57 451 läst · 178 svar
57k läst
178 svar
Hyr hus där ägaren lurar mig på elen
Oavsett hur mätaren ska läsasav så stämmer det inte med verklig förbrukning. Så egentligen kvittar det hur den ska läsas av.
Loggningen visar att mätaren visar fel och det är rimligt, 60 kWh per dygn i ett hus som helt saknar eluppvärmning är för mycket, å andra sidan är 6 kWh per dygn lite väl lågt för hushållsströmen (bara pelletspannan står för 2 av dessa). Din förbrukning är nog ganska jämn över året med tanke på avsaknaden av elvärme så du kan nog hävda återbetalning av ungefär den storleksordningen som loggningen kommit fram till för gången tid. Men det kanske slutar i nån slags förlikning, vad vet jag? Huvudsaken det blir rätt framöver.
tveksamt skrev:
Finns det inte någon gammal svensk standard som säger att elmätare skall ha sex siffror där sista är decimal?S schaktakonsulten skrev:
Att man gör så med sista siffran har väl med den rent elektromekaniska konstruktionen av denna typ av elmätare att göra.
Att denna typ av mätare skulle börja snurra så mycket förfort är inte speciellt sannolikt, förmodligen inte ens tekniskt möjligt.
Om TS rapporterat "rätt" kanske fastighetsägaren förstått att det var fel på mätaren, fast det hade ju redan varit en diskution där fastighetsägaren litade blint på den felaktiga elmätaren utan att se rimligheten i förbrukningen.
Någon som har ett enkelt och bra förslag för att kontrollera sista siffran?
TS betalar väl till hyresvärden utifrån vad undermätaren visar? Jag tror inte hyresvärden betalar för mycket till elbolaget bara för att vederbörande får för mycket pengar av hyresgästerna?T trafe skrev:
Varför skulle hyresvärden betala något annat än vad som står på fakturan?T trafe skrev:
Det är inte ens säkert att hyresvärden har varit uppsåtlig. Får han en faktura på 5000 kWh från elbolaget varav större delen är fastighetselen så kanske han inte funderar så mycket om det är rimligt att en enskild hyresgäst har gjort av med 50 eller 150kWh...
Ingen aning. Det vi fått se tydligt i tråden är att en annan mätare med samma typbeteckning hade decimalkommat utmärkt på mätaren mellan sista och näst sista siffran. Den kan dock starkt (enligt mig iaf) misstänkas vara tillverkad tidigare än TS mätare. Så frågan blir då, varför skulle tillverkaren frångå att markera att sista siffran är decimal?blackarrow skrev:
Det absolut enklaste sättet är som tidigare nämnts att ställa sig och titta på mätaren. När skivan snurrat 70 varv ska siffrorna ha räknat upp en kWh. Då ser man också tydligt vilken siffra som ändrats och hur mycket.
Om hyresvärden har fler gamla mätare som visar fel (för lite) med de läses av rätt så kan ju TS felaktiga förbrukning räddat hyresvärdens eldebitering.
Summan av hyresgästerna el skall ju stämma med elbolaget mätare.
Edit: Tänke då att de andra elmätaren har tydligt decimalkomma.
Summan av hyresgästerna el skall ju stämma med elbolaget mätare.
Edit: Tänke då att de andra elmätaren har tydligt decimalkomma.
Redigerat:
Har man ingen separat mätning av fastighetselen så är det svårt att få ihop summan. Drar huset 5000 kWh och de tre (t ex) lägenheternas undermätare visar 50-150kWh så är det svårt att rent matematiskt kolla om dom stämmer.