143 693 läst · 1 141 svar
144k läst
1,1k svar
Finns det rörmokare som rörmokar?
Jag jobbar som professionell beställare på en av Sveriges största fastighetsbolag, närmare bestämt på projektsidan upp till 50 mil.Fairlane skrev:Hmm, att man efter många år i yrket gör bättre och snabbare jobb än en nybörjare gäller väl för de flesta (alla?) arbeten?
Som sagt så finns det ju möjligheten att ta olika betalt per timme och det är med eller utan material.
Sen finns det ju jobb där det kanske inte behövs mycket material alls, säg hjälpa till med en värmepump som strular, eller stopp i avlopp. De jobben tar man inte?
Jag har stöt på allt möjligt i mina 25 år i branschen.
Man kan generellt säga att mindre entreprenörer av seriösare karaktär undviker privatpersoner i största möjliga mån.
Speciellt när det gäller reparations uppdrag där någon annan har förre de utfört arbetet.
Med tanke på att konsumentköps lagen skyddar privatpersoner som polarbjörnar på grund av deras undermålig kunskap underlättar inte för själva privatpersoner på marknaden när de ska handla upp en tjänst eller entreprenad.
Man kan säga att i de flesta fall så slutar en del av transaktionerna i att någon blir missnöjd.
Mitt råd till alla är att vara pålästa i både juridik och momentet som ska utföras om man vi ha ett bra och smidig resa samt göra en bra arbete vid val av entreprenör och snåla inte för mycket när det gäller priset.
Buildgates skrev:Att bara sälja tid fungerar om man har nära nog 100%-ig beläggning. Men om man som hantverkare ska åka och göra småjobb på 1-2 timmar styck är det nog svårt att få ihop 40 fakturerbara timmar i veckan. Har man ett eget företag ska intäkterna inte bara räcka till sin egen lön, utan även till lokalhyra, kontorsmaterial, IT & telefoni mm, samt även till pension och semester. Sedan vill man säkert ha lite vinst i bolaget för att kunna expandera och säkra inför framtiden.
Tycker därför det är fullt förståeligt om man har som affärsmodell att sälja hela konceptet med material+installation. Som några påpekat är ju detta är ju också en förutsättning för att man med gott samvete ska kunna lämna garantier på jobbet.
G Gurrakrog skrev:Varför pluggade man på högskola i 4år med studieskulder?
Jag har 10 000 mindre och utför väldigt kvalificerade jobb med människor inom vården och har bokstavligen direkt räddat livet på många människor...
Det jag vill säga är INTE att hantverkare bör ha mindre i lön, tycker folk som kan och är duktiga på sina jobb skall ha betalt.
Bara undrar hur skevt Sverige blivit med lönenivåer. Som jag tolkat det är byggjobb utomlands ofta låglönejobb, medan studier genererar högre lön.
Men inte i Sverige, där tolkar jag det som att hantverkare blivit ett höglönejobb trots "låg" utbildning.
Har kollegor där barnen tjänar mer på lärlingsutbildning än vad denne tjänar som erfaren specialistutbildad sjuksköterska.
43 lax är inte en normallön för en annan, det är en väldigt bra lön.
Men samtidigt, jag skulle INTE byta mitt jobb på ambulansen mot hantverkarjobb
Håller med dig om timdebitering och beläggning. Många egen företagare är helt fixerade vid att dom måste få ihop 40 timmar i veckan. Jag har själv varit verksam som egen inom elbranchen i fyrtio år och har uppskattningsvis snittat trettio debiteringsbara timmar i veckan. Det är en av anledningarna till att tjugo % påslag på mitt inköpspris avseende material, tillämpats. En högst rimligt marginal, anser jag.Mikael_L skrev:
Inte med anställda eller om du vill få företaget att växa5 51:an skrev:Håller med dig om timdebitering och beläggning. Många egen företagare är helt fixerade vid att dom måste få ihop 40 timmar i veckan. Jag har själv varit verksam som egen inom elbranchen i fyrtio år och har uppskattningsvis snittat trettio debiteringsbara timmar i veckan. Det är en av anledningarna till att tjugo % påslag på mitt inköpspris avseende material, tillämpats. En högst rimligt marginal, anser jag.
Jag har börjat få in lite offerter på mitt projekt.D Dr.L skrev:
En är på över 300.000 kr + moms, varav arbetstid är under 70.000 kr. (600kr/timme+moms)
Påslag på värmepump är 15.000 kr över vad jag hittar på prisjakt, duschar och wc-stolar kostar nästan dubbelt. Sen är det flera dyra poster där det inte specificeras exakt vad som levereras, typ "rör och delar", "installationsdetaljer", "rör i platta" osv.
Utan tvekan ger påslagen mer marginal än timdebiteringen för jobbet.
Om du ska jämföra priser så anser jag att du måste jämföra rätt. Att sitta och jämföra priser med nätbutiker är helt fel. Nu framgår det visserligen inte vad det är för butiker på prisjakt du jämför med.K Krillehus skrev:Jag har börjat få in lite offerter på mitt projekt.
En är på över 300.000 kr + moms, varav arbetstid är under 70.000 kr. (600kr/timme+moms)
Påslag på värmepump är 15.000 kr över vad jag hittar på prisjakt, duschar och wc-stolar kostar nästan dubbelt. Sen är det flera dyra poster där det inte specificeras exakt vad som levereras, typ "rör och delar", "installationsdetaljer", "rör i platta" osv.
Utan tvekan ger påslagen mer marginal än timdebiteringen för jobbet.
Det är skillnad på proffsbutik och nätbutiker. Av naturliga skäl kan nätbutiker eller fysiska butiker med små sortiment hålla betydligt lägre priser men med samma vinstmarginal.
Sen vad hantverkaren lägger på och tjänar. Det är en helt annan fråga.
Jag jämför vad samma pris kostar på samma produkt. Om hantverkaren har dåliga inpriser då borde de absolut inte stå för inköp av materialet.Krille-72 skrev:Om du ska jämföra priser så anser jag att du måste jämföra rätt. Att sitta och jämföra priser med nätbutiker är helt fel. Nu framgår det visserligen inte vad det är för butiker på prisjakt du jämför med.
Det är skillnad på proffsbutik och nätbutiker. Av naturliga skäl kan nätbutiker eller fysiska butiker med små sortiment hålla betydligt lägre priser men med samma vinstmarginal.
Sen vad hantverkaren lägger på och tjänar. Det är en helt annan fråga.
Fairlane
Medlem
· Stockholms Län
· 12 902 inlägg
Fairlane
Medlem
- Stockholms Län
- 12 902 inlägg
Hur menar du?L larsson r skrev:
Menar du att man måste ha högre beläggningsgrad eller större påslag på materialet?
Varför inte lite högre timpeng om pengarna inte räcker?
Sen är det tyvärr alltför många som tror att man måste fakturera kunden 40 timmar i veckan för att den anställde ska kunna få lön för 40 timmar i veckan, vilket såklart är helt galet.
Nja, inbärning är ju arbetstid o inte materialkostnad.H håkke65 skrev:
Transport håller jag med om att det är ju material kostnad
Förvaring = här tycker jag inte att det ska ingå i hanterkarens kostnad för material , OM hantverkaren insisterar på att köpa materialet.
Planering är ju arbestkostnad det med och inte materialkostnad
Allt enl mitt tycke då.
Tänkte mest bara för att det skulle bli en så korrekt jämförelse just på materialet som möjligt.