73 944 läst · 434 svar
74k läst
434 svar
Lantmäteriet flyttar gräns i registerkartan? Vägrar lämmna besvärshänvisning
Det är därför det är så viktigt att veta vad det är man ser i en karta. En karta är inte verkligenheten, det är en förenklad bild av verkligheten utformad för sitt specifika syfte. När jag tittade i registerkartan saknades det gränspunkter och kvalitén på gränslinjerna hade den sämsta klassificeringen, dvs ett medelfel på 4.5m eller sämre. De som jobbar professionellt med den informationen vet att den inte går att lita på, där behöver man kalibrera kartan mot fysiska markeringar i mark och eller förättningsakter. Om gränsens position är viktig får man begära att den sätts ut i de fall att fysiska gränsmarkeringar saknas.B nord123 skrev:Problematiken är kommunala lantmäterimyndigheten som suddar bort 3 stycken laga kraft vunna fastighetsgränser DRK-registerkartan som avser alla lantmäteriets kartor dessa länkas vidare till Skogsstyrelsen, Statliga lantmäteriet, Hitta.se, Eniro. Fastighetsmäklare, banker. Kommunala förvaltningar samt alla som använder GPS information typ kartor i entreprenadmaskiner, skogsmaskiner mfl grävmaskiner som litar på GPS/GPRS, utsättare mm som alla får felaktig kartbild. Eftersom att den laga kraftvunna förrättningskartan inte speglas in korrekt då gränser suddats ut och en"hittepå"gräns inritats som saknar underliggande beslut.
Det stora problemet med kartor är att alla vill att de ska vara korrekta, men väldigt få är beredda att betala vad det kostar.
Eftersom laga skites kartan blivit underkänd vid så många förrättningar av lantmätare, överlantmätare och ägodelningsdommare samt fastighetsbestämningarna år1976 & 1981 samt högsta domstolens beslut år 1983 så är den inte i laga ordning bestämd. Däremot de ny upprättade kartor som togs fram vid lantmäteriförrättningarna år 1933, år 1961 & å r1968 samt 1970 vid avstyckningar som undanröjde laga skifteskartans bristande kvalite man hadde ju väldigt primitiva metoder att mäta och kunskap samt nytta med att mäta in kurviga ojämna havskanter var tidskrävande och inte prioterat eftersom vatten och stranden ansågs värdelöst och angavs som impediment (utan värde) varför lantmätaren som hadde rakt ackord inte la ner mycket tid på värdelös strandkant som han inte fick betalt för och hemmansägarna inte såg värde i eller ville betala för.M -MH- skrev:
Dessutom kan det skilja mycket beroende på vilket vattenstånd som var vid lantmätarens besök det kan ju skilja 2meter mellan lågvatten och högvatten här vid kusten. Att det gjordes vid normerat normalvattenstånd finns inget bekräftat om, alltså stor osäkerhet därför är laga skiftes kartan så omstrid och utdömd att vara oberäknelig..
Dessutom vet ju vi att de gamla skifteskartan krympt under årens lopp och vid digitaisering så fick personal slita och töja för att försöka pussla till de gamla laga skifteskartorna som saknar koordinater har ju inga bestående koordinater
senare infördes olika lokala koordinatsystem som skal räknas om till dagens koordinater då blir det alltid förvrängningar med avrundningar och i efter hand justeringar eftersom man konstaterat att något uppenbart inte stämmer överens mellan kartorna viket gjordes av lägre utbildad personal.
I dag är man mer utbildad och har bättre utvecklad mätteknik samt mycket bättre mätutrustning och enhetligare arbetssätt samt koordinatsystem.
Det var ju också så att laga skiftes kartan gällde för gränsmarkeringarn vilket blev ett problemvilket lantmäteristyrelsen senare ändrade runt 1930 så att gränsmarkeringarna i mark skulle gälla i första hand därefter kartan vilket gäller ännu idag. eftersom att det hände att gränsmärken kunde vara felutsatta och hemmansägarna rättat sig fter rågångarna och inte kartan och att hemmansägarna inte hadde tillgång till kartorna eller inte alltid förstod vad som avsågs i kartan........
Nu vikar jag in vingarna -- sov gött...
Redigerat:
Eftersom gränsen mot havet inte är bestämd, så spelar det ingen roll hur de olika förrättninsgakterna som berör något helt annat redovisar den. De är där för information, och du kan inte a) anta dess läge eller b) att de ens är lagligt bestämda.B nord123 skrev:
Att skifteskartan krympt förändrar inte gränsernas läge.
Just precis, och det är därför du inte skall mäta på en 150 år gammal karta och tro att det ger något.senare infördes olika lokala koordinatsystem som skal räknas om till dagens koordinater då blir det alltid förvrängningar med avrundningar och i efter hand justeringar eftersom man konstaterat att något uppenbart inte stämmer överens mellan kartorna viket gjordes av lägre utbildad personal.
I dag är man mer utbildad och har bättre utvecklad mätteknik samt mycket bättre mätutrustning och enhetligare arbetssätt samt koordinatsystem
Gränsen utmärkt på marken har alltid gällt före ev. kartor.Det var ju också så att laga skiftes kartan gällde för gränsmarkeringarn vilket blev ett problemvilket lantmäteristyrelsen senare ändrade runt 1930 så att gränsmarkeringarna i mark skulle gälla i första hand därefter kartan vilket gäller ännu idag. eftersom att det hände att gränsmärken kunde vara felutsatta och hemmansägarna rättat sig fter rågångarna och inte kartan och att hemmansägarna inte hadde tillgång till kartorna eller inte alltid förstod vad som avsågs i kartan........
Redigerat:
Kom på en aspekt till medans jag borstade tänderna,
Det finns Ekonomiska kartorna i detta fall från år 1956 & 1982 därvisas att fastighetsgränsen följer vattenlinjen i respektive års karta vilket bevisar att vatten linjen i alla tider hävdats som fastighets gränsmot havet<.
Detsamma visar alla avstyckningar av stugtomter samt bostadsarrenden av stugtomter från 1940 och som gäller idag fiskebodar och båthus skogstyrelsens kartor med skogsbruksplaner servitut och nyttjande av marken. dikningar, skogsröjningar och gallringar mot strandkanten som aldrig varit föremål för stridigheter inom byn båtlänningar och båtförvaringar nättorkningar och efterlämnade rester fån båtplatser ankringsplatser för förtöjning mm
Det finns Ekonomiska kartorna i detta fall från år 1956 & 1982 därvisas att fastighetsgränsen följer vattenlinjen i respektive års karta vilket bevisar att vatten linjen i alla tider hävdats som fastighets gränsmot havet<.
Detsamma visar alla avstyckningar av stugtomter samt bostadsarrenden av stugtomter från 1940 och som gäller idag fiskebodar och båthus skogstyrelsens kartor med skogsbruksplaner servitut och nyttjande av marken. dikningar, skogsröjningar och gallringar mot strandkanten som aldrig varit föremål för stridigheter inom byn båtlänningar och båtförvaringar nättorkningar och efterlämnade rester fån båtplatser ankringsplatser för förtöjning mm
B nord123 skrev:
Varför tror du att dessa kartor gäller över senare eller tidigare kartor? Du hade i tidgare inlägg gått med på att registerkartan inte gällde eller var relevant, eller hur?
Det är inte skogsstyrelsen eller skogsplaner som bestämmer var gränserna går...Detsamma visar alla avstyckningar av stugtomter samt bostadsarrenden av stugtomter från 1940 och som gäller idag fiskebodar och båthus skogstyrelsens kartor med skogsbruksplaner servitut och nyttjande av marken. dikningar, skogsröjningar och gallringar mot strandkanten som aldrig varit föremål för stridigheter inom byn båtlänningar och båtförvaringar nättorkningar och efterlämnade rester fån båtplatser ankringsplatser för förtöjning mm
Det finns ju förrättningskartor (ej registerkartor) efter laga skiftet som är gjorda med nyuppmätning av lantmätare som sedan överlantmätare tillstyrkt och granskat och som därefter ägodelningsdomare återigen granskat och undersökt förrättningsprotokoll med utredningar samt tillslut fastställt förrättningen. Gäller till exempel.som 1933 års kartor med fastställd och dokumenterad gränsbestämning, 1961 års kartor med fastställd gränsbestämning och dokumenterad gränskontroll, 1968 års nyuppmätta förrättningskartor med flera.M -MH- skrev:
Skogsstyrelsens kanske inte bestämmer gränsen men visar ändock bevisligen hur man tolkat och hävdat gränser genom årens lopp..
Detta var före FBL och JB (jordabalken)alltså före 1970 då gällde JDL och ÄJD då var gränskontroll obligatorisk att man undersökte rågångarna runt skifteslaget att de var utmärkta rätt å marken och tydliga.
Var de tvistiga så gjordes det gränsbestämning som särskild åtgärd och allt finns dokumenterat väl i handskrivna förrättningsakter bättre i många fall, än dagens förrättningsakter.
Mellan dessa och nya jordabalken infördes Promulationslagen med 18 § JP som är en typ övergångslag men också är gällande idag och måste beaktas av lantmätaren vilket kräver kunnande och seriös inställning..
Redigerat:
Ja, och eftersom de inte bestämmer gränsen mot sjön, så är de inte relevanta. Förrättningskartor illustrerar bara vad som står i förrättningen, står det inget om gränsen motr sjön så spelar det ingen roll om eller hur den är utritad.
Nej, skogsstyrelsens kartor är inte relevanta för var gränsen går.
Ja förening om gräns mot havet finns se nedan, finns även dokumenterat år 1961i förrättningsakten dåM -MH- skrev:Ja, och eftersom de inte bestämmer gränsen mot sjön, så är de inte relevanta. Förrättningskartor illustrerar bara vad som står i förrättningen, står det inget om gränsen motr sjön så spelar det ingen roll om eller hur den är utritad.
Nej, skogsstyrelsens kartor är inte relevanta för var gränsen går.
Varför skulle förening om gräns som är dokumenterad i Förrättningsakten och karta inte vara relevanta?B nord123 skrev:
Byalaget var kallade till förrättningsmötet och särskild kallelse har utgått till byåldermannen .
Lantmätaren fastställde föreningen.
Överlantmätaren godkännde och slutligen eftersom ingen överklagan skett inom föreskriven tid. Ägodelningsdomaren i Wästerbottens norra domsaga fastställde förättningen med text del & karta år 1932
Redigerat:
Det hjälper ju föga om det inte markerats i fält. Då måste man ändå in och försöka tolka vad dom faktiskt var överens om med hjälp av karta och övriga handlingar. Precis som du gjort nu, men det är fortfarande bara en tolkning. Kanske jättelätt att komma fram till hur det ska vara men det behövs fortfarande en bestämning för att de ska vara juridiskt hållbart.B nord123 skrev:
.N Nils ST skrev:Det hjälper ju föga om det inte markerats i fält. Då måste man ändå in och försöka tolka vad dom faktiskt var överens om med hjälp av karta och övriga handlingar. Precis som du gjort nu, men det är fortfarande bara en tolkning. Kanske jättelätt att komma fram till hur det ska vara men det behövs fortfarande en bestämning för att de ska vara juridiskt hållbart.
För mig är det inget problem att tolka vad som åsyftas. Och tänker inte begära någon svindyr utmärkning av strandlinjen
Som jag nämnt tidigare finns gränsrör nedslagna 1970 inmätta samt vid fastighetsbestämning 1976 resp 1981 inmätta och väl synliga nedslagna samt dokumenterade med koordinater i förrättningshandlingar..
Sunt förnuft säger att den gräns som någon LM inritade år 2017 i registerkartan inte är relevant eller med sanningen överenstämmande.......
Redigerat:
Jag har heller inte gjort något formelt fel och är i god tro.Sover lungt om natten eftersom inga markeringar å marken rubbats eller tillkommit.N Nils ST skrev:
Förvisso finns det några gränsrör runt tomter som försvunnit (inte jag) men går att mäta sig fram . Den som vill veta min fastighets exakta gräns mot havet måste själv begära & bekosta fastställelse till ingen nytta som motsvarar kostnaden och måste för det första vara sakägare i gränsen ..
Svårt att förstå?
Men vad fan är problemet då? Lägg ner det här nu då!!!B nord123 skrev:Jag har heller inte gjort något formelt fel och är i god tro.Sover lungt om natten eftersom inga markeringar å marken rubbats eller tillkommit.
Förvisso finns det några gränsrör runt tomter som försvunnit (inte jag) men går att mäta sig fram . Den som vill veta min fastighets exakta gräns mot havet måste själv begära & bekosta fastställelse till ingen nytta som motsvarar kostnaden och måste för det första vara sakägare i gränsen ..
Svårt att förstå?
Du sa tidigare att gränsen inte var lagligen bestämd. Nu kommer du med nya - oläsliga - dokument. Är gränsen lagligen bestämd eller ej?
Vad menar du med "dokumenterad"? Vad säger texten om gränsen mot samfälligheten s:8?