116 590 läst · 1 274 svar
117k läst
1,3k svar
Gottetråden!
Vi har haft förvånansvärt kallt för att vara Skåne i år.. så jag hade inte ens varit och tittat på rabarbern.. men sedan var det någon annan i skåne som gjorde rabarberpaj.. och då stack jag ut huvudet och såg att våran "finplanta" stack upp en 60-70 cm ovan odlingskragen!F fusion skrev:
Då förstod jag... 😍 ... det var dags för rabarberpaj även här!
(haha.. trodde du skulle säga att du skulle spana lite i frysen.. så du kunde göra en av det du, eventuellt, hade kvar sedan förra året!)
Fick för mig att göra bröd idag (!)
.. och jag ville ha havregryn i.. och rågsikt.. och vallmofrön på topp!
Sagt och gjort.. jag hittade på ingredienserna .. höftade lite på vad som skulle i hehe.. no gut no glory! Det mesta nybakade är ju trots allt gott.. (sen är det inte alltid lika gott dagen efter hehe - men det lär vi få reda på imorrn)
Nu är det färdigt iaf
Höftat recept:
5 dl vatten (varav jag värmde upp hälften till havregrynen)
2 dl havregryn
2 msk rapsolja
1 paket jäst
1 tsk salt
4 dl rågsikt
2 tsk brödsirap
4-5 dl vetemjöl special
1. Kokade upp vattnet, hällde i bunken över havregrynen. Hällde på två msk olja och rörde om några gånger under ca 4-5 min.
2. Hällde på resterande (kalla) vattnet.. och väntade tills det var "fingervarmt"
3. Smulade ner jästen.. (hade vispen/maskinen igång)
4. Ner med rågsikten, saltet och brödsirapen. Lät det blandas en stund..
5 Fyllde på med vetemjöl tills det blev lagom konsistens...
6. Lät det jäsa i bunken under handduk i ca 30-35 min
7. La degen i en ugnsform (valde mellan att göra bullar o långpanna, brukar uppskatta mindre bröd så långpanna brukar funka bra här hemma), Välj vad som passar hos er.. När jag plattat ut min deg lite.. naggade jag den och skar lätt i fyrkanter.
8 Lät jäsa under duk i ca 40 min
9. Vrid på ugnen på 220 grader..
10. Pensla brödet med uopvispat ägg.. och ha på de frön ni vill.. jag hade vallmo!
11. Stoppa in brödet i ugnen och grädda i ca 15 minuter (kan skilja en del beroende på hur tjockt bröd ni gör och om ni gör bollar osv.. men de ska verka klara.. med fin färg)
👍
Jag skulle nog haft det i ugnen några minuter till, men fortfarande helt okej! Och väldigt gott.. hoppas att "mina för få minutrar" kommer vara gynnsamt imorgon (vissa färska bröd blir ju lite "torra" dagen efter - mitt bröd blir nog perfekt då!)
.. och jag ville ha havregryn i.. och rågsikt.. och vallmofrön på topp!
Sagt och gjort.. jag hittade på ingredienserna .. höftade lite på vad som skulle i hehe.. no gut no glory! Det mesta nybakade är ju trots allt gott.. (sen är det inte alltid lika gott dagen efter hehe - men det lär vi få reda på imorrn)
Nu är det färdigt iaf
Höftat recept:
5 dl vatten (varav jag värmde upp hälften till havregrynen)
2 dl havregryn
2 msk rapsolja
1 paket jäst
1 tsk salt
4 dl rågsikt
2 tsk brödsirap
4-5 dl vetemjöl special
1. Kokade upp vattnet, hällde i bunken över havregrynen. Hällde på två msk olja och rörde om några gånger under ca 4-5 min.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
2. Hällde på resterande (kalla) vattnet.. och väntade tills det var "fingervarmt"
3. Smulade ner jästen.. (hade vispen/maskinen igång)
4. Ner med rågsikten, saltet och brödsirapen. Lät det blandas en stund..
5 Fyllde på med vetemjöl tills det blev lagom konsistens...
6. Lät det jäsa i bunken under handduk i ca 30-35 min
7. La degen i en ugnsform (valde mellan att göra bullar o långpanna, brukar uppskatta mindre bröd så långpanna brukar funka bra här hemma), Välj vad som passar hos er.. När jag plattat ut min deg lite.. naggade jag den och skar lätt i fyrkanter.
8 Lät jäsa under duk i ca 40 min
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
9. Vrid på ugnen på 220 grader..
10. Pensla brödet med uopvispat ägg.. och ha på de frön ni vill.. jag hade vallmo!
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
11. Stoppa in brödet i ugnen och grädda i ca 15 minuter (kan skilja en del beroende på hur tjockt bröd ni gör och om ni gör bollar osv.. men de ska verka klara.. med fin färg)
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
👍
Jag skulle nog haft det i ugnen några minuter till, men fortfarande helt okej! Och väldigt gott.. hoppas att "mina för få minutrar" kommer vara gynnsamt imorgon (vissa färska bröd blir ju lite "torra" dagen efter - mitt bröd blir nog perfekt då!)
Maria T
Släktforskare
· Stockholm
· 3 379 inlägg
Maria T
Släktforskare
- Stockholm
- 3 379 inlägg
Brödbak är verkligen inte min grej, så jag är fascinerad och lite imponerad av alla som bara kan "höfta" till ett bröd. Min mamma gjorde det, allt från frallor och ljust matbröd till kavringliknande limpor, och när jag växte upp var jag inte det minsta intresserad av hur hon gjorde, och när jag blev äldre så var jag inte heller intresserad...
Kepsen av för dig @Snigla - ditt brytbröd med vallmofrön ser väldigt gott ut!
Kepsen av för dig @Snigla - ditt brytbröd med vallmofrön ser väldigt gott ut!
Nattjäst bröd. Knaprig skorpa och seg, luftig insida.
900 g vetemjöl
700 g vatten
4 tsk salt
2 tsk torrjäst.
Blanda alla ingredienser till en kladdig röra på kvällen i en stor bunke. Jäs över natten täckt med plastfolie.
Stjälp ut degen på bakbord och vik eventuellt ihop degen ett par gånger. Låt vila 45 min. Degen skall vara mycket lös.
Lägg på plåt som frallor eller limpa. Jag använder degskrapa eftersom degen är så lös. Grädda i 225-250 grader i 20 till 45 minuter beroende på brödets storlek.
900 g vetemjöl
700 g vatten
4 tsk salt
2 tsk torrjäst.
Blanda alla ingredienser till en kladdig röra på kvällen i en stor bunke. Jäs över natten täckt med plastfolie.
Stjälp ut degen på bakbord och vik eventuellt ihop degen ett par gånger. Låt vila 45 min. Degen skall vara mycket lös.
Lägg på plåt som frallor eller limpa. Jag använder degskrapa eftersom degen är så lös. Grädda i 225-250 grader i 20 till 45 minuter beroende på brödets storlek.
Har gjort nattjäst bröd några ggr (mycket praktiskt).. men de har alltid varit " gör bollar/limpa" och in i ugnen direkt på morgonen.. inte en vilopaus/jäsning till.. "på morgonen".. blir de större? (alltså jäser de lite till?) *nyfiken*a.o.f skrev:Nattjäst bröd. Knaprig skorpa och seg, luftig insida.
900 g vetemjöl
700 g vatten
4 tsk salt
2 tsk torrjäst.
Blanda alla ingredienser till en kladdig röra på kvällen i en stor bunke. Jäs över natten täckt med plastfolie.
Stjälp ut degen på bakbord och vik eventuellt ihop degen ett par gånger. Låt vila 45 min. Degen skall vara mycket lös.
Lägg på plåt som frallor eller limpa. Jag använder degskrapa eftersom degen är så lös. Grädda i 225-250 grader i 20 till 45 minuter beroende på brödets storlek.
De behövde jäsa lite till eftersom degen var så blöt hade den inte höjt sig så mycket över natten. När degen är så blöt att den inte kan rullas till bullar utan måste skäras så blir den mycket godare eftersom den får skorpa och har en fuktig konsistens på insidan.Snigla skrev:
Här blev det krusbärskaka.. (egna krusbär) måste börja tömma/göra plats i frysen - nya bär/fruktsäsongen är ju på intågande!
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Roy Fares cheesecake med svenska jordgubbar, lemoncurd och italiensk maräng som tyvärr blev lite lös😕, tror min termometer visar visar fel.
Nåväl, den lär nog försvinna fort ändå😛
Imorgon blir det äntligen rabarber skörd och paj.
Nåväl, den lär nog försvinna fort ändå😛
Imorgon blir det äntligen rabarber skörd och paj.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Gjorde lite nybakade scones till frukost här hemma idag! (Länge sedan jag gjorde scones..)
😍👍
(stoppade i: vetemjöl, bakpulver, smör, laktosfri gräddfil, en nypa salt, kardemumma)
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
😍👍
(stoppade i: vetemjöl, bakpulver, smör, laktosfri gräddfil, en nypa salt, kardemumma)
Kan själv!
· Trelleborg
· 16 268 inlägg
Totalt osexig bild, men igår drog jag med barnen på självplock och kom hem med 10kg Korona (för 75kr kilot 😱, vi behöver fler plantor!)
6.5kg av dem mosades och blandades med lite vatten samt citronsyra och fick stå till dagen efter.
Idag har det silats och kokts och tappats på flaskor, totalt 9l, på bärmoset blev det 5l eftersylt.
6.5kg av dem mosades och blandades med lite vatten samt citronsyra och fick stå till dagen efter.
Idag har det silats och kokts och tappats på flaskor, totalt 9l, på bärmoset blev det 5l eftersylt.