11 486 läst · 57 svar
11k läst
57 svar
Kamin, farligt elda kontinuerligt?
Jag skrev att rummet där kaminen bor blir varmare , väggar - tak - golv - inredning , då borde även rökgaserna följa efter och bli varmare / hetare .H Hybro skrev:
Från kanske 20 gr till 30 - 35 gr i rummet / kaminens närhet .H Hybro skrev:
Framför glaset (ngn meter) vill man inte befinna sig länge 🥵
Samtidigt så kommer rådet från tex brandkåren , elda inte för länge eller för hårt .
Tycker de borde ha sett det mesta som kan hända när en eldstad / kamin förorsakat en nedbrunnen kåk .
Redigerat:
Är det inte för att safe:a lite? Brukar man småelda lite oftast så visar sig inte ev uppkomna brister i skorstenen och kan förhoppningsvis upptäckas i brandskyddskontrollen framöver. Börjar man plöstligt elda hårt under längre perioder så är det risk att de där bristerna kommer och biter en plötsligt.
Min pelletskamin (med därtill lämplig stålskorsten) i plåt (utan värmelagring) eldas kontinuerligt oktober-mars/april (även då jag inte är hemma) & värmer hela huset. Förmodar att det är lägre rökgastemp än med ved.
Jag lider med dig TS, intressant fråga men nästan ingen verkar kunna besvara den utan svamlar om annat. Kanske ett känsligt ämne?T tompaah7503 skrev:Läste den här artikeln (kanske låst?)
[länk]
där det står bl.a.
Man blandar i stycket ovan lite ihop två saker, dels hur mycket ved man lägger in men också hur länge man ska elda (det fetstilade). Det här med att tidsbegränsa sin eldning av tekniska skäl är något som återkommer i artiklar och rekommendationer då och då.
Det sista har jag aldrig förstått varför.
Rimligen är inte värmeutvecklingen kontinuerligt ökande över tid. Rökgaserna håller inte 200 °C första timmen, för att hålla 400 °C efter två timmar och 2000 °C efter tio timmar. Någonstans avtar ökningen av temperaturen i anläggningens ingående delar och därefter bör den variera bara lite med hur mycket man eldar och i vilken fas av inlägget man är i.
Och om anläggningen är dimensionerad och godkänd för dess arbetstemperatur borde den väl ändå klara det i stort sett över oändlig tid. Tekniskt sett är det väl snarare en nackdel att elda upp kaminen i arbetstemperatur för att sedan låta den svalna helt, eftersom material utvidgar och drar ihop sig med temperaturen så slitaget blir större ju större temperaturskillnader man utsätter den för.
Varför ska man då låta kaminen vila? Resonerar jag fel ovan?
Min fråga är här inte alls kopplad till regler i tätbebyggda områden om hur mycket man får elda.
Men om det är sant borde RISE eller liknande ha en rapport om det tänker jag.
Beror kanske på vilket öra du väljer att lyssna på + det finns en stor variation på hur ens eldstad + skorsten är konstruerad .I Igelknorr skrev:
Temperaturen i kaminens delar ökar till någon form av teoretisk maxgräns. Du kan få väsentligt högre temperatur i kaminens delar om du eldar kontinuerligt i säg 24 timmar jämfört med 4 timmar.T tompaah7503 skrev:Läste den här artikeln (kanske låst?)
[länk]
där det står bl.a.
Man blandar i stycket ovan lite ihop två saker, dels hur mycket ved man lägger in men också hur länge man ska elda (det fetstilade). Det här med att tidsbegränsa sin eldning av tekniska skäl är något som återkommer i artiklar och rekommendationer då och då.
Det sista har jag aldrig förstått varför.
Rimligen är inte värmeutvecklingen kontinuerligt ökande över tid. Rökgaserna håller inte 200 °C första timmen, för att hålla 400 °C efter två timmar och 2000 °C efter tio timmar. Någonstans avtar ökningen av temperaturen i anläggningens ingående delar och därefter bör den variera bara lite med hur mycket man eldar och i vilken fas av inlägget man är i.
Och om anläggningen är dimensionerad och godkänd för dess arbetstemperatur borde den väl ändå klara det i stort sett över oändlig tid. Tekniskt sett är det väl snarare en nackdel att elda upp kaminen i arbetstemperatur för att sedan låta den svalna helt, eftersom material utvidgar och drar ihop sig med temperaturen så slitaget blir större ju större temperaturskillnader man utsätter den för.
Varför ska man då låta kaminen vila? Resonerar jag fel ovan?
Min fråga är här inte alls kopplad till regler i tätbebyggda områden om hur mycket man får elda.
Alla som har gjort lumpen vet vad jag talar om...
TS frågar ”varför ska kaminen vila?”.Tomture61 skrev:
Du svarar, ungefär ”min kamin väger 500 kg och är gjord av plåt. Jag är rekommenderad att den ska vila”
Missar jag något? Har du svarat på frågan ”varför”? Utveckla gärna då jag måste ha missat något.
Jag tror också det är någon slgs tumregel som blandas ihop med kakelugnar och några slags regler om "trivseleldning". Jag eldar 15 h per dag när det är kallt och jag känner för det . Ser inte att det skulle vara några problem. Är allt i ordning går det hur bra som helst.
Det tror jag inte på. Jag är rätt övertygad om att sådana temperaturer nås på 2-3 h om inte snabbare.M mawno skrev:
Om man läser alla mina inlägg i tråden och inte väljer ut det man är missnöjd med så kanske det klarnar .I Igelknorr skrev:
Vet ej om brandkåren drar alla vedeldade över en kam men deras råd är elda 4 h + vila eldstaden lika länge . Obs har jag skrivit tidigare i tråden .
Och både den & skorstenen är säkert konstruerade för det, men så är ofta inte fallit med tex vedkaminer.yonna skrev:
Det är dessutom mycket svårare att kontrollera rökgastemperaturen i en vedkamin jämfört med pelletseldning, som väl får betraktas som kontrollerad förbränning.
Nej det klarnar tyvärr inte. Kan du förklara varför brandkåren säger så?Tomture61 skrev:
Jag hittar inte det på denna sida https://www.brandskyddsforeningen.se/brandsakerhet-i-hemmet/eldstader/