409 450 läst · 7 654 svar
409k läst
7,7k svar
Den stora öltråden!
Jodå, har en kollega som precis bor bredvid Carlsbergs "concept/event bar" i Köpenhamn. Vi brukade gå dit för att dricka olika Jacobsen när man var på besök . Kanske inte riktig craft beer men helt ok jämfört med övriga Carlsbergs.Dalbotös skrev:Var på rundtur i Carlsbergs bryggeri i Köpenhamn med avslutande ölprovning. Vi fick bland annat smaka på "original Ipan" med samma jäst som används när britterna började göra öl där borta för massvis med år sedan. Alltså fy fan... Den var så bitter så det drar fortfarande i kinderna när jag tänker på det och det är mer än ett år sedan jag var där.
Annars så rekommenderar jag provningen, det är inga vanliga Carlsberg man provar utan andra flaskor med röd etikett, verkar inte som de går att köpa på systemet i Sverige. Tror det var typ 15 olika sorter, från ljus lager till nåt så mörkt att inte ens närkontakt med solen hade kunnat tränga igenom. Eftersom jag är så tråkig att jag bara gillar ljus lager tyckte jag att de flesta smakade vedervärdigt men det var intressant att prova och höra guiden berätta om de olika idéerna. Då vi var sista turen innan stället skulle stänga för en årslång renovering fick vi även lov att plocka på oss flaskor från kylen då de ändå inte skulle ha öppet mer - enastående timing.
Edit: dock missade jag ett bryggeribesök som länge var planerat i mars förra året, Tsingtau i Beijing... Kollegan i Kina hade lovat mig en liten tur där..
@Keiller
Risingsbo i Smedjebacken... fint bryggeri. Dala lättöl är fortfarande det bästa lunchpisset.
Bortsett från det. Vi verkar leva i en guldålder när det gäller öl i Sverige. Systemet med en butik som säljer starkvaror gör att uppenbarligen vem som helst kan få ut sina produkter på marknaden. På de lokala bolagen som jag frekventerar så brukar det finnas oändliga varianter av entusiastöl att välja på. Lokalproducerat när det är som bäst.
Har fått ett beteende.
Köper på mig så många öl som jag rimligen kan lagra utan att behöva lyfta på durkar i båten. Tar några ale av någon pålitlig sort (Sigtuna Organic t ex). Sedan fyller jag på med sådant som ser roligt ut. 2-4 buteljer av varje i prisspannet 20-25 ungefär. Ser något dyrare intressant ut så får jag kompensera med en vanlig lager. Urquell till exempel.
Dagen till är har jag provat två.
IPAn överraskande bra. Ingen överdrift utan väl balanserad och med ovanligt gott och tillfredställande skum. En sådan öl som måste hällas upp med finess om man inte gillar att vänta på att skum skall förvandlas till vätska. Belgaren inte närproducerad men i alla fall med helt Europeiska råvaror.
1986 levde jag ett år (15månader) i exil (vapenfri tjänst) i Pripps Blå land. Inte för att utbudet av öl var så fantastiskt i resten av landet, men där var det verkligen missär. Efter någon månad så började jag beställa öl i förväg till det lokala Systembolaget. Tredje gången jag beställde något så togs det in i butikens sortiment. Då började jag beställa något annat. När samhällstjänsten var slut så hade orten fått ett ganska juste urval av Tjeckisk Pils och Brittisk Ale.
Urquell var det andra öl jag drack i livet. Det första var en ofiltrerad överjäst brygd i ÖstBerlin på väg till Prag. Urquell kommer förmodligen därför alltid vara ett sådant där starkt smak och luktminne som tar mig tillbaka till den inte alltid så goda tiden. Jag kmmer också alltid tänka på Urquell som Plzeňský Prazdroj.
Mvh Findus
Risingsbo i Smedjebacken... fint bryggeri. Dala lättöl är fortfarande det bästa lunchpisset.
Bortsett från det. Vi verkar leva i en guldålder när det gäller öl i Sverige. Systemet med en butik som säljer starkvaror gör att uppenbarligen vem som helst kan få ut sina produkter på marknaden. På de lokala bolagen som jag frekventerar så brukar det finnas oändliga varianter av entusiastöl att välja på. Lokalproducerat när det är som bäst.
Har fått ett beteende.
Köper på mig så många öl som jag rimligen kan lagra utan att behöva lyfta på durkar i båten. Tar några ale av någon pålitlig sort (Sigtuna Organic t ex). Sedan fyller jag på med sådant som ser roligt ut. 2-4 buteljer av varje i prisspannet 20-25 ungefär. Ser något dyrare intressant ut så får jag kompensera med en vanlig lager. Urquell till exempel.
Dagen till är har jag provat två.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
IPAn överraskande bra. Ingen överdrift utan väl balanserad och med ovanligt gott och tillfredställande skum. En sådan öl som måste hällas upp med finess om man inte gillar att vänta på att skum skall förvandlas till vätska. Belgaren inte närproducerad men i alla fall med helt Europeiska råvaror.
1986 levde jag ett år (15månader) i exil (vapenfri tjänst) i Pripps Blå land. Inte för att utbudet av öl var så fantastiskt i resten av landet, men där var det verkligen missär. Efter någon månad så började jag beställa öl i förväg till det lokala Systembolaget. Tredje gången jag beställde något så togs det in i butikens sortiment. Då började jag beställa något annat. När samhällstjänsten var slut så hade orten fått ett ganska juste urval av Tjeckisk Pils och Brittisk Ale.
Urquell var det andra öl jag drack i livet. Det första var en ofiltrerad överjäst brygd i ÖstBerlin på väg till Prag. Urquell kommer förmodligen därför alltid vara ett sådant där starkt smak och luktminne som tar mig tillbaka till den inte alltid så goda tiden. Jag kmmer också alltid tänka på Urquell som Plzeňský Prazdroj.
Mvh Findus
För bra precis 7 år sedan var vi 4 dalmasar som begav oss till Prag för att springa en platt och lättsprungen halvmara i klassisk miljö.
Loppet gick väl enligt plan trots att en besvärlig hosta som började samma dag som flyget gick.
Dagen efter loppet tillbringades till fots, vandring upp till katedralen. Går man blir man törstig och som lägst var vi nere på 12:- för en Urquell. Några pubar med egenbrygd öl besöktes, Becherovka dracks.
Dagen därpå köpte vi biljetter till Staropramens bryggerivisning, en interaktiv vandring som avslutades med provsmakning av några lite mer udda Staro. Tyvärr fick man nästan inte se nåt av det verkliga bryggeriet men som helhet klart värt att besöka om man är i Prag.
Som kuriosa kan jag avslöja att jag aldrig besökt Oppigårds bryggeri utanför Hedemora som ligger en "dryg cykeltur" bort... Tilläggas bör att en av mina gamla kollegor från plåtfabriken jobbar där sedan närmare 5år tillbaka.
Loppet gick väl enligt plan trots att en besvärlig hosta som började samma dag som flyget gick.
Dagen efter loppet tillbringades till fots, vandring upp till katedralen. Går man blir man törstig och som lägst var vi nere på 12:- för en Urquell. Några pubar med egenbrygd öl besöktes, Becherovka dracks.
Dagen därpå köpte vi biljetter till Staropramens bryggerivisning, en interaktiv vandring som avslutades med provsmakning av några lite mer udda Staro. Tyvärr fick man nästan inte se nåt av det verkliga bryggeriet men som helhet klart värt att besöka om man är i Prag.
Som kuriosa kan jag avslöja att jag aldrig besökt Oppigårds bryggeri utanför Hedemora som ligger en "dryg cykeltur" bort... Tilläggas bör att en av mina gamla kollegor från plåtfabriken jobbar där sedan närmare 5år tillbaka.
Skogsägare
· Stockholm och Smålands inland
· 19 127 inlägg
Jävla corona. Jag saknar bra fatöl. ESB kanske mest, men även annan kvalitetsöl som gör sig bäst på fat.
Hemma går det mest mellanmörk lager, oftast Brooklyn men förr ofta även Samuel Adams exempelvis. Och en och annan pilsner.
Hemma går det mest mellanmörk lager, oftast Brooklyn men förr ofta även Samuel Adams exempelvis. Och en och annan pilsner.
Becherovka - flytande pepparkaka . Det var länge sedan man drack. Jag har faktiskt en flaska i källaren .
Prag är en fantastisk stad och pilsnern är både god och billig. I min ungdom spelade jag jazz och funk i en massa olika band och jag och några kompisar brukade ta nattåget från Malmö ner till Prag då och då för att gå på jazzklubbar och dricka pilsner. Jag spelade faktiskt själv där med ett band på en jazzklubb några gånger. Tågbiljetten gick på 700 kr tur och retur och övernattning på vandrarhem gick på någon hundring per natt. Vi betalade då ca 5 kr per halvliter Budovar utanför turiststråken. Vilka tider
Prag är en fantastisk stad och pilsnern är både god och billig. I min ungdom spelade jag jazz och funk i en massa olika band och jag och några kompisar brukade ta nattåget från Malmö ner till Prag då och då för att gå på jazzklubbar och dricka pilsner. Jag spelade faktiskt själv där med ett band på en jazzklubb några gånger. Tågbiljetten gick på 700 kr tur och retur och övernattning på vandrarhem gick på någon hundring per natt. Vi betalade då ca 5 kr per halvliter Budovar utanför turiststråken. Vilka tider
Carlberg är faktiskt helt OK – för att vara en lager.A anis16 skrev:
"Probably the best war movie in the world".
Barscenen behövde tas om några gånger . "By take 14 I was totally plastered".
Redigerat:
Jag lärde mig att dricka öl 1988 i Cheb i dåvarande Tjeckoslovakien. (På Sudetenland-tiden hette stan Eger).-RB- skrev:Becherovka - flytande pepparkaka . Det var länge sedan man drack. Jag har faktiskt en flaska i källaren .
Prag är en fantastisk stad och pilsnern är både god och billig. I min ungdom spelade jag jazz och funk i en massa olika band och jag och några kompisar brukade ta nattåget från Malmö ner till Prag då och då för att gå på jazzklubbar och dricka pilsner. Jag spelade faktiskt själv där med ett band på en jazzklubb några gånger. Tågbiljetten gick på 700 kr tur och retur och övernattning på vandrarhem gick på någon hundring per natt. Vi betalade då ca 5 kr per halvliter Budovar utanför turiststråken. Vilka tider
Det var bakom järnridån på den tiden så allt var extremt billigt för en västerlänning. Öl var billigare än Coca-Cola och jag blev övertalad av mitt ressällskap att prova att dricka öl till middagen.
Rutinen var att man fick ett glas öl (minst 50 cl, men jag mätte aldrig) och en liten papperslapp med ett streck på. När man nästan hade druckit ur sin öl kom en kypare som snabbt bytte ut glaset mot ett fullt och satte ett till streck på papperslappen. Man behövde alltså aldrig beställa öl, utan måste säga till när man inte ville ha mer. Det var förmodligen ett lokalt öl och jag fick aldrig reda på vad det hette.
Lektionen gick alltså bra och jag fortsatte att dricka öl på resan som fortsatte på MC till Budapest via Plzen och Prag. Tyvärr var pilsnermuseet i Plzen stängt, men det fanns gott om öl i Prag. ;-)
Senare, väl hemma, kom jag till sans och insåg hur mycket godare det är med rumstempererad ale, åtminstone i normalt svenskt klimat. Jag kommer kanske att dricka mer kall lager om den globala uppvärmningen fortsätter.
Organiserade en pubkväll för länge sedan (1992-94ca). Amerikanska kvalitetsöl hade börjat dyka upp på Bolaget. En av gästerna var en man som då brukade vara en av domarna på öl och whisky festivalen i Stockholm. Han hade tagit med sig just en Samuel Adams.Nötegårdsgubben skrev:
Jag och min äldre bror stod i baren och provsmakade.
Jag sade. -Intressant. Smaken påminner om hur malkulor luktar.
Brodern.- Hm... jag förstår vad du menar men tyckar att det mer påminner om vattnet som rinner ner i mungiporna när jag tvättar håret.
Öldomaren som hört konversationen. -Vadfaan sägern ni. Tycken ni att ölen jag bjuder på smakar schampo.
När vissa associationer fått fäste är det svårt få bort. Tycker fortfarande att en del Amerikanska humlesorter påminner om tvålvatten.
Mvh Findus
Jag har inte sett att någon hittills nämnt appen Untappd. Installera på telefonen och börja registrera och betygsätt de öl du dricker. Jag gillar att jag kan "levla" och få små utmärkelser när jag dricker öl. Dessutom har jag ett gäng kompisar som också använder appen, och jag tycker om att se vad de dricker också. "Nu dricker Roger en XXX, trevligt.".
För er som gillar belgisk öl kan jag också rekommendera Belgoklubben. Sedan jag gick med har jag nästan slutat gå på bolaget, och kvaliteten på mitt öldrickande har gått upp markant. Man får fyra lådor om året, med 12 öl i varje. Mums!
För er som gillar belgisk öl kan jag också rekommendera Belgoklubben. Sedan jag gick med har jag nästan slutat gå på bolaget, och kvaliteten på mitt öldrickande har gått upp markant. Man får fyra lådor om året, med 12 öl i varje. Mums!
Håller med. Appen gör det lite lättare att hålla koll på vilka sorter man testat och inte.B bakterie skrev:Jag har inte sett att någon hittills nämnt appen Untappd. Installera på telefonen och börja registrera och betygsätt de öl du dricker. Jag gillar att jag kan "levla" och få små utmärkelser när jag dricker öl. Dessutom har jag ett gäng kompisar som också använder appen, och jag tycker om att se vad de dricker också. "Nu dricker Roger en XXX, trevligt.".
För er som gillar belgisk öl kan jag också rekommendera Belgoklubben. Sedan jag gick med har jag nästan slutat gå på bolaget, och kvaliteten på mitt öldrickande har gått upp markant. Man får fyra lådor om året, med 12 öl i varje. Mums!
Jag har kört den i några år nu och har för närvarande checkat in 267st olika öl. Siktar väl på att spräcka 300-gränsen innan sommaren är förbi.
Appen gör också att det blir lite sport att hela tiden köpa nya ölsorter. Köper ytterst sällan ett helt flak likadana öl utan ofta smiter man in på bolaget och fyller en ryggsäck med en trevlig blandning och tar då bara 1-2 öl av varje sort. Försöker då också att aktivt välja sådan öl som jag tror jag kommer tycka om. Det blir oftast IPA och är jag ute och reser i landet så kikar jag in på bolag och letar efter närproducerad öl. Går alltså aldrig och plockar på mig en massa billiga massproducerade blask-lager bara för att öka på mitt totala antal incheckningar.
Har provat dem men ej imponerats. Däremot druckit många av Oppigårds olika IPA.E Edlunn skrev:
Generellt tycker jag att det är svårt att hitta bra lager från små producenter, jämfört med t.ex IPA.
Hört någon gång från nån ölnörd/hembryggare att det tydligen inte är någon slump att många som ger sig in i småskaligt hemmabryggeri oftast börjar med just IPA. Det ska tydligen vara lättare som nybörjare att få till en riktigt bra IPA jämfört med att få till en riktigt bra lager. Kan själv inte bekräfta påståendet men det stämmer rätt bra in med min känsla när jag provat runt bland både IPA och lager som marknadsförs som "Lokalt och småskaligt". Kan såklart också påverkas av jag personligen lutar mer åt IPA, APA och liknande.