TRJBerg
En riktigt konstruerad eldstad inklusive skorsten klarar att eldas kontinuerligt i.
Såvida inte det handlar om kakelugnar och liknande konstruktioner där tegel och/eller kakel kan spricka pga värmeexpansionen.
Annars så kommer värmen i eldstad och skorsten nå en jämviktstemperatur och stanna på den oavsett hur länge man eldar. Den genomströmmande luften (bl a) ser till att det blir så.
(Förutsätter att skorstenen är riktigt utförd med lämplig isolering och inget brännbart nära.)

När det gäller kakelugnar så konstruerades/designades de under 1700/tidigt 1800-tal när man eldade kontinuerligt i dem under vintern.
 
  • Gilla
Einh och 2 till
  • Laddar…
H he-peter skrev:
Vad menas med "elda kontinuerligt"?
Att man eldar enligt kaminens instruktionsbok så länge man är hemma och vaken.
 
Tomture61
H he-peter skrev:
Vad menas med "elda kontinuerligt"?

Menas med det, att man lägge i ett nytt inlägg, innan det tidigare inlägget har brunnit ut?

Eller att man helt gå bort från inlägg tänket och kastar in nya klabbar, även om veden i kaminen har lågor?

Eller menas med "elda kontinuerligt" att man låter ett inlägg brinna ut, tar sig till vara av värmen som strålar ur glödbädden och sen kör det nästa inlägget, och gör på det viset kontinuerligt över en längre tid?

Eller vad menas med det?
När det skrivs elda kontinuerligt så är det att elda 24/7 .
Eller att man eldar när man är vaken , typ 06.00 - 22.00 , elden slocknar aldrig .
Öppnar man luckan (för det mesta) när det är lågor får man inryk .
 
Tomture61
TRJBerg TRJBerg skrev:
När det gäller kakelugnar så konstruerades/designades de under 1700/tidigt 1800-tal när man eldade kontinuerligt i dem under vintern.
En kakelugn eldades det i en gång per dygn , om det var riktigt kallt 2 ggr .
Kakelugnar fanns i flera rum förr om åren .
En kakelugn magasinerar värmen från brasan mycket effektivt iom massan + de långa rökgångarna .
En kakelugn skall aldrig övereldas .
https://stadshem.se/byggnadsvard/kakelugnen-da-och-nu/
En öppen spis kanske det eldades hela dygnet .
 
  • Gilla
fribygg och 1 till
  • Laddar…
Tomture61 Tomture61 skrev:
En kakelugn eldades det i en gång per dygn , om det var riktigt kallt 2 ggr .
Kakelugnar fanns i flera rum förr om åren .
En kakelugn magasinerar värmen från brasan mycket effektivt iom massan + de långa rökgångarna .
En kakelugn skall aldrig övereldas .
[länk]
En öppen spis kanske det eldades hela dygnet .
Plåtugnar som är vanliga i Finland och Norrbotten har kanaler som en kakelugn med ytterskal av tegel på kant klätt med plåt. De är tåligare än kakelugnar och tål att eldas betydligt varmare men man brukar begränsa sig till tre ordentliga brasor i dygnet.

Öppna spisar och kaminer och vedspisar skall tåla att eldas hela dygnet. Annars är det fel i konstruktionen. Tyvärr har det blivit modernt med fel i konstruktionen.
 
Eldade senast i går eftermiddag i täljensugnen.
Alltid med friskt drag.
Fortfarande varmt i morse. -11 ute.

Enda värmekällan i bostadsdelen. Nu typ 18 grader i rummen längst bort.
Inga dörrar stängda. Dörrar till toaletterna stående halvöppna på natten.
Luft in till dessa fås genom springor längst ned under dörrarna.
Drar på så vis ut något svalare luft från golven i bostaden.

Från början var det stängt nedertill och öppet längst upp.
Ventilerade ut varm luft från taken, och kallare på golven.

Började elda 08. Eldar kontinuerligt när jag ändå tänt. Klockan 11 var ugnen 90 grader varm på utsidan, mätt på flera ställen. Blir knappast varmare. Glasen i de två ugnsluckorna svalnar snart. 23 grader i ögonhöjd i stort sett hela bostaden.

Tempen i bostaden står sig lätt över dagen.
Blir väl nån myseld i kväll.

Här blir det aldrig att elda typ en hel dag. Men visst vill jag ha eld längre tid, så eldar jag björkved och lägger in bara enstaka klabbar. Nu tall.

Har FTX utan tillskottsvärme.
 
Redigerat:
Hallå.
Har själv en täljstenare.
Hur har du det med till och frånluft om du lyckas hålla värmen i hela huset så länge med endast den värmekällan?

Bara intresserad, vill kunna utnyttja min på ett bättre sätt.
 
Alltid stängd tilluft till ugnen från bostaden, utom då jag vill brassa på lite extra eller typ baka i bakugnen.

Tilluft till ugnen har jag fritt från utsidan av stenfoten via en 125 mm tub rakt in under asklåda och roster.
Vill ju inte elda upp goa värmen och dra in typ
- 20 grader kalluft. (Ren värmeförlust.)

Ett spjäll mellan ugn och skorsten med en ursparning (öppning) på typ 10 cm2, så att det alltid finns ett litet
drag, även är spjället är stängt.
Så som vid kakelugnar för att inte bli kolosförgiftad.

All värme avges i bostaden, när spjället stängs, då elden falnat.

Vikt strax under 2 ton.

En täljstenskamin med eld brinnande bakom glasluckan, en hund ligger avslappnad på golvet framför kaminen i ett hem med trägolv.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
H Hybro skrev:
Alltid stängd tilluft från bostaden, utom då jag vill brassa på lite extra eller typ baka i bakugnen.

Tilluft har jag fritt från utsidan av stenfoten via en 125 mm tub rakt in under asklåda och roster.

Ett spjäll mellan ugn och skorsten med en ursparning (öppning) på typ 10 cm2, så att det alltid finns ett litet
drag, även är spjället är stängt.
Så som vid kakelugnar för att inte bli kolosförgiftad.

All värme avges i bostaden, när spjället stängs, då elden falnat.

Vikt strax under 2 ton.

[bild]
Ok
Minimal tilluft i bostaden under eldning då ?
Jag ska ta upp ett hål alldeles invid ugnen och se om jag kan få bättre sprutt..
Har mekanisk frånluft så vill inte dra igen tilluften allt för mycket men vore ju intressant att testa.
 
Alltid FTX igång. Luftombyte i bostaden har hos mig ingen relation till ugnens förbränningsluft.
Två helt skiljda delar.

Har injusterat till- och frånluftsflöde via FTX. Oberoende om ugnen eldas eller ej.
Undertrycket i huset är konstant 1-2
Pascal, oavsett om jag eldar eller inte.

- I förra huset rev vi ut en utdömd kakelugn och byggde upp nåt som liknade en öppen spis, med en Jötul Peis 17A.
Ordnade på samma vis en tilluftskanal utifrån. Men den fick mynna i lådan som typ kaminen stod på. Alltså i omedelbar närhet av denna.
Funkade. Drog in förbrännings luft från kanalen, ut via öppningar i foten och in i kaminen.
Inget golvdrag så länge vi eldade. Gäller sen bara att stänga spjället i kanalen och i rökgaskanalen när elden falnat, annars blev det ordentligt kallt på golven vintertid.
 
Redigerat:
TRJBerg TRJBerg skrev:
En riktigt konstruerad eldstad inklusive skorsten klarar att eldas kontinuerligt i.
Såvida inte det handlar om kakelugnar och liknande konstruktioner där tegel och/eller kakel kan spricka pga värmeexpansionen.
Annars så kommer värmen i eldstad och skorsten nå en jämviktstemperatur och stanna på den oavsett hur länge man eldar. Den genomströmmande luften (bl a) ser till att det blir så.
(Förutsätter att skorstenen är riktigt utförd med lämplig isolering och inget brännbart nära.)

När det gäller kakelugnar så konstruerades/designades de under 1700/tidigt 1800-tal när man eldade kontinuerligt i dem under vintern.
Man eldade inte kontinuerligt i dessa. De uppfanns för att spara ved. Uppdraget kom från Kungen att ta fram en snål kamin, då vedförsörjningen i Sverige började ebba ut pga för få träd.
/W
 
  • Gilla
lat
  • Laddar…
N najaden skrev:
Ok
Minimal tilluft i bostaden under eldning då ?
Jag ska ta upp ett hål alldeles invid ugnen och se om jag kan få bättre sprutt..
Har mekanisk frånluft så vill inte dra igen tilluften allt för mycket men vore ju intressant att testa.
Så här gjorde jag med den förra eldstaden jag byggde, i förra huset.

Alltså tilluft som blandades med rumsluft efter golven in under själva eldstaden innanför gallrena. Typ självcirkulation.

Vete tusan hur man länkar, men här är trådrubriken:


Under: Ved, Pellets, Flis

Braskamin Jötul Peis 17A
 
Statliga rekommendationer bygger alltid på någon slags lägsta gemensam nämnare. Dom vet eller antar att det finns en viss del av befolkningen som är korkad och/eller slarvig med säkerheten, och sätter därför alltid gränsvärden väldigt lågt.
 
  • Gilla
Bigfoot och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.