83 399 läst · 161 svar
83k läst
161 svar
Köparen påpekar fel i bostaden efter besiktning och inflyttning
N
Nalleman64
Medlem
· Östergötland
· 1 647 inlägg
Nalleman64
Medlem
- Östergötland
- 1 647 inlägg
Vanligt? Jag har då aldrig varit med om det i något hus (jag pratar då om hus i Sverige).P Pyssebatman skrev:
Din formulering att ett dolt fel är ett fel man inte upptäckt stämmer nog inte riktigt. Bara för att en köpare inte upptäckt ett fel betyder inte det att det kan klassas som ett dolt fel.D dr_bbb skrev:Hej,
Som Bostadsrättsinnehavare, så har man en rätt som titeln antyder.
Rätten till att bo.
Föreningen äger fastigheten och de fasta installationerna. Det är hit köparna får vända sig.
Dolt fel - Är också som det låter.
Ett fel i fastigheten som man inte upptäckt.
Lagen som reglerar dolt fel är 4 kap. 19 § första stycket jordabalken och andra stycket.
(Här kan ni läsa själva, och hitta olika domslut när dolt fel varit prövat i domstol)
Det krävs rätt långtgående besiktning av köparen, och en långtgående upplysningsplikt av säljaren.
Om säljaren inte berättar om ett fel, kan det handla om ond tro, och är inte ett dolt fel.
Om köparen har haft en professionell besiktningsman som genom era svar i vissa lägen tycks lite "svajijga", ökar undersökningsplikten, vilket köparens besiktningsman inte förefaller ha gjort.
Köparen har då inte fullgjort sin undersökningsplikt.
Om huset är nybyggt är det väldigt svårt att hävda dolt fel, utan blir istället byggfusk eller att bygget inte är utfört enligt Bygg AMA.
Är huset gammalt, är det också svårt att hävda dolt fel, då man kan förvänta sig en viss livslängd på avlopp, dräneringar runt huset stomme mm. Om huset stått oanvänt i några månader kan avlopp sätta igen. Har själv varit med en exempel där papper satt sig i en ring i övergången från toastol till avloppsrör och torkat. I samband med rensning var det inget stopp, men det rann ner långsamt ändå. Det som behövdes var att lyfta stolen och plocka bort ringen med papper som fungerat som en strypning.
När det gäller nyckel borde det vara Brf´ens egendom, och en fråga mellan er och Brf om ni tappat bort en kvitterad nyckel. Och en fråga mellan köpare och Brf om vilka nycklar som ingår i bostagsrätten.
Summerar som de flesta i tråden:
- Jag kan inte se att det skulle kunna röra sig om dolt fel, enligt Jordabalkens mening.
- Det är inte ert ansvar med avlopp och träd, eftersom det är en Brf, hänvisa frågor till Brf´en.
- Svara säljaren "Vi bestrider till fullo era yrkanden om krav"
Lycka till framöver!
Nyckeln till förrådet kanske du bör fixa.ByggNV skrev:Hej alla,
Jag har nyligen sålt min bostadsrätt (ett parhus byggt 1986). Efter att köparna flyttade in hörde de av sig via e-post och påpekade flera problem som de menar var dolda vid försäljningen. Jag skulle verkligen uppskatta råd om hur jag bör hantera dessa krav, då jag anser att de saknar grund. Vi överlämnade bostaden i gott skick, och eftersom den inte är nybyggd förväntades vissa tecken på ålder naturligt.
Bakgrund och Besiktning:
Innan köpet bad köparna om att få genomföra en professionell besiktning, vilket jag gick med på. Under besiktningen nämnde besiktningsmannen att avloppet i badrummet var gammalt, och köparen svarade då ”gammalt är guld.” Jag svarade öppet och ärligt på alla deras frågor om bostaden, inklusive detaljer kring hur vi använde duschen och hanterade toaletten. Exempelvis:
Efter att de flyttat in den 8 oktober fortsatte köparna att skicka frågor via SMS, men tonen blev mer anklagande. I ett meddelande antydde de att vi använde duschen på undervåningen på grund av ett problem med varmvatten på övervåningen. Vid den punkten började jag misstänka att deras frågor snarare handlade om att samla bevis mot oss än om att söka råd om hemmet, så jag valde att inte svara vidare.
- De frågade om vi använde duschen på övervåningen eller undervåningen, och jag förklarade att vi använde duschen på övervåningen på sommaren och den på undervåningen på vintern för att golvvärmen var mer bekväm för våra små barn.
- De frågade hur ofta vi spolade toaletten med papper, och jag förklarade att vi inte la papper i toaletten.
Deras krav:
Min syn på situationen:
- Stopp i toaletten på övervåningen:
De rapporterar att toaletten ibland har svårt att rinna av och misstänker att något kan ha fastnat i rören. De ber oss täcka kostnaden för en rörmokare.- Inget varmvatten i duschen på övervåningen:
De påstår att vi känt till detta problem, trots att vi använde duschen på undervåningen på vintern på grund av golvvärmen, inte för att det skulle vara ett problem med varmvatten.- Trädets rötter vid garaget:
De har upptäckt ett träd nära garaget och påstår nu att dess rötter kan orsaka strukturella problem. Jag är ingen växtexpert, men trädet var synligt i trädgården när de besökte med besiktningsmannen, och de skulle ha sett det när de inspekterade huset.- Saknad nyckel till föreningens gemensamma förråd:
De säger att nyckeln till det gemensamma förrådet saknas och ber oss täcka kostnaden för en ny kopia.
Eftersom de genomförde en professionell besiktning anser jag att deras krav saknar grund. De hade alla möjligheter att identifiera eventuella problem, och jag svarade på deras frågor i avsikt att underlätta deras inflyttning. När deras frågor började kännas mer som försök att samla bevis än att få vägledning, blev dessa krav efter inflyttningen ännu mer orättvisa.
Frågor:
Tack på förhand för er hjälp och era råd!
- Har någon annan upplevt att köpare kommer med krav efter en genomförd besiktning?
- Vilket ansvar har säljaren för problem som inte flaggats vid besiktning?
- Hur rekommenderar ni att jag bör svara i denna situation?
Resten går under köparens undersökningsplikt, inga dolda fel.
Huset är dessutom byggt 1986 dvs inte äldre än att det är vanliga plaströr så något byte ska normalt inte behövas på denna tid. TS skriver dock om köparens frågor ”hur vi hanterade toaletten” vilket får mig att anta att det är något speciellt med den. Antingen så byggde man om en garderob på ovanvåningen till extra badrum och fallet/dimensionen saknas/är fel på rören eller så är det en pissoar i duschen. Kanske inte det senare men något speciellt måste det ju vara när man använder ordet ”hantera”.N Nalleman64 skrev:
Fast vi har ju inga belägg för att avloppet inte fungerade som det skulle, eller att det skulle vara skälet till att det inte användes toapapper. Jag känner flertalet människor som istället har en bidé eller toadusch som är vanligt längre söderut i världen.M MartinP666 skrev:
Det är ju inte som att TS mörkat nåt, hen har ju berättat hur de använt toan. Nåt jäkla egenansvar har man som köpare.
Stora frågan är väl varför TS trots typ 100 frågor om det i tråden konsekvent inte svarar på varför dom inte spolade ner papper…
Eller varför problemet inte fixades till (om det nu har funnits nått) Vart går gränsen för folk tro? Ha en 10L hink med spolvatten bredvid toan för att den inte fyller sig själv? Eller hämta vatten på gården för Hydroforen/pressen inte fungerar?B byggare bobs bror skrev:
Med små barn i huset dessutom. Om det nu inte är en kulturell grej eller att man är grav miljöpartistTokslut skrev:
Vi lägger toapapper i en hink. MEN. Vi har utedass och komposterar (ja, med tillstånd från kommunen). Därför konsterneras i alla fall jag av beskedet att TS inte spolar ned toapapper. Om huset vore från 1800-talet med ledningar från 1930 vore det kanske begripligt, men huset är från -86? Vad är det för fel med avloppet?
Thomas59
Byggveteran
· Stockholms län
· 3 259 inlägg
Thomas59
Byggveteran
- Stockholms län
- 3 259 inlägg
Jag svaraade Hocke som påstod att han varit i en ”liknande” tvist. Framgick inte om det rörde en fastighet eller en bostadsrätt, därav frågan.S seniorkonsult skrev:
Vad står det i föreningens stadgar? De flesta föreningar ansvarar för alla vertikala stammar. Du behöver inte hänvisa till föreningens stadgar eller nåt. Det får köparna ta reda på själva om de inte korkat nog gjort det innan köpet. Det var väl en auktoriserad mäklare inblandad också hoppas jag. Antagligen har köparna redan provat det spåret redan utan framgång.
Sen bara bestrid allt. Alla krav. Svara och bestrid. Punkt.
Sen bara bestrid allt. Alla krav. Svara och bestrid. Punkt.
Jag är uppvuxen i ett hus totalrenoverat 80-talets slut med så många byggfel att man blev mörkrädd. Bland många andra fel tampades vi med allt för snäva rör, skarpa krökar och fel fall i avloppen.CecBT skrev:Vi lägger toapapper i en hink. MEN. Vi har utedass och komposterar (ja, med tillstånd från kommunen). Därför konsterneras i alla fall jag av beskedet att TS inte spolar ned toapapper. Om huset vore från 1800-talet med ledningar från 1930 vore det kanske begripligt, men huset är från -86? Vad är det för fel med avloppet?
För tio år sedan flyttade jag in i ett hus byggt 89-90 som även det led av kroniska byggfel.
Aldrig mer ett boende från yuppie-åren!!
R
RalleB
Husägare
· Jönköpings län
· 1 103 inlägg
RalleB
Husägare
- Jönköpings län
- 1 103 inlägg
En helt vanlig byggahus tråd, TS sökte ryggdunkar för sin sak, blev ifrågasatt på ett helt uppenbart fel och slutar då svara i tråden😂😂
Att spola ner toalettpapper i en toalett o Sverige idag är lika självklart som rinnande vatten.
Undantag utedass etc. såklart.
Det ligger en hund begraven här helt klart.
Att spola ner toalettpapper i en toalett o Sverige idag är lika självklart som rinnande vatten.
Undantag utedass etc. såklart.
Det ligger en hund begraven här helt klart.