131 684 läst · 1 852 svar
132k läst
1,9k svar
Hur tänker ni hantera ny effektavgift för elnätet?
Medlem
· Västmanland
· 1 655 inlägg
Ja en sådan viktig resurs och tillgång som elektricitet inklusive elnätet borde faktiskt vara statligt, och då regleras och förenklas för konsumenterna detta säger jag som inte är lagd åt det hållet i vanliga fall,,F fsn skrev:
Tänk om denna utopi kunde bli verklighet, vad underbart om vi hade ett (1) fast pris per kWh,
Som idag olika pris beroende på område men i övrigt inga tillägg eller konstigheter.
Det finns alltid de som förlorar och de stämmer att de med högre än 25 amp kan få betala mer men vi kan inte ta de som ett bevis på att det överlag bland privatpersoner blir dyrare. Privatpersoner som i absolut majoritet har max 25 amp.C cpalm skrev:Det stämmer ju att de Ellevio-kunder som idag har 25A får en rejäl "rabatt" jämfört med andra. Å andra sidan har de rimligtvis betydligt högre effekttoppar, så det går inte att säga att de därmed går "plus" på den nya tariffen. Mest snopet blir det förstås för de som har 32A säkring, som får betala dubbelt så hög säkringsavgift som den med 25A, plus effektavgift. Eller omvänt, den med 32A har ett riktigt stort incitament att säkra ner till 25.
Huruvida E.ON gör likadant återstår att se. De flesta ligger till synes kvar med samma differentiering av säkringsavgiften.
Vad de vill få folk till att göra är just att kapa topparna vilket kommer att ske för folk i allmänhet är inte insatta och hög elräkning vill ingen ha.X xLnT skrev:Såhär ser det ut för mig (2024 års siffror).
Timtaxa
Elhandel
Köpt el 8,322:- (13,817kWh)
Nätägare
Säkringsavgift (16A) 7,095:-
Överföringsavgift 11,823:- (13817*(0.307+0,5487))
Totalt: 27,240:-
Effektavgift
Elhandel
Oförändrat, räknar med ovan siffror..
Nätägare
Säkringsavgift 4,380:-
Effektavgift 10.725:- (11kW minst 3ggr varje månad)
Överföringsavgift 8,445:- (13817*(0,0625+0,5487))
Totalt: 31,872:-
Jag har inte räknat med att effektavgiften är halverad mellan 22-06, eller om jag faktiskt behövde nyttja 11kW under tre olika dygn under sommaren. Så här får man skala av några tusenlappar, vilket ger mig ungefär samma kostnad som jag har idag.
Nu får jag dessutom möjligheten att säkra upp utan merkostnad till 25A, vilket ger mig möjligheten till högre effektuttag om jag skulle vilja det enstaka gånger.
Plus att jag kan sälja mer energi vid höglasttimmar från mitt batteri iom högre säkring.
Så man kan ju ställa sig frågan vad dom vinner med att införa detta, tror nätägaren merparten kommer optimera ner sina effekttoppar när det inte blir dyrare för dom att inte göra något?
Undrar hur många som kommer säkra upp från 16/20A till 25A, och om det komer få konsekvenser för något område.
Kapar effektavgifterna inte topparna så blir det dyrare för effekttopparna ska bara ner enligt elnätsföretagen.
Jag tror inte det är problemet.Attitudeswe skrev:
K krfsm skrev:Det här borde ju vara glädjande för de som oroas över att effekttaxan kommer att råna dem. Helt uppenbart blir det inte mycket dyrare ens för dig som maxar ditt uttag, så rimligen borde det bli billigare för de som inte gör det.
Lättaste är väl att minska fast avgift och höja effekttaxan, om det är maxat utnyttjande som är det som driver investeringskostnader i nätet.
Sen vet jag inte om man ska oroa sig särskilt över att alla och envar kommer att säkra upp och belasta nätet till max. Här i Göteborg är priset samma för allt upp till 63A, men nätet fungerar fortfarande. (Å andra sidan antar jag att det är lite krångligare att säkra upp till 35 eller 63, än att säkra upp från 16 till 25.)
Stackars våra äldre eller andra som inte kommer klara hantera det där.Bo00 skrev:
Dom som kan har väl redan infört någon form av styrning iom med dom volatila elpriserna.
Fairlane
Medlem
· Stockholms Län
· 13 338 inlägg
Fairlane
Medlem
- Stockholms Län
- 13 338 inlägg
Varför kan inte äldre det?X xLnT skrev:
Jag tror inte att folk styrt om i någon större utsträckning pga volatila elpriser. Har man fastpris eller månadsrörligt så vinner man i praktiken inte något på att flytta sin förbrukning från 18.00 till 21.00.
Attitudeswe
Husägare
· Partille
· 1 614 inlägg
Attitudeswe
Husägare
- Partille
- 1 614 inlägg
Precis - så utmärkt att de 80% utan timpris nu med effektavgiften får en styrning som bidrar inte bara till att jämna ut lokalnätets belastning, men också till att jämna ut elpriset och ge utrymme för mer vind i systemet.P paralun skrev:
Visst kommer alla att drabbas av effekttaxa hos Ellevio! Det enda undantaget är de abonnenter som inte förbrukar någon el alls vilket torde vara få. Den som har en LED-lampa som drar 3 Watt påslagen hela tiden -och inget annat- kommer att få en effekttopp på 3 Watt under månaden. Effektavgiften blir då 3/1000 kW * 81 kr/kW per månad = 0,243 kronor, ungefär 25 öre i månaden.J jonaserik skrev:
Nu är det ju så att den nya elnätsavgiften består av 3 komponenter;
1) Fast avgift
2) Överföringsavgift, rörlig kostnad per förbrukad kWh
3) Effektavgift
Det gäller att jämföra samtliga komponenter före och efter. Som abonnent i Ellevios nät kan du enkelt kolla elnätskostnaden före och efter.
Gör så här:
1) Gå in på Ellevio, Mina Sidor
2) Välj kostnadsprognos
3) Nu ser du elnätskostnaden månad för månad baserat på din tidigare förbrukning under 2024. (mina siffror nedan)
4) Nuvarande prismodell är med befintlig modell. Ny prismodell är kostnaden med den nya modellen. Allt är uträknat med 2025 års priser inklusive moms.
5) Ta nu och summera elnätskostnaden månad för månad (januari 2024 - dec 2024, 12 månader) med nuvarande prismodell och summera dito för ny prismodell.
6) Jämför kostnaderna FÖRE och EFTER.
Det är det enklaste sättet att faktamässigt få en indikation på kommande elnätskostnader istället för att gissa och inteckna personlig konkurs och en halv stroke.
Nej snarare behöver vi SMR reaktorer främst för en fungerande konkurrenskraftig industri samt för en elektrifiering av långtradare/bussar etc.Attitudeswe skrev:
Inte för lata privata elbilsägare som inte vill planera.
Många kommer nog inte gå ifrån sina tider då de lagar mat. Vilket är det som kommer driva hög effekt.Fairlane skrev:
Ugn, spis och kaffekokare samtidigt som uppvärmning.
Attitudeswe
Husägare
· Partille
· 1 614 inlägg
Attitudeswe
Husägare
- Partille
- 1 614 inlägg
Värmer man vatten så är det snarare det än matlagning som driver effekt. Så svårt är det inte att flytta varmvattenproduktionen om man har en tank på 200+ liter. Orkar man inte flytta så kan man koppla om tvåfas till enfas så att det sprids ut mer.X xLnT skrev:
Tvätten och diskens varmvattenproduktion flyttar man lätt med fördröjd start (måste ju inte ske på natten. Räcker att man kör 13-16 för att inte sammanfalla med matlagning.)