Radioamatörerna kommer att fixa den mest väsentliga kommunikationen när samhället misslyckas.

När alla sitter med en obrukbar mobiltelefon och internet är dött kommer en simpel jaktradio eller walkie talkie att lösa det viktigaste.

Det är också medaljens baksida med samhällets övergång till krypterad kommunikation ( Rakel m.m.) där vi medborgare tidigare kunde lyssna på och reagera direkt, hjälpa till om möjligt..och även om nödvändigt sända på samma kanaler som räddningstjänsten och polisen.

Nu är vi isolerade från att direkt få veta vad som händer och helt maktlösa att hjälpa till omedelbart trots att vi säkert skulle kunna.

Med samhällets bristande förmåga att lösa ens grundläggande problem såsom senaste snöfallet på E4 känns det långt ifrån tryggt att förlita sig på att det kommer en lösning därifrån.
 
  • Gilla
fribygg och 2 till
  • Laddar…
J jonaserik skrev:
Måste tillägga ett annat problem som finns, alla ska ha golvvärme och det finns inte en chans att få självcirk på den sortens värme, för stort motstånd i slingorna, räcker ju bara att få lite luft i dom och pumpen snurrar så är det kallt ändå.
Om man är lite förberedd så har man sprit eller annan kylvätska i slingorna. Då spelar det ingen roll om det blir ett långvarigt strömavbrott och pumpen stannar, ingenting kan ändå frysa sönder. Det är i ett sånt läge som man ska ha en "vanlig kamin" så att man åtminstone kan hålla varmt i några rum. Så länge det inte blir extremt kallt ute eller man har kaminen olämpligt placerad i typ ett hörn så borde också kaminvärmen förhindra att dricksvattenledningar fryser.
 
  • Gilla
  • Älska
fribygg och 1 till
  • Laddar…
E Einh skrev:
Om man är lite förberedd så har man sprit eller annan kylvätska i slingorna.
Garanterat har inte ens 0,01% av installerad golvvärme annat än rent vatten i systemet.
 
A Avemo skrev:
Men oavsett om man prioriterar fiber eller mobiltelefon så är det ju ett extremt litet problem när det kommer till reservkraft. Ett laddat bilbatteri kan ladda en mobiltelefon ganska många gånger.
Problemet är nog snarare på nätägarens sida där fiberutrustning troligtvis har ett rätt beskedligt energibehov medan master för mobiltelefoni lär sluka ordentligt med energi.
Finland: 650 GWh/år
Sverige: 1300 GWh/år? (fibernät 500 GWh/år?)

mobil.se: "Ericsson gör uppskattningen att två tredjedelar av energiåtgången i hela mobilnätet står basstationerna för."

Normalt så använder man batterier för detta och sekundärt motorgeneratorverk. Men det kan bli knivigt i ett kaotiskt scenario.
 
TRJBerg
Ska man vara realistisk så kommer följande hus få sönderfrusna vattenledningar inkl ledningar för vattenburen värme om det är elavbrott i -20 i två veckor eller -30 i en vecka (grovt höftat):

* Alla hus med krypgrund.
* Alla hus med ingen eller otillräcklig isolering i betongplattan (som alltså huset är uppfört på). T ex 70-talshus eller tidigare uppförda.
* Alla hus med källare utan nämnvärd isolering och väggar som går ovanför marknivån med fönster. Många!
* Alla hus med otillräcklig isolering i väggar och/eller "luftcirkulation"/läckor mellan fasad och vägg innanför isolering. Finns förvånansvärt många, särskilt på landsbygden.

Det finns f ö många hus med bristande golvisolering p g a konstruktionsfel eller uppförandefel även från modernare tid som t ex 90-tal. (För att inte tala om vissa fall i en del inlägg här på BH.)

Vad gäller "gamla" konstruktioner (1700 - tidgt 1900-tal) så visst har de inte de här problemen, främst pga de har inget indraget vatten.
Efter stormen Gudrun var det många områden som inte fått tillbaka strömmen efter 2 veckor eller mer.

Kakelugnar och liknande värmer inte under golvet.
 
  • Gilla
ViktorHg och 1 till
  • Laddar…
spikplanka spikplanka skrev:
Skulle ju vara otur om fordonen "brann upp" för att något gäng varit i farten ;)
Innan du gör något sådant så ska du fundera över hur förrädare och sabotörer "hanteras" i krig eller krigsliknande tillstånd. 😢
 
  • Gilla
Dilato
  • Laddar…
TRJBerg TRJBerg skrev:
Ska man vara realistisk så kommer följande hus få sönderfrusna vattenledningar inkl ledningar för vattenburen värme
Kanske värt att lagra glykol eller etanol för att fylla i det vattenburna värmesystemet och någon "drickbar" etanol för färskvatten systemet med pump och batteri om elen försvinner.
Så någon form av behållare, pump och ventil för att ersätta befintlig vätska vid kris?
 
M Martin Lundmark skrev:
17 februari 2019 (för snart 6 år sedan), skrev SVT nyheter, om kraven som finns idag gällande reservkraft för mobilnät.

”En timme utan el – då kan mobilen sluta funka”
[länk]
”De nya reglerna kring reservkraft börjar gälla först i juni 2020 och säger att mobilnätet ska fungera i minst fyra timmar på landsbygden och en timme i tätorter efter ett strömavbrott. Med tätort menas bostadsområden med fler än 8 000 invånare. Att kraven skiljer sig så markant mellan tätort och landsbygd beror bland annat på att det är vanligare med strömavbrott på landsbygden. Tätorter har också fler basstationer, mer kapacitet och fler operatörer.”

Det uppstod då, en debatt gällande reservkraftkravet;

”Men reservkraft kostar och operatörerna själva vill att ansvaret ska ligga på de bolag som står för energiförsörjningen. – Diskussionen bör i första hand fokusera på bättre preventiva åtgärder, till exempel att gräva ner elledningar i glesbygd för att göra dessa mindre väderkänsliga. Telekomoperatörer varken bygger eller underhåller elnät med tillhörande infrastruktur, säger Andres Suazo. På Telia är man av samma uppfattning. – Man kan inte förvänta sig att vi ska bygga parallella elnät, säger Inger Gunterberg, pressansvarig. Karin Lodin på PTS håller med om att strömavbrott primärt är ett ansvar för elbolagen men poängterar att myndighetens krav på operatörerna gäller även när strömmen går. – Strömavbrott är en av de vanligaste orsakerna till avbrott i telefoni- och internettjänster, då bedömer vi att det är rimligt att kräva att teleoperatörerna vidtar vissa åtgärder för att minska riskerna i samband med det.”

Om vi idag (drygt fyra år efter ikraftträdandet) tycker att kraven på till exempel en timma är lågt ställda, så bör vi veta att operatörerna, redan innan ikraftträdandet, var väldigt ovilliga att uppfylla dessa och protesterade på olika sätt.

Idag har vi med ett krig i närområdet egentligen ett ännu allvarligare läge. Vi ser det bland annat i det jag tog upp i de tidigare inläggen. Det gäller att vi funderar igenom vår egen del av beredskapen. För de som redan byggt reservkraft, testar att den verkligen fungerar även vi de sämsta omständigheterna.

Att mobilnäten uppgraderat till 5G innebär visserligen högre hastigheter och snabbare svarstider än 4G, men samtidigt krävs betydligt fler master då räckvidden på det högre frekvensområdet är kortare.

Man brukar ange att räckvidden för 5G är, cirka 500 meter från masten. Det innebär, i så fall ett avstånd på max 1 km mellan masterna om du alltid skall nå minst en mast av din mobiloperatör. Men frågor om räckvidd gäller samtidigt, vilken typ av signal som skall överföras, till exempel telefonsamtal eller datatrafik, så även hur effektbehovet förändras även gällande reservkraften. Här kan man behöva kontakta mobiloperatören för att få veta.

Jag tror inte att reservkraftproblematiken förenklas genom övergång till 5G.
5G använder både höga & låga band / frekvenser.

Band 78 (3500 MHz) = kort räckvidd.
Band 28 (700 MHz) = lång räckvidd.

När operatörerna / nätägarna nu uppgraderar sina mobilnät till 5G, och nyare utrustning för 4G så innebär det samtidigt mer energieffektiv utrustning.

I tätort används både höga & låga band, för hög kapacitet men även god inomhustäckning.

4G i tätort kan typiskt använda B3 (1800 MHz), B7 (2600 MHz) & B1 (2100 MHz) för kapacitet med hyfsat tätt placerade basstationer, sen används B8, B20 & B28 för "paraplytäckning" där basstationer med dessa låga band sitter mer glest än högkapacitetsband, just på grund av god räckvidd.

På landsbygden används främst låga band till mobilnäten för stor räckvidd, som B28 (700 MHz), B20 (800 MHz), B8 (900 MHz).
Men även högre band som B3 (1800 MHz) eller B1 (2100 MHz) där högre kapacitet behövs.

4G & 5G kan använda samma frekvensutrymme genom en teknik kallad för DSS, Dual Spectrum Sharing & det beroende på belastning samt inställning hos operatören / nätägaren.

Om du eller någon annan som läser detta, inte redan sett det så tipsar jag om Starlink & speciellt den nya Starlink Mini, perfekt som backup till fiber eller mobilt bredband via mobilnätet, i kristider. Eller som alternativ till mobilt bredband.

Drivs på allt mellan 12 - 48 volt direkt via DC-plug.
Går att driva på t.ex powerbank via USB-C, eller 12 v billaddare via USB-C bara dessa kan ge minst 20 volt, 100 W.

Det går utmärkt att ringa via Starlink, med en helt vanlig mobiltelefon via tjänsten WiFi-samtal som ingår i de flesta mobilabonnemang.

Starlink Mini-router på ett träbord bredvid en mobiltelefon som visar 49 Mbps i hastighetstest, tillsammans med en powerbank ansluten via USB-C.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
spikplanka spikplanka skrev:
Problemet är nog snarare på nätägarens sida där fiberutrustning troligtvis har ett rätt beskedligt energibehov medan master för mobiltelefoni lär sluka ordentligt med energi.
Det är absolut ett problem. Men det är inte ett problem som jag som villaägare kan lösa annat än genom att hitta andra kanaler för kommunikation. Och om nätägaren löser det problemet är det en trivial uppgift för villaägaren att förse mobiltelefonen och fiberkonvertern med ström.
 
En annan aspekt som förtjänar att nämnas är att stamnätet även för mobiltelefoni består av .. fiber. Så att hålla det nätet uppe betalar sig snabbt.
 
A Avemo skrev:
Det är absolut ett problem. Men det är inte ett problem som jag som villaägare kan lösa annat än genom att hitta andra kanaler för kommunikation. Och om nätägaren löser det problemet är det en trivial uppgift för villaägaren att förse mobiltelefonen och fiberkonvertern med ström.
Hej Avemo

Förra veckan hade vi Beredskapsveckan 2024. Som jag ser det idag så har samhällets insatser för att öka vår medvetenhet om krig och kris fått ökad aktualitet för vart år.
https://www.msb.se/sv/amnesomraden/...r/samlat-stod-till-kommuner/beredskapsveckan/

Jag gav tidigare länkar till hur; ”Höganäs Energi har fått fyra reservkraftverk och 3 bränsletankar från Post- och telestyrelsen (PTS) så att vi kan upprätthålla fiber och internet vid en allvarlig kris.”

Det är utmärkt, men samtidigt så bör villaägaren innan strömavbrottet inträffar planerat, och testat, sin del av reservkraften. När strömavbrottet väl inträffar är det oftast betydligt besvärligare att komplettera sin utrustning med till exempel övergångar och kontakter.
 
M Martin Lundmark skrev:
Det är utmärkt, men samtidigt så bör villaägaren innan strömavbrottet inträffar planerat, och testat, sin del av reservkraften.
Givetvis. Men jag ser inte kopplingen till mitt inlägg som du citerade.
 
A Avemo skrev:
Givetvis. Men jag ser inte kopplingen till mitt inlägg som du citerade.
Hej
Jag ville påpeka att det ibland inte är en helt trivial uppgift om man tex har många enheter på olika platser i huset som skall spänningsmatas vid reservkraftdrift Det gäller även att hålla nere effektbehovet
 
M Martin Lundmark skrev:
Jag ville påpeka att det ibland inte är en helt trivial uppgift om man tex har många enheter på olika platser i huset som skall spänningsmatas vid reservkraftdrift Det gäller även att hålla nere effektbehovet
Och det jag ville påpeka var att om man nöjer sig med att manuellt koppla in fiberkonverten i en UPS efter att strömmen gått och bara ha den inkopplad så länge som man behöver uppkopplingen så är det en trivial uppgift och ett mycket litet effektbehov.

Jag är imponerad av din anläggning men vidhåller att den ligger på en nivå som ligger långt över förmågan för de allra flesta. Och behoven.
 
  • Gilla
fribygg
  • Laddar…
Man kan också göra som sjukhusen med separata röda uttag för de som har UPS.

Iofs skulle man kunna dra DC nät men om man korsar från ett rum till ett annat så måste det finnas en kontakt så det kan kopplas ut om man inte använder elektriker och då kan man lika gärna gå på starkström direkt..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.