Urbota
Claes Sörmland Claes Sörmland skrev:
Vägrar någon betala så får styrelsen snabbt ta det med kronofogden. Nu gäller det att man har uttaxerat korrekt med välskriven debiteringslängd. En gång räcker och sen förstår alla att detta är som en skatt, inget att förhandla om.
Bra där! Det går inte att överdriva vikten av debiteringslängden. Om föreningen saknar debiteringslängd eller visserligen har en men som inte uppfyller formkraven, saknar föreningen laglig grund för sina fakturor för uttaxering. Struntar någon i att betala så kommer tingsrätt och kronofogde avvisa föreningens krav och det kommer man att fortsätta med tills formkraven är uppfyllda. Eftersom debiteringslängden har status som exekutionstitel (d vs man behöver inte passera tingsrätten för att Kronofogden skall mäta ut) finns det flera tvingande formkrav i lagen samt några till som Kronofogden lagt till eller kanske snarare förtydligat. Centralt är att detta protokolleras vid föreningsstämman.
  • Medlemmarna måste ha möjlighet att granska debiteringslängden, t ex för att upptäcka fel.
Detta innebär att debiteringslängden även ska finnas tillgänglig under stämman och detta MÅSTE föras till protokollet, typ "Stämmans ordförande meddelande att debiteringslängden fanns tillgänglig för påseende längst bak i möteslokalen."
  • Debiteringslängden måste vara baserad på den utgifts- och inkomststat som stämman godkänt.
Man röstar inte om debiteringslängden. Däremot röstar man om utgifts- och inkomsstaten. Det är först när punkten "Godkännande av utgifts- och inkomst" är avklarade som man säkert kan veta vilka belopp debiteringslängden kommer att innehålla eftersom stämman kan ändra styrelsens förslag under mötet. Det måste alltså framgå av stämmoprotokollet att utgifts- och inkomsstaten är antagen och om den ändrats, vilket belopp. Annars gäller inte debiteringslängden.

Själva debiteringslängden (alltså dokumentet) SKALL innehålla:
  • totalt beloppet som ska uttaxeras enligt utgifts- och inkomststaten,
  • hur mycket varje enskild medlem ska betala, och
  • när beloppet/beloppen skall vara inbetalt/inbetalda
Och så här tolkar Kronofogden detta:
  • Varje medlems namn skall finnas angivet tillsammans med belopp och datum för inbetalning eftersom bara juridiska personer kan ha skulder. Har man bara fastighetsbeteckningar får man problem med Kronofogden. Har man ingen uppdaterade medlemslista är man ganska rökt.
Detta är inte "rocket science" men det är mycket att hålla reda på och alla delar i kedjan måste finnas med. Lämpligen bör styrelsen dela på detta ansvar och inte bara lämpa över allt på kassören. Debiteringlängen är en central punkt i verksamheten. Har man inga inarbetade rutiner förslår jag att man skriver ned en to-do-list före stämman så att man inte missar någon detalj. Gör man det kan det (missar vad man uppfattar som en detalj) kan det innebära att man får kalla till extra föreningsstämma för att göra om och göra rätt.

/Urbota
 
  • Gilla
ClasseClas och 2 till
  • Laddar…
Urbota
RoTe RoTe skrev:
För en lekman låter det ju märkligt att ni klagar på den tidigare styrelsen, avsätter denna och sedan gör samma fel själva.
I stunder där "de' e' mycke' nu" tycker jag man kan ha förståelse om man inte mäktar med allt på en gång, men i längden är det ohållbart att medvetet bryta mot lagen när man är förtroendevald. Och vill man trots allt göra det måste man vara öppen med det inför andra medlemmar. Annars kommer det att bita en i röven förr eller senare.

/Urbota
 
  • Gilla
polaris78
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.