54 399 läst · 818 svar
54k läst
818 svar
Nu höjer vi elpriserna igen efter ny EU-förordning
Här finns en del information.
https://www.svk.se/utveckling-av-kr...knad/flodesbaserad-kapacitetsberakningsmetod/
https://www.svk.se/utveckling-av-kr...knad/flodesbaserad-kapacitetsberakningsmetod/
Egentligen tror jag att det är dennaMikael_L skrev:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/PDF/?uri=CELEX:32015R1222
Men den känns lite tungläst ...
Den relevanta punkten är skäl nr 4 och specifikt den här meningen:Mikael_L skrev:
Flödesbaserat är bra ur ett effektivitetshänseende, så jag förstår att det är föredraget (särskilt nere i Europa).
En nackdel är att det kommer bli betydligt svårare att förstå elmarknaden. Idag går det hjälpligt att titta på Nordpools karta och förstå varför det blev som det blev en enskild dag. Med flödesbaserat är det praktiskt taget omöjligt att komma längre än "datorn räknade och det blev så här". Dels har man inte de data som behövs. Dels har man troligen inte en doktorsgrad i matematik.
Det är alltså inte ett problem att vi i Sverige ökar vår fossilförbränning för att ”optimera flöden” för att gas i kraftvärmeverk är ett bra sätt att använda gasen på.D Daniel 109 skrev:
Känns som att du skulle kunna ta anställning på MP:s PR-kansli. 😂
Hade vi haft kvar kärnkraften hade ingen gas behövts för detta ändamål…
Det kan man ju säga. Men nu finns inte den kvar.
Medlem
· Blekinge
· 10 585 inlägg
Jo, men inte den som har lagts ner.
Inte bara i norr, Pågens i skåne ville bygga ut rätt rejält med stora baklinjer, allt klart om detta. Men fick nej av av närleverantören. Vi kan inte leverera den effekt ni vill ha, då elnätet inte klarar en så hög belastning från norr. Hade Barsebäck varit kvar, så hade dom fått el och byggt ut. Snacka om att det finns en bromskloss i politiken och vem det är får ni själva räkna ut, stänga något innan det finns ersättning för det, vad säger ni om det.Krilleman skrev:När elpriset är högt så importerar vi el från bland annat Tyskland och Baltikum.
Kolkraft med andra ord i de "grönas" tjänst.
Eller varför inte bara kika på verket i Karlshamn som startas när priserna är gynnsamma för att elda olja.
Miljöpartiet tackar Sverige!
Vem ska driva det enorma behovet till LKAB, Northvolt och SSAB när det gröna stålet skall tillverkas?
Tänkvärt är även det att detta skall tillverkas med energi som inte "finns" idag.
Hyckleri i godhetens namn.
Nej, så var det inte. Det var regionalnätet som inte räckte till.J jonaserik skrev:Inte bara i norr, Pågens i skåne ville bygga ut rätt rejält med stora baklinjer, allt klart om detta. Men fick nej av av närleverantören. Vi kan inte leverera den effekt ni vill ha, då elnätet inte klarar en så hög belastning från norr. Hade Barsebäck varit kvar, så hade dom fått el och byggt ut. Snacka om att det finns en bromskloss i politiken och vem det är får ni själva räkna ut, stänga något innan det finns ersättning för det, vad säger ni om det.
Fast det där är två helt olika saker, eftersom alla diagram som visas i tråden (och den andra tråden) handlar om Sveriges export. Men området där "all" el har låg marginalkostnad utgörs av Sverige och Norge.Mikael_L skrev:
Dvs om det på ren slump tillkommer 10 TWh extra vatten i kraftmagasinen i Sverige, så ökar sannolikt Sveriges andel av exporten. Om det istället landar 10 TWh extra i Norge så ökar troligen Norges andel av exporten.
Och om det helt plötsligt öppnas 25-30% extra exportkapacitet ut ur området, så kommer exporten att öka för både Norge och Sverige tills kapaciteten är utnyttjad eller priset har hamnat i nivå med Europa.
Sen är inte "större export" nödvändigtvis detsamma som "bättre kraftsystem". T.ex. har Sveriges export sjunkit från 10 TWh under Q3 2022 till bara 6 TWh under Q3 2023. Innebär det att vårt kraftsystem har blivit mycket sämre? Nej, självklart inte. Det som hänt är att mer billig kraft har tillkommit i länder som Finland, så det behövs mindre export innan priserna utjämnas.
Dock har du förstås rätt i att om gaspriset (plus utsläppsrätter) är tillräckligt lågt, så spelar det ingen roll om man har priskoppling söderut eftersom priset aldrig blir så högt då.
Vad är det katastrofala med att summera import och export för att få fram ett netto?D Dayangel skrev:
Och nej, man räknar inte bara som ett genomsnitt över året utan även timme för timme. Målet är INTE att ha nollresultat eller export varje timme, det skulle ge alldeles för stor överproduktion under väldigt stora delar av året.
Du hittar en massa bra information i Kontrollrummet!
Det är visserligen inte fel att exportera.vi har ett kontinuerligt överskott av vissa varor, och det omvända sv andre. Att ha konstant export skulle inte vara fel, om el kan produceras billigt här. Men jag förstår vad du menar. Det är inte ett vettigt mått på att elsystemet är bra. Alla länder kan inte ens ha en nettoexport.
Efter den där länken om EU-förordningen så har jag en ny idé om varför dagen före-kapaciteten inte finns att hämta från Entsoe. De förutsätter gissningsvis att alla kammar sig och inför flödesbaserad kapacitetsberäkning, och i ett sådant system så finns inte den datapunkten längre. Så då har de ingen anledning att samla in sån statistik.Mikael_L skrev:
Fast det rimliga har aldrig varit att vi ska ersätta hela Europas fossilel, utan att få tillräckligt mycket extra produktionskapacitet i förhållande till exportkapaciteten för att maxa exportkablarna oftare, och därmed slippa att gasen sätter priset.Mikael_L skrev:Så jag är rätt säker på att en eller två ytterligare reaktorer i Sverige inte hade lyckats förse hela Europa med tillräckligt med ström så de kunnat stoppa sin gaskraft, och därför skulle vi aldrig kunnat komma undan de fantasipriser vi fick.
Vi fick lida, Europa led förvisso av ännu högre priser, men det är nog trots allt ett problem som Europa måste lösa, jag kan inte se att vi vare sig kan bygga, ja hur många kan det behövas? 100 st ... kärnreaktorer, bara för att bli europas energileverantör. Inte heller kan vi försörja Europa med all den naturgas som de vill bränna.
Det krävs förstås mycket extra kapacitet för att klara det i alla lägen, men för att flytta det på marginalen så krävs det ofta ganska lite. Dvs ett kraftverk extra gör inte att vi slipper kontinentpriser för all framtid, men det kanske gör att vi slipper det en eller två timmar extra per dag.
Det här har också blivit enklare nu när Finland ryckt upp sig.