P PTZic skrev:
Sånt här finns det både rättsfall på och finns som exempel i juridisk kurslitteratur. När något står mitt på tomtgränsen (staket, häck mm) får ingen göra några förändringar utan att grannarna är överens. Är därför man rekommenderar när man sätter upp nytt, att man gör det på sin egen tomt. Är det staket eller häck ska det vara så långt in att man kan måla staketets utsida eller klippa häcken på det som fortfarande är den egna tomten.

Men i det här fallet (så som du beskriver det) är det solklart. Grannen ska återställa staketet så som det var. Han får inte vidta en ensidig förändring.
Rekommendationen att bygga staket en bit in så att man kan underhålla från egen tomt funkar egentligen bara I relativt gles bebyggelse. Bor man I t.ex. Enskede och bygger staketet en meter in, så blir följden att man inte kan nyttja ca 20% av trädgården för att den hamnar på fel sida staketet...
 
B
WaldenWoods WaldenWoods skrev:
I tomtgränsen mot min granne fanns ett äldre, klassiskt gunnebostängsel. Aningen slitet, men fullt fungerande. I samband med att grannen skulle bygga uppfart på sin sida, precis innanför stängslet, bad han om min tillåtelse att ta ned stängslet, eftersom han tyckte det var gammalt och slitet och att det skulle försvåra hans byggprocess (oklart för mig på vilket sätt). Jag förklarade att eftersom vi avsåg att skaffa hund var det viktigt för oss med ett stängsel. Han föreslog då att han efter att uppfarten byggts färdigt skulle montera ett nytt, likvärdigt stängsel, antingen i tomtgräns eller fäst i den låga betongmur han skulle uppföra som del av uppfartsprojektet (10-20 cm från tomtgräns). Baserat på det löftet accepterade jag att han tog ned det befintliga stängslet.

Varken grannen eller jag har kunskap om vilken av de båda fastigheterna det ursprungliga stängslet tillhörde, vilket vi gemensamt konstaterade när vi kom överens om ovan. (Troligtvis är ingen i livet som kan säga vilken av fastigheterna som satte upp stängslet.)

En tid efter att grannen byggt färdigt sin uppfart frågade jag om när han avsåg att montera det nya stängslet. Han svarade då att han bestämt sig för att inte montera något nytt stängsel, eftersom det skulle bli "fult".

På min sida om gränsen (och det tidigare stängslet) står en ganska rejäl thujahäck, som jag planterat för 8 år sedan. Den skyddar bra mot insyn, men räcker inte för att hålla hunden på tomten. Jag behöver därför ett stängsel. Grannen tycker att eftersom jag vill ha stängslet kan jag ställa det på min sida innanför häcken (vilket eftersom häcken är ca 80 cm bred innebär ca 80 cm in på min tomt). Detta eftersom han tycker det skulle vara "fult" att ha stängslet synligt vid häcken på hans sida. Jag tycker det är naturligare att ha stängslet i tomtgränsen, och är dessutom irriterad över att han bryter vår överenskommelse. (Mitt på häckens längd har jag en bit likadan häck "på tvären" som avdelare i min trädgård, som prydligt hör ihop med den långa häcken. Ett stängsel på min sida den långa häcken skulle därmed bokstavligen behöva dras rakt igenom häcken, där tvärdelen skjuter ut. Det är jag inte alls sugen på.)

Jag har tyvärr inte överenskommelsen om det nya stängslet i skrift, eftersom jag inte såg någon anledning till att grannen inte skulle hålla sitt ord. Grannen förnekar inte att han kom överens med mig om att ett nytt stängsel skulle sättas upp (och han förnekar inte heller att detta var ett villkor från mig för att acceptera demontering av det gamla stängslet), men konstaterar ändå att han inte tänker göra det.

Det är inte en ekonomisk fråga för mig. Eftersom det är jag som behöver stängslet kan jag gärna bekosta både material och montage av ett nytt stängsel (vilket jag även nämnt för grannen). Men även om jag har rätt att montera ett stängsel i tomtgräns (eller 2 cm in på min sida) uppfattar jag att jag inte rent praktiskt kan göra det utan grannens tillåtelse, eftersom man pga thujahäcken i så fall måste befinna sig på grannens tomt när man monterar.

Tacksam för råd.
Jag skulle montera ett nytt staket några centimeter in på min tomt från grannens tomt på hans sida häcken. Jag skulle skita i att få något medgivande och har svårt att tro att han kan hindra dig
 
  • Gilla
kantarelli1403
  • Laddar…
B Bokskogsbacken skrev:
Jag skulle montera ett nytt staket några centimeter in på min tomt från grannens tomt på hans sida häcken. Jag skulle skita i att få något medgivande och har svårt att tro att han kan hindra dig
Jag är helt inne på detta spår också. Bryr sig inte grannen om spelreglerna/samhällskontraktet, så behöver väl inte du heller göra det? Vad ska grannen göra om du beträder dennes tomt under ett litet tag medan du monterar staketet? Ringa polisen? Bevisläget för grannen i hävdandet av ett hemfridsbrott blir ju också rätt lurigt - du kan ju bara hävda att grannen givit dig muntligt ok att beträda dennes tomt för att återmontera det staket som grannen självsvåldigt tog ner - och att du i all din godhet har tagit på dig både kostnaden och arbetsinsatsen för att återställa staketet, trots att grannen var den som plockade ner det gamla funktionsdugliga staketet.

Jag skulle dessutom inte heller besvära mig med att sätta upp ett gunnebostängsel, utan billigast möjliga. Typ träpålar och hönsnät. Det är ju inte du som drabbas av åsynen (och ärligt talat lär väl inte grannen heller göra det om ett par år, när thujorna har vuxit till sig ännu lite mer).
 
  • Gilla
kantarelli1403 och 3 till
  • Laddar…
S Staffan-N skrev:
Rekommendationen att bygga staket en bit in så att man kan underhålla från egen tomt funkar egentligen bara I relativt gles bebyggelse. Bor man I t.ex. Enskede och bygger staketet en meter in, så blir följden att man inte kan nyttja ca 20% av trädgården för att den hamnar på fel sida staketet...
Bor i radhus så det är ett stort problem. Vi löste det genom att sätta den bit vi inte kommer åt på dubbla hänggångjärn så att den (relativt) lätt kan lyftas av för underhåll.
 
Staffan_V Staffan_V skrev:
Bor i radhus så det är ett stort problem. Vi löste det genom att sätta den bit vi inte kommer åt på dubbla hänggångjärn så att den (relativt) lätt kan lyftas av för underhåll.
Smart! Den tråkiga lösningen är ju staket som inte behöver målas....
 
Marmar77 Marmar77 skrev:
Är det verkligen värt att börja bråka med en granne för ett Gunnebo staket? Vilka många här verkar tycka, grannen tycker öppenbarligen att det är fullt och ni har ju redan en uppvuxen häck, så behövs det verkligen ett staket då också? Om du tycker att du behöver staketet varför sätter du det inte innanför häcken mot din egen sida? ( Eller vill inte du heller se staketet för att det är fult!? ), så många som börjar bråka med Grannar i onödan tänker jag, tänk inte på vem som har gjort fel från början försöka lösa problemen tillsammans istället som vuxna människor annars blir det inget roligt att bo där i framtiden…
Vidar Olausson Vidar Olausson skrev:
Jag har också en granne som tycker att hundstaket är fult så jag satte det innanför häcken. Spelar ingen roll för mig eller hunden nom det står på utsidan eller insidan häcken.
Jag förstår er synpunkt, och er fråga om det är värt att "bråka" om ett stängsel.

Någon grannsämja finns tyvärr inte, alldeles oavsett detta. Det som diskuteras här är toppen på ett isberg.

Jag har många gånger under snart 15 år försökt gå denne granne till mötes. Problemet är att hur mycket jag än gör det är det alltid något annat som jag gör fel och fult, och så skriker han på mig att vår familj "inte är välkommen i området och borde flytta". (Jag har tappat räkningen på hur många gånger detta hänt. En gång inför min 5-årige son. Och en gång inför kommunens lantmäteritjänsteman som skulle märka upp gränsen.)

Någonstans i botten ligger en ilska över att jag för länge sedan byggde ut mitt hus - under mark så det överhuvudtaget inte påverkar grannen - men utan hans medgivande. (Eller rättare sagt, han gav mig först sitt muntliga medgivande, när jag för grannsämjans skull ställde frågan, men sedan verkar han ha ångrat sig.) Han överklagade bygglovet till länsstyrelsen, bland annat med argumentet att hans fastighet varit i hans familjs ägo sedan 1964. En gissning är att det fortfarande svider att länsstyrelsen gav mig rätt. Men helt förstår jag inte, och inte nivån på frustrationen.

Detta med att jag lät honom (tillfälligt) ta ner stängslet var just ett av mina försök att gå honom till mötes. Se hur bra det gick... Absolut, man ska anstränga sig för grannsämjan. Men det måste också finnas gränser, och någon balans i hur mycket den ene anstränger sig och den andre ställer krav. Utifrån helheten tycker jag därför det är rimligt att jag nu ställer krav på återuppförande av stängslet.
 
Redigerat:
  • Gilla
  • Älska
  • Ledsen
Alfredo och 16 till
  • Laddar…
Staffan_V Staffan_V skrev:
Bor i radhus så det är ett stort problem. Vi löste det genom att sätta den bit vi inte kommer åt på dubbla hänggångjärn så att den (relativt) lätt kan lyftas av för underhåll.
Jag har aldrig förstått detta ängsliga krypandet för tjuriga grannar. Att måla staketet på båda sidor är en rent kosmetisk åtgärd. Så om inte grannen kan stå ut med att man går in och målar på dennes tomt får grannen stå ut med ett fult staket eller måla själv.
 
  • Gilla
EvertL och 4 till
  • Laddar…
Om du nu inte vill ha mer att göra med grannen i sammanhanget, går det inte att sätta ett lågt mörkt stängsel, som går under grenarna alltså i stort sett, på din sida häcken ända in mot stammen? Skulle väl knappt synas och det är väl endast där hundarna ev. kan komma igenom? Högre upp bör väl ändå häcken hålla hundarna inne tänker jag.
 
  • Gilla
datja
  • Laddar…
WaldenWoods WaldenWoods skrev:
I tomtgränsen mot min granne fanns ett äldre, klassiskt gunnebostängsel. Aningen slitet, men fullt fungerande. I samband med att grannen skulle bygga uppfart på sin sida, precis innanför stängslet, bad han om min tillåtelse att ta ned stängslet, eftersom han tyckte det var gammalt och slitet och att det skulle försvåra hans byggprocess (oklart för mig på vilket sätt). Jag förklarade att eftersom vi avsåg att skaffa hund var det viktigt för oss med ett stängsel. Han föreslog då att han efter att uppfarten byggts färdigt skulle montera ett nytt, likvärdigt stängsel, antingen i tomtgräns eller fäst i den låga betongmur han skulle uppföra som del av uppfartsprojektet (10-20 cm från tomtgräns). Baserat på det löftet accepterade jag att han tog ned det befintliga stängslet.

Varken grannen eller jag har kunskap om vilken av de båda fastigheterna det ursprungliga stängslet tillhörde, vilket vi gemensamt konstaterade när vi kom överens om ovan. (Troligtvis är ingen i livet som kan säga vilken av fastigheterna som satte upp stängslet.)

En tid efter att grannen byggt färdigt sin uppfart frågade jag om när han avsåg att montera det nya stängslet. Han svarade då att han bestämt sig för att inte montera något nytt stängsel, eftersom det skulle bli "fult".

På min sida om gränsen (och det tidigare stängslet) står en ganska rejäl thujahäck, som jag planterat för 8 år sedan. Den skyddar bra mot insyn, men räcker inte för att hålla hunden på tomten. Jag behöver därför ett stängsel. Grannen tycker att eftersom jag vill ha stängslet kan jag ställa det på min sida innanför häcken (vilket eftersom häcken är ca 80 cm bred innebär ca 80 cm in på min tomt). Detta eftersom han tycker det skulle vara "fult" att ha stängslet synligt vid häcken på hans sida. Jag tycker det är naturligare att ha stängslet i tomtgränsen, och är dessutom irriterad över att han bryter vår överenskommelse. (Mitt på häckens längd har jag en bit likadan häck "på tvären" som avdelare i min trädgård, som prydligt hör ihop med den långa häcken. Ett stängsel på min sida den långa häcken skulle därmed bokstavligen behöva dras rakt igenom häcken, där tvärdelen skjuter ut. Det är jag inte alls sugen på.)

Jag har tyvärr inte överenskommelsen om det nya stängslet i skrift, eftersom jag inte såg någon anledning till att grannen inte skulle hålla sitt ord. Grannen förnekar inte att han kom överens med mig om att ett nytt stängsel skulle sättas upp (och han förnekar inte heller att detta var ett villkor från mig för att acceptera demontering av det gamla stängslet), men konstaterar ändå att han inte tänker göra det.

Det är inte en ekonomisk fråga för mig. Eftersom det är jag som behöver stängslet kan jag gärna bekosta både material och montage av ett nytt stängsel (vilket jag även nämnt för grannen). Men även om jag har rätt att montera ett stängsel i tomtgräns (eller 2 cm in på min sida) uppfattar jag att jag inte rent praktiskt kan göra det utan grannens tillåtelse, eftersom man pga thujahäcken i så fall måste befinna sig på grannens tomt när man monterar.

Tacksam för råd.
Du skulle ha skrivit ett skriftlig avtal med grannen idag går inte lita på ingen mm
 
K kantarelli1403 skrev:
Du skulle ha skrivit ett skriftlig avtal med grannen idag går inte lita på ingen mm
Det har jag insett att jag borde gjort, ja. Lärdom till nästa gång.
 
  • Gilla
ylven och 2 till
  • Laddar…
WaldenWoods WaldenWoods skrev:
Jag förstår er synpunkt, och er fråga om det är värt att "bråka" om ett stängsel.

Någon grannsämja finns tyvärr inte, alldeles oavsett detta. Det som diskuteras här är toppen på ett isberg.

Jag har många gånger under snart 15 år försökt gå denne granne till mötes. Problemet är att hur mycket jag än gör det är det alltid något annat som jag gör fel och fult, och så skriker han på mig att vår familj "inte är välkommen i området och borde flytta". (Jag har tappat räkningen på hur många gånger detta hänt. En gång inför min 5-årige son. Och en gång inför kommunens lantmäteritjänsteman som skulle märka upp gränsen.)

Någonstans i botten ligger en ilska över att jag för länge sedan byggde ut mitt hus - under mark så det överhuvudtaget inte påverkar grannen - men utan hans medgivande. (Eller rättare sagt, han gav mig först sitt muntliga medgivande, när jag för grannsämjans skull ställde frågan, men sedan verkar han ha ångrat sig.) Han överklagade bygglovet till länsstyrelsen, bland annat med argumentet att hans fastighet varit i hans familjs ägo sedan 1964. En gissning är att det fortfarande svider att länsstyrelsen gav mig rätt. Men helt förstår jag inte, och inte nivån på frustrationen.

Detta med att jag lät honom (tillfälligt) ta ner stängslet var just ett av mina försök att gå honom till mötes. Se hur bra det gick... Absolut, man ska anstränga sig för grannsämjan. Men det måste också finnas gränser, och någon balans i hur mycket den ene anstränger sig och den andre ställer krav. Utifrån helheten tycker jag därför det är rimligt att jag nu ställer krav på återuppförande av stängslet.
Oj. Låter som att misstaget den här gången var att du litade på att grannen skulle hålla sin sida av överenskommelsen. "Fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me..."

Då är det ju bara att konsekvent säga nej till allt, aldrig be om något, och anmäla alla överträdelser. Eskalerade grannkonflikter kan ju bli ganska fula så man får se till att ha lagen på sin sida...

Det brukar kunna bli en del otympliga lösningar dock. Där jag växte upp fanns det två parallella vägar eftersom två grannar inte hade kommit överens...
 
  • Gilla
kantarelli1403
  • Laddar…
Thomas59
Ett elstängsel (en eller möjligen två trådar på lagom höjd räcker), på grannens sida av häcken, löser problemet. Billigt, enkelt att sätta upp och kan döljas inne i häcken. Hundarna, och grannen, lär sig direkt att undvika elstängslet. Inte farligt för varken hundarna eller grannen. Våra hundar har efter första närkontakten med elstängsel i stallet direkt lärt sig att det ska man undvika. Vår hanhund började med att kissa på stängslet. Big mistake!

Efter första konfrontationen kan man stänga av strömmen. Varken hundarna eller grannen glömmer hur dom funkar och kommer att undvika kontakt för all framtid. Funkar mot rådjur också.
 
  • Gilla
WaldenWoods och 1 till
  • Laddar…
S Staffan-N skrev:
Oj. Låter som att misstaget den här gången var att du litade på att grannen skulle hålla sin sida av överenskommelsen. "Fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me..."
Du har alldeles rätt i det. Jag var orimligt godtrogen här.
 
  • Gilla
  • Ledsen
Dortmunder DAB och 4 till
  • Laddar…
Claes Sörmland
Ja, man kan ju gissa att grannen har en annan föreställning om vad som har hänt. Folk brukar ha föreställningar om vad som har hänt utifrån vad som gynnar det som de själva vill uppnå. Kanske hans bild:

Att han slutligen lyckades övertala TS att få ta bort det gamla slitna och fula stängslet bakom TS tujor som TS inte själv lider av. Ett nytt stängsel kan ju sättas upp av TS den dag TS skaffar hund. Ett sånt passar inte på den gamla platsen efter schaktningen för infarten.
 
  • Gilla
mortirolo och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.