30 017 läst · 1 063 svar
30k läst
1,1k svar
Hur fixar vi prissättningen på elhandelsmarknaden?
Skogsägare
· Stockholm och Smålands inland
· 19 081 inlägg
Så du menar att staten medvetet undanhåller en stor majoritet av medborgarna billigare el genom att hindra utbyggnad av elnätet från norr till söder?
Årtiondets scoop eller skitsnack? I call bullshit.
Årtiondets scoop eller skitsnack? I call bullshit.
Nej, hur drog du den slutsatsen?
Går det att se statistik på hur mycket av kapaciteten som utnyttjas? Min magkänsla är att exportkablarna ligger på betydligt högre utnyttjande än 70%. Regeln säger ju minst 70%. Det vore väldigt intressant att se om vi exporterar mer än vad vi behöver.K karlmb skrev:Enkelt. Omförhandla den sk 70%-regeln till att istället beräknas utifrån konsumtion/produktion i de resp länder en kabel ligger mellan.
Det är att den är just hela 70% i vårt fall som är problemet.
Det är ingen naturlag att den ska vara just 70% och inte ens någon altartavla för fri marknad.
Fri marknad kan man ha med rimliga regler, inte nån slags dränering på en råvara/naturressurs som hela samhället är beroende av i allt högre grad.
Man får begränsa exporten med 30% för att hantera interna flaskhalsar. Inte för att manipulera marknaden. Behövs det ingen begränsning på grund av flaskhalsar i nätet så är det inte tillåtet att begränsa.G GrenBo skrev:
Att bygga mera överföringskapacitet är bara dumt. Elnät har relativt stora transmissionsförluster och bör förbrukas så nära produktionen som möjligt. Det vore mycket smartare att bygga mer produktion där den behövs mest(SE4). Risken med att bygga ytterligare överföringskapacitet är en ökad spridning av "tysklandspriserna" till SE2 & SE2. Svenska elproducenter och utländska köpare skulle tjäna på det medan svenskarna får ta kostnaderna ("die dumme schweden").snorki skrev:Kanske borde svenska kraftnät börja bygga ut infrastrukturen? Det som helt försvunnit i debatten är ju problemet med att överföringen av el från norr till söder stoppas upp att så kallade flaskhalsar. Förstår inte heller varför det ska byggas en massa vindkraft norrut när elen inte går att transportera. Bygg där det behövs.
Vi valde själva att ha elområden. Vi hade givetvis kunnat dra det i långbänk med utredningar in absurdum eller på annat sätt förhindra att danskarna fick igenom sitt önskemål. Men politikerna valde att gå EU till mötes och göra som EU ville istället för att prioritera det egna landets intressen. Samma sak med EU stöd t.ex. I Sverige drar kontrollanter bort ynka småbitar från beten för att det kanske växer en buske där eller att ägaren har en vedhög på kanske 30 kvm på ett bete som är på kanske 40000 kvm. Allt för att in absurdum följa EUs önskan.Nötegårdsgubben skrev:
Hade det funkat lika i alla länder så visst, men problemet är att andra länder ofta prioriterar sin egen befolkning och tycker det är bra ifall landet kan få lite mer EU-stöd. Var väl i 'Grekland det uppdagades någon gång att de fick EU-bidrag för mer betesareal än vad det fanns betesareal i landet.
Det fanns inget rimligt alternativ till elområden.
Jag är helt övertygad om att det borde gå att justera ned överföringskapaciteten i våra exportkablar de dagar när priserna är som värst och på så sätt få ned den extrema volatiliteten. Jag misstänker dock att okunskapen i det politiska skiktet är obefintlig och Svenska Kraftnät verkar ju mer driva en EU-agenda än "Sverige först".F Fnularen skrev:Tyskland, Danmark o övriga beneluxländer har gått fullt ut på väderberoende energi och eftersom de är i tung majoritet inom EU så har EU röstat igenom en "solidarisk" energipolitik. Solidarisk, inom EU betyder att när ovannämda länder väljer att lägga ner eller inte etablera en fungerande, kontinuerlig energiproduktion så ska "andra länder" lösa deras självförvållade energiunderskott.
Dessa länders etablering av väderberoende innebär exv att Tysklands ekonomi är på dekis, företag flyr och arbetslösheten ökar - det tidigare så mäktiga industrilandet Tyskland har idag faktiskt sämst ekonomisk utveckling i Europa!
Med nuvarande regering har vi iaf stoppat den snedvridna straffskatten och därmed hindrat nedläggningen av kvarvarande planerbar elproduktion i södra Sverige men tyvärr så kapar den väderberoende elproduktionen en volatilitet i spotpriset som gör att det inte finns några som törs investera i ny planerbar elproduktion.
För problemet är ju inte bara att vi konsumenter får betala 11kr/kwh när det inte blåser utan även att elproducenterna inte får betalt för sin producerade el när det blåser!
Tyvärr så finns det inga enkla svar och snabba åtgärder för den politik som tidigare regeringar i EU bedivit. Både Sverige och Norge är drabbat av "Tysklandspriser" och den enda möjligheten är att de nettoproducerande länderna ställer EU och framförallt Tyskland o Danmark till svars och tillsammans med Norge hotar med att begränsa exporten av el.
Solidaritet ska vara ömsesidig!!
Sedan har du rätt i att många länder gått all in på intermittenta kraftslag som måste kompletteras med reglerkraft. Jag uppfattar det som att det är brist på reglerkraft som skapar volatiliteten. Kärnkraft saknar reglerförmåga på kort sikt och passar extremt dåligt för att reglera med. Gaskraft känns som det naturliga alternativet men av någon anledning har vi i princip ingen elproduktion som kommer från gas. Tyskland har ju sett till att EU-regelverket är anpassat för gasen men det känns ändå som att det är få som pratar om att bygga gaskraft i Sverige.
Vi har problem med stabiliteten i elnätet så det vore ju ganska bra att använda de 30% som det finns rätt till men jag misstänker att att man skickar på 100% i kablarna oavsett även då vi har ett ansträngt elnät i SE4.D Daniel 109 skrev:
Nej, man får inte begränsa exporten i syfte att manipulera marknaden. Dessa tillåtna 30% är för att hantera interna flaskhalsar i nätet.
Grundidén med EU är ju frihandel.