638 977 läst · 13 159 svar
639k läst
13,2k svar
Elprisrekordet slaget igen på kort tid
Varför ska någon Norrman förklara det? Du har fått det förklarat massor av gånger. Finns det ingen i Norge som vill sälja till det priset som råder blir det ingen export. Det är samma pris i de angränsande elområdena.K karlmb skrev:
En sjökabel till många miljarder är ett idiotprojekt å därför har det heller aldrig föreslagits. Kablar Norge-Sverige är självklart på land till en bråkdel av kostnaden där sträckan mellan resp lands nät är som kortast.A Anders_Nilsson skrev:
Det finns inte tillräckligt med kapacitet mellan Stavanger och Oslo. Det är ofta stora prisskillnader (åt bägge håll) mellan dessa områden pga detta. Just denna gången är det billigare i Stavanger, eftersom det är billigare el i Storbritannien än i Oslo (och Sverige). Stavangers pris är kraftigt kopplat mot de brittiska öarna pga likströmskabeln de har dit. Denna saknar vidare koppling mot Oslo, vilket vi oftast skall vara tacksamma för, annars hade vi importerat brittiska priser till Sverige också.K karlmb skrev:
På samma sätt som det inte är samma priser i hela Sverige vid alla tillfällen, bottnar kablarna mellan elområdena så blir det prisskillnader, används inte hela kapaciteten i kabeln så blir priset detsamma.
Så kablar fr NO2 till NO1 är maxade? Och man har ett lägre pris i UK o Tyskland nu då iom att det är det priset som borde slå igenom i NO2?pacman42 skrev:
Ja, det är prisskillnad mellan områdena. Nu är det inte exakt den kapaciteten som är korrekt eftersom det inte nödvändigtvis går exakt lika mycket i kablarna som man gjorde upp om i auktionen igår, men auktionen gjordes utifrån den maximalt tillgängliga kapaciteten på kablarna, så siffran ligger i den häraden om inget extremt har inträffat (exempelvis att man inte kan använda ett kraftverk man räknat med att använda). Men principen är sådan.K karlmb skrev:
Nu skall vi också vara medvetna om att Norges motsvarighet till SvK (eller andra ägare) också har marginaler i kablarna för att kunna hantera missbedömningar gjorda i auktionerna.
Det är samma prisskillnad till N05 som till NO1. Men till NO5 går ingen export, som hade kunnat gå vidare till NO1 och Sverige.pacman42 skrev:Ja, det är prisskillnad mellan områdena. Nu är det inte exakt den kapaciteten som är korrekt eftersom det inte nödvändigtvis går exakt lika mycket i kablarna som man gjorde upp om i auktionen igår, men auktionen gjordes utifrån den maximalt tillgängliga kapaciteten på kablarna, så siffran ligger i den häraden om inget extremt har inträffat (exempelvis att man inte kan använda ett kraftverk man räknat med att använda). Men principen är sådan.
Nu skall vi också vara medvetna om att Norges motsvarighet till SvK (eller andra ägare) också har marginaler i kablarna för att kunna hantera missbedömningar gjorda i auktionerna.
Varför?
Det är bara att kolla på Nordpools karta.K karlmb skrev:
Om vi ställer in dåvarande timme (18-19) så ser priserna ut så här:
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Kollar man under Capacities så ser man hur mycket som var bokningsbart vid dagen före-auktionen:
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Och sen kollar man på Day-ahead flows. Är de lika, så är det fullbokat och prisskillnad uppstår. Är de olika så finns det mer kapacitet och då är priset samma.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Här kan man se att NO2->NO1 är fullbokad - 3050 MW i riktning NO1 är max. Sen diffar det i praktiken alltid någon MW hit eller dit under den faktiska leveranstimmen.
(Det ser lite lustigt ut med avvikande prissiffra för NO2 gentemot DK1 m.fl. Jag kan inte riktigt svara på vad det beror på, men jag skulle gissa på att det antingen har med UK att göra eller att det finns begränsningar i hur lite el det är meningsfullt att köra i HVDC-kablarna. Det är dock bara rena spekulationer.)
Du ser det i mittenbilden från Nordpool i mitt föregående inlägg. Kapaciteten på den ledningen är noll i den riktningen.K karlmb skrev:
edit: Statnett har tydligen en form av summaallokering för NO1-NO2 samt NO1-NO5. Dvs det finns ingen mening med att exportera NO2 -> NO5 -> NO1 eftersom man lika gärna bara kan exportera mer direkt NO2->NO1 om kapacitet finns. UMM finns här.
Tack för den länken! Här står det ju att det är över 6000MW tillgängligt. Men vad är det som håller nere Norges export nu? Normalt kan man köra dubbelt så mkt till NO1 som nu:K krfsm skrev:Du ser det i mittenbilden från Nordpool i mitt föregående inlägg. Kapaciteten på den ledningen är noll i den riktningen.
edit: Statnett har tydligen en form av summaallokering för NO1-NO2 samt NO1-NO5. Dvs det finns ingen mening med att exportera NO2 -> NO5 -> NO1 eftersom man lika gärna bara kan exportera mer direkt NO2->NO1 om kapacitet finns. UMM finns här.
Så vad är det som inte fungerar i Norge idag och varför? Hade man kört över 6000 MW till NO1 så kunde 3000 gått vidare till Sverige idag. Till högre pris än till UK..Updated due to missing normal capacity for the sum of NO1-NO2 and NO1-NO5 in the original NUCS: In order to maximize the utilization of physical grid capacity Statnett will, as of delivery day Friday 9.January 2015, adopt the principle of "Special Constraint" capacity for the sum of corridors NO5-NO1 and NO2-NO1. The normal capacity on the special constraint for the sum of corridors NO5-NO1 and NO2-NO1, will be in the range of 6400-6850 MW. The special constraint for the sum of corridors NO1-NO5 and NO1-NO2 will normally be 5000 MW.
Redigerat:
Nej, det är specialregler från 9 januari 2015...K karlmb skrev:
Nej, det går aldrig att få mer än 3500 MW från NO2 till NO1A (som är summallokeringen). Just nu är det lägre - runt de där 3050 MW.K karlmb skrev:
För NO5->NO1A är det runt 3500 MW max just nu av teoretiska max 3900 MW.
Summaallokeringen ligger på max 6500 MW just nu, så det gör inte så mycket till eller från i det här läget.
(Siffror för det hittas här.)
Överlag är stamnätet i Norge inte imponerande.