62 195 läst · 297 svar
62k läst
297 svar
Kamin för att sänka elförbrukning
Nä moderna kaminer kan vara billiga i inköp men man kan ju inte vänta någon lång livslängd av en plåtkamin utan vattenmantlingJohan1975z skrev:
Varför skulle inte en plåtkamin kunna ha en lång livslängd? Eventuellt färgsläpp på lacken kan man lösa genom att måla på den med spissvärta eller annan värmebeständig plåtfärg.F fribygg skrev:
Johan1975z skrev:
Jag har den här. 50-talshus, Se4, ren pelletspanna, rejäl murad skorsten(som jag antar kan plocka upp någon extra % i verkningsgrad) ur både panna och kamin.Johan1975z skrev:
Nu är jag lite för bekväm med temperaturen inne för att sätta pannan på 15 grader som måltemperatur bara för att spara pengar, men med 19 grader som måltemp så sänker jag uppvärmingskostnaden med 25-30% dom dagarna som jag eldar.
Elda innebär tända runt klockan 17 efter jobbet, totalt fyra fulla laddningar med ved med sista ilägget vid 23. Primärt björkved. Står 25cm men 28 fungerar bra, trott att den varit för 30cm fram tills nu.
Stenen är fortfarande varm på morgonen, mitt på kvällen ligger vardagsrummet på 27+ grader metrarna närmast kaminen.
Slår man ut energivärdet på pelletsen jag eldar under vintermånaderna på antalet timmar så ligger husets energibehov på ungefär 6kw/h
Jag orkade inte hålla på och elda hela tiden för att spara några tior när pelletsen kostat ca 50öre/kw, men den ligger väl på 80 öre när jag får plats att slänga in ett par pallar till i källaren.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
I den här diskussionen, ni som givit olika lösningsförslag, hur mycket har ni sett acceptabelt att temperaturen går ner från sista inlägget på kvällen till morgonen eller från inlägget på morgonen innan man far till jobbet till när man kommer hem?
Låt säga att man utgår från max temp på 20 grader vid respektive inlägg av ved.
Låt säga att man utgår från max temp på 20 grader vid respektive inlägg av ved.
Medlem
· Halland
· 4 162 inlägg
Givetvis kan den inte trotsa naturlagarna men det är under mellansäsongen den är bra när man inte behöver full effekt. Men det går ju att göra mindre inlägg på en stor kamin och öka intervallet mellan inläggen så visst går det bra med en konventionell kamin. Jag försökte bara förklara vitsen med katalystekniken.L lat skrev:Och vad ger den för effekt när du "pyreldar"?
Vill du ha ut tex 2kW så måste du elda ca 0,75kg, och vill du ha ut den effekten hela natten så måste den klara ett inlägg på ung 7kg vilket blir en del ved och den ser ju inte ut att ha så stort magasin/volym.
Och jag tror inte era hus nöjer sig med 2kW när det är -10C.
Och dessutom slipper eventuella grannar lida av röken från elden. Bor du i tätbebyggt område är det inte lagligt att elda mer än 4h två gånger i veckan.
Jonatan79 skrev:
Det finns flera rättsfall på det. Rätten kom fram till att det var en skälig användning. Det finns en anledning till att folk dör i förtid i större utsträckning i länder som Indien och många afrikanska länder. Betänk att alla grannar i ett tätbebyggt område eldar med kaminer. Det kommer stinka sopstation och regna moln av aska.
F fribygg skrev:
DravelB bygglov skrev:Det finns flera rättsfall på det. Rätten kom fram till att det var en skälig användning. Det finns en anledning till att folk dör i förtid i större utsträckning i länder som Indien och många afrikanska länder. Betänk att alla grannar i ett tätbebyggt område eldar med kaminer. Det kommer stinka sopstation och regna moln av aska.