odlingen:
Uppmärksamma personer kan se den lilla eftersläntaren på väg upp
Nu odlar inte jag i samma skala som vissa, men kul ändå tycker jag
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Uppmärksamma personer kan se den lilla eftersläntaren på väg upp
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Nu odlar inte jag i samma skala som vissa, men kul ändå tycker jag
Ingen mängdtävling .. enda viktiga är att man just tycker det är kul att prova och hålla på!Mathildatiger skrev:
(De första åren jag odlade chili, åt jag inte ens chili själv haha.. men tyckte om själva plantorna.. ja inte å äta.. men hur de grodde, växte, såg ut och de ”söta/snygga” frukterna.. det var och ÄR fortfarande kul! )
Husägare
· Uppsala
· 534 inlägg
Jag är inte heller så mycket för chili. Odlar padronas åt min man.Snigla skrev:Ingen mängdtävling .. enda viktiga är att man just tycker det är kul att prova och hålla på!
(De första åren jag odlade chili, åt jag inte ens chili själv haha.. men tyckte om själva plantorna.. ja inte å äta.. men hur de grodde, växte, såg ut och de ”söta/snygga” frukterna.. det var och ÄR fortfarande kul! )
Fast om de är lagom starka är de ganska goda. Håller tummarna för det i år efter flera år med svinstarka padronas som inte gått att äta. Tror vi väntar för länge innan vi skördar.
Har iaf köpt nya frön och hoppas på det bästa.
Nu äter jag chili (fortfarande inga jättestarka dock). Maken här gillar de flesta .. men pga mig så testas mycket milt hehe.. jag ÄLSKAR grilla chilisar.. helst så stora att man kan fylla dem med oströra .. så varje år försöker jag hitta ett par nya ”inte starka” och testa..Mathildatiger skrev:
Padrones är mumsiga.. förutom den där 1 av 10 .. som är förjäkla (ursäkta språket) stark!
Det har dock varit stora problem med padronesen senaste åren (typ sedan den där ”supersommaren” vi hade för 3-4 år sedan). Nu är 9 an 10 frukter för starka istället vi har diskuterat saken i alla chili och trädgårdsgrupper ..
Min teori var att fröna (generna) från supersommaren var förändrade på nått vis..
För jag sådde av frön pre-supersommarn och hade inga problem med mina plantor.. medan de som köpt nya frön hade jätteproblem med oätliga frukter. Året efter behövde jag nya frön (hade bara 1-2 kvar av de gamla) och när jag sådde dessa nya frön.. blev plantornas frukter också superstarka.. (men inte mina ”gamla” fröns plantor).
MEN nu börjar jag fundera igen.. för jag sparade en padronplanta för typ 2-3 år sedan, som givit massor av snälla frukter, som jag har kvar ännu härhemma.. och den jäkeln producerade oätliga frukter på senhösten/höst (stora skörden). men supergoda hela våren och tidiga sommaren
Så nu är jag lika förvirrad igen typ hehe (tror fortfarande dock att nått hände efter supersommaren..)
Anaheim är min nya favorit .. perfekt o grilla och nästan mildare än padron (iaf samma ”klass”)..
Man får tänka på hur de står också, gjorde bort mig lite förra året med det. Hade sått maaaassa för jag trodde jag skulle ha ett stort växthus att ställa alla plantor i. Lång historia kort så blev det istället ett väldigt litet växthus som fick husera alla plantor så nästan alla chiliplantor fick stå kvar i sina småkrukor ihopträngda i ikeabackar. (För att kunna vattna enklare.) Plantorna stod så tätt att de växte in i varandra. När de stod så tätt så verkar det som de korspollinerade de sig helt vilt så de sorter som skulle vara milda korsade sig med habaneron bredvid och frukterna blev... spännande.
Husägare
· Uppsala
· 534 inlägg
Det är ett bra tips, tack. Om inte padronasarna (hur skriver man i plural?) blir bra i år ska jag prova dem nästa år. Eller kanske prova ändå... Måste köpa mer växtbelysning... Är det så här det börjar? Snart är jag nästa SniglaSnigla skrev:
Våra står tätt.. är inga problem!Dalbotös skrev:Man får tänka på hur de står också, gjorde bort mig lite förra året med det. Hade sått maaaassa för jag trodde jag skulle ha ett stort växthus att ställa alla plantor i. Lång historia kort så blev det istället ett väldigt litet växthus som fick husera alla plantor så nästan alla chiliplantor fick stå kvar i sina småkrukor ihopträngda i ikeabackar. (För att kunna vattna enklare.) Plantorna stod så tätt att de växte in i varandra. När de stod så tätt så verkar det som de korspollinerade de sig helt vilt så de sorter som skulle vara milda korsade sig med habaneron bredvid och frukterna blev... spännande.
Korspollineringens resultat ser du bara när du sår fröna året efter.. från dessa frukter som bott ihop och ev korspollineras!
Frukterna/skörden från de som stod tätt blir som de ska.
Därför det är viktigt att säga att fröna man ev ger bort eller säljer är ”öppet pollinerade” (därför jag inte tar frön själv än, har inte orkat isolera blommorna så de inte korspollineras - köper alla frön jag vill vara mer säker på..)
Ska tilläggas att de kan korspollinera sig med t ex paprika också
Där ser man. Mina paprikor som också stod i röran var också svinstarka, det var därför jag tänkte att de måste korsat sig. Då vette sjutton vad som hände för paprika som är så stark att ögonen rinner är ju lite märkligt?
Säker på at det var en paprika? (jämfört de frukter du fått med hur de ”ska” se ut?) har fått fel fröer flera ggr .. både från mer och mindre kända fröhandlare (behöver inte vara fel på alla fröer heller i påsen)Dalbotös skrev:
Finns otroligt många sorters paprika och chili., och du kan ju ha råkat få (eller köpt en) en F1 .. eller öppet pollinerade frön..
Så lustigt det där med frön.. alltså.. jag har köpt mycket chilifröer just och många sorter av de milda jag testat - kallas paprika av vissa fröhandlare så de har tydligen ingen gemensam grund för vad de kallar fröerna.. (kan man oxå märka när man letar info på hur starka de är/ska vara)
Förvirrande..
Jepp, paprikorna såg ut som de gjorde året innan, fröna kom från samma påse som då. Flera olika sorter som alla var betydligt starkare än innan. Så iom att de stod ihopväxta med bla habanero så trodde jag att de korsat sig. Men men, kanske berodde på något annat då. Brutalt starka paprikor som inte alls gick att ha på mackan blev det i vilket fall.