74 265 läst · 150 svar
74k läst
150 svar
Köparen påpekar fel i bostaden efter besiktning och inflyttning
Jo men då var det ju fel på avloppet. Det är det jag säger: kan man i Sverige inte spola ned toalettpapper har man antingen utedass eller allvarliga fel på avloppet.Lonne skrev:Jag är uppvuxen i ett hus totalrenoverat 80-talets slut med så många byggfel att man blev mörkrädd. Bland många andra fel tampades vi med allt för snäva rör, skarpa krökar och fel fall i avloppen.
För tio år sedan flyttade jag in i ett hus byggt 89-90 som även det led av kroniska byggfel.
Aldrig mer ett boende från yuppie-åren!!
Ett alternativ är att TS bor i något annat land, men då lär inte vi här veta något närmare om dolda fel och säljarens ansvar, i det landet.
Energi- och penningtjuvar. En del kan bara inte få tillräckligt. Räck inte ut ens ett halvt lillfinger. Locket på!ByggNV skrev:Hej alla,
Jag har nyligen sålt min bostadsrätt (ett parhus byggt 1986). Efter att köparna flyttade in hörde de av sig via e-post och påpekade flera problem som de menar var dolda vid försäljningen. Jag skulle verkligen uppskatta råd om hur jag bör hantera dessa krav, då jag anser att de saknar grund. Vi överlämnade bostaden i gott skick, och eftersom den inte är nybyggd förväntades vissa tecken på ålder naturligt.
Bakgrund och Besiktning:
Innan köpet bad köparna om att få genomföra en professionell besiktning, vilket jag gick med på. Under besiktningen nämnde besiktningsmannen att avloppet i badrummet var gammalt, och köparen svarade då ”gammalt är guld.” Jag svarade öppet och ärligt på alla deras frågor om bostaden, inklusive detaljer kring hur vi använde duschen och hanterade toaletten. Exempelvis:
Efter att de flyttat in den 8 oktober fortsatte köparna att skicka frågor via SMS, men tonen blev mer anklagande. I ett meddelande antydde de att vi använde duschen på undervåningen på grund av ett problem med varmvatten på övervåningen. Vid den punkten började jag misstänka att deras frågor snarare handlade om att samla bevis mot oss än om att söka råd om hemmet, så jag valde att inte svara vidare.
- De frågade om vi använde duschen på övervåningen eller undervåningen, och jag förklarade att vi använde duschen på övervåningen på sommaren och den på undervåningen på vintern för att golvvärmen var mer bekväm för våra små barn.
- De frågade hur ofta vi spolade toaletten med papper, och jag förklarade att vi inte la papper i toaletten.
Deras krav:
Min syn på situationen:
- Stopp i toaletten på övervåningen:
De rapporterar att toaletten ibland har svårt att rinna av och misstänker att något kan ha fastnat i rören. De ber oss täcka kostnaden för en rörmokare.- Inget varmvatten i duschen på övervåningen:
De påstår att vi känt till detta problem, trots att vi använde duschen på undervåningen på vintern på grund av golvvärmen, inte för att det skulle vara ett problem med varmvatten.- Trädets rötter vid garaget:
De har upptäckt ett träd nära garaget och påstår nu att dess rötter kan orsaka strukturella problem. Jag är ingen växtexpert, men trädet var synligt i trädgården när de besökte med besiktningsmannen, och de skulle ha sett det när de inspekterade huset.- Saknad nyckel till föreningens gemensamma förråd:
De säger att nyckeln till det gemensamma förrådet saknas och ber oss täcka kostnaden för en ny kopia.
Eftersom de genomförde en professionell besiktning anser jag att deras krav saknar grund. De hade alla möjligheter att identifiera eventuella problem, och jag svarade på deras frågor i avsikt att underlätta deras inflyttning. När deras frågor började kännas mer som försök att samla bevis än att få vägledning, blev dessa krav efter inflyttningen ännu mer orättvisa.
Frågor:
Tack på förhand för er hjälp och era råd!
- Har någon annan upplevt att köpare kommer med krav efter en genomförd besiktning?
- Vilket ansvar har säljaren för problem som inte flaggats vid besiktning?
- Hur rekommenderar ni att jag bör svara i denna situation?
Eller om du råkar svara. Be dem skriva ett brev. Det kommer de aldrig att göra, det orkar de inte. Socialister som har missförstått verkligheten. (Inget ont om sossar generellt sett, det kan vara en bra ideologi för en del. Dock vissa tror dock att mitt är mitt och ditt är vårt, enligt mitt sätt att se det, av bred erfarenhet)
Olika varianter av bostadsrätter och borättsföreningar finns runt om i Europa och i resten av världen. Den exakta lagstiftningen skiljer sig mellan länder och alla länder har inte den boendeformen men den är på inget sätt unik eller ovanlig.D Dilato skrev:
Jag är rätt säker på att det inte finns.Lonne skrev:
Det som finns är ägarlägenheter i olika former, där man faktiskt äger lägenheten själv, inte någon förening.
Jag ser fram emot att du styrker ditt påstående.
Även högern kan nog lätt få för sig att nån annan alltid ska betala åt dem och att ”jag” är det enda som räknas. Statsministerns tidigare boende i stiftelsehus för ensamstående kvinnor är ett bra exempel.L L Jan skrev:Energi- och penningtjuvar. En del kan bara inte få tillräckligt. Räck inte ut ens ett halvt lillfinger. Locket på!
Eller om du råkar svara. Be dem skriva ett brev. Det kommer de aldrig att göra, det orkar de inte. Socialister som har missförstått verkligheten. (Inget ont om sossar generellt sett, det kan vara en bra ideologi för en del. Dock vissa tror dock att mitt är mitt och ditt är vårt, enligt mitt sätt att se det, av bred erfarenhet)
Jag vet inte om det hjälper TS att påföra ideologier på köparna.
Personligen tror jag att köparna upptäckt stora fel på avloppet, som TS kände till men inte berättade om. Nu vill de ha ersättning för det och drar med lite annat, typ försvunnen nyckel, som de retat sig på sen de flyttade in.
Vi lär inte få svar eftersom TS lämnat tråden.
Köp av en bostadsrätt är tekniskt köp av lösöre.
Hade det varit ett parhus ägt av er hade saken varit en annan.
Dolda fel existerar inte för en bostadsrätt, där gäller helt andra regler.
Sluta upp att kommunicera med köparna, ni lindar bara in er i mer problem genom att svara
Hade det varit ett parhus ägt av er hade saken varit en annan.
Dolda fel existerar inte för en bostadsrätt, där gäller helt andra regler.
Sluta upp att kommunicera med köparna, ni lindar bara in er i mer problem genom att svara
Upprepar. Det här är en bostadsrätt, ingen fastighet. En bostadsrätt är lösöre, dör existerar inte dolda fel.H Hocke68 skrev:Jag har varit i rättsprocess kring detta (som köpare) och vår jurist (väldigt profesionell med inriktning på fastighetsmål) sade till oss att det är väldigt svårt att få ersättning även för dolda fel för man måste påvisa att säljaren (du) skall känna till detta med beaktande av fastighetns övriga skick och ålder. Köparen har ett långtgående ansvar för att undersöka fastigheten noggrant för att kunna påtala fel. Jag tycker att säljaren skall svara till dem att detta får de ordna själva och har de klagomål på fel så be dom vända sig till sin besiktningsman och påtala att detta borde de upptäckt vid en besiktning isåfall och säljaren bör avsluta kontakten med nya ägaren av huset, då dessa som pååekas inte har en trevlig ton.
Jordabalken reglerar köp av fastighet.D dr_bbb skrev:Hej,
Som Bostadsrättsinnehavare, så har man en rätt som titeln antyder.
Rätten till att bo.
Föreningen äger fastigheten och de fasta installationerna. Det är hit köparna får vända sig.
Dolt fel - Är också som det låter.
Ett fel i fastigheten som man inte upptäckt.
Lagen som reglerar dolt fel är 4 kap. 19 § första stycket jordabalken och andra stycket.
(Här kan ni läsa själva, och hitta olika domslut när dolt fel varit prövat i domstol)
Det krävs rätt långtgående besiktning av köparen, och en långtgående upplysningsplikt av säljaren.
Om säljaren inte berättar om ett fel, kan det handla om ond tro, och är inte ett dolt fel.
Om köparen har haft en professionell besiktningsman som genom era svar i vissa lägen tycks lite "svajijga", ökar undersökningsplikten, vilket köparens besiktningsman inte förefaller ha gjort.
Köparen har då inte fullgjort sin undersökningsplikt.
Om huset är nybyggt är det väldigt svårt att hävda dolt fel, utan blir istället byggfusk eller att bygget inte är utfört enligt Bygg AMA.
Är huset gammalt, är det också svårt att hävda dolt fel, då man kan förvänta sig en viss livslängd på avlopp, dräneringar runt huset stomme mm. Om huset stått oanvänt i några månader kan avlopp sätta igen. Har själv varit med en exempel där papper satt sig i en ring i övergången från toastol till avloppsrör och torkat. I samband med rensning var det inget stopp, men det rann ner långsamt ändå. Det som behövdes var att lyfta stolen och plocka bort ringen med papper som fungerat som en strypning.
När det gäller nyckel borde det vara Brf´ens egendom, och en fråga mellan er och Brf om ni tappat bort en kvitterad nyckel. Och en fråga mellan köpare och Brf om vilka nycklar som ingår i bostagsrätten.
Summerar som de flesta i tråden:
- Jag kan inte se att det skulle kunna röra sig om dolt fel, enligt Jordabalkens mening.
- Det är inte ert ansvar med avlopp och träd, eftersom det är en Brf, hänvisa frågor till Brf´en.
- Svara säljaren "Vi bestrider till fullo era yrkanden om krav"
Lycka till framöver!
Det här är en bostadsrätt och det betraktas som lösöre, säljs i befintligt skick. Dolda fel existerar inte för lösöre/,bostadsrätt.
Om köparen har problem med avloppsrör går denne vända sig till föreningen .
Nör ska alla här förstå att jordabalken och dolda fel inte gäller?
Claes Sörmland
Medlem
· Sörmland och stan
· 24 844 inlägg
Claes Sörmland
Medlem
- Sörmland och stan
- 24 844 inlägg
I praktiken finns "dolt fel" även vid köp av bostadsrätt eftersom köplagen har liknande skrivningar som jordabalken. Även om begreppet dolt fel från början användes i samband med fastighetsaffärer och alltså baserades på jordabalken så används det nu särskilt inom mäklarsvängen även för bostadsrättsköp enligt köplagen.E El oso skrev:
Om det skulle vara så att avloppet i det övre badrummet fungerar generellt men att det någon gång då och då men regelbundet sätts igen av toapapper p g a felaktigt fall eller felaktiga krökar så kan det vara ett dolt fel köplagens mening. Trots att bostadsrätter som regel säljs med förbehåll om att de säljs i befintligt skick och köparen uppmanas av säljaren att undersöka den (inklusive den upplåtna lägenheten som disponeras med stöd av bostadsrätten) så ger köplagen ändå att den kan vara felaktig.
T ex om säljaren före köpet har underlåtit att upplysa köparen om ett sådant väsentligt förhållande rörande varans egenskaper eller användning som han måste antas ha känt till och som köparen med fog kunde räkna med att bli upplyst om, under förutsättning att underlåtenheten kan antas ha inverkat på köpet. Att t ex badrummets avlopp inte fungerar tillfredsställande på vanligt sätt men att detta inte är märkbart vid enstaka användning av avloppet (=köparens undersökning) kan vara en sån sak. Som köpare kan man helt enkelt förvänta sig att ett badrums grundläggande funktioner som avloppet fungerar om inget annat framgår vid köpet.
Ideologier gäller många gånger för många. Räcker att börja prata djupare med vem som helst.CecBT skrev:Även högern kan nog lätt få för sig att nån annan alltid ska betala åt dem och att ”jag” är det enda som räknas. Statsministerns tidigare boende i stiftelsehus för ensamstående kvinnor är ett bra exempel.
Jag vet inte om det hjälper TS att påföra ideologier på köparna.
Personligen tror jag att köparna upptäckt stora fel på avloppet, som TS kände till men inte berättade om. Nu vill de ha ersättning för det och drar med lite annat, typ försvunnen nyckel, som de retat sig på sen de flyttade in.
Vi lär inte få svar eftersom TS lämnat tråden.
Fördomar sina skall man vara rädd om för de har oftast något vettigt ursprung, i annat fall skulle de inte uppkomma. Sedan får man inte vara naiv och trångsynt i dem, 80/20 regeln brukar gälla. Undantag finns alltid.
Om Statsministern och huset som du skriver om känner jag ej till. Missat detta i nyheterna. Iaf om man är Stadsmminister och allt man utsätts för och kan utsättas för, även familj osv. Den situation man försätter sig i
Då anser jag att man kanske är värd bra boende sedan och andra favörer. Det är så lite ändå i det stora hela.
Vilket "uppenbart fel"?R RalleB skrev:En helt vanlig byggahus tråd, TS sökte ryggdunkar för sin sak, blev ifrågasatt på ett helt uppenbart fel och slutar då svara i tråden😂😂
Att spola ner toalettpapper i en toalett o Sverige idag är lika självklart som rinnande vatten.
Undantag utedass etc. såklart.
Det ligger en hund begraven här helt klart.
R
RalleB
Husägare
· Jönköpings län
· 1 085 inlägg
RalleB
Husägare
- Jönköpings län
- 1 085 inlägg
Det uppenbara felet att det inte går att spola ner toalettpapper utan problem.
Där TS själv berättat att de inte spolar ner papper på ovanvåningen.
Som de mycket väl visste om då de berättat det för köparna
Det finns en anledning till att de inte spolar det, eller hur?
Eller är du bara ovanligt dryg?
Där TS själv berättat att de inte spolar ner papper på ovanvåningen.
Som de mycket väl visste om då de berättat det för köparna
Det finns en anledning till att de inte spolar det, eller hur?
Eller är du bara ovanligt dryg?