Jovisst, men varför inte släcka lamporna om det bara är energibesparingen som är intressant.

/m
 
Macce skrev:
Jovisst, men varför inte släcka lamporna om det bara är energibesparingen som är intressant.

/m
????????

Jävligt oväsentligt..
 
Ang livslängden på halogen och neddimrat.
Vi har ett terraie där jag monterat 3 st 50W halogenlampor som används för att värma terrariet. Dom är kraftigt neddimrade och drar tillsammans ca 65 - 80W.
Lamporna har setat i terrariet ca 5år och dom lyser 12 tim per dag, ca 22000 tim totalt,
Under dessa 5 år har jag bytt en lampa.

/Stefan
 
Fraggo skrev:
????????

Jävligt oväsentligt..
Om du tillför mindre energi utan att höja verkningsgraden så är ju resultatet, att mängden ljus minskar. Jag drog det till en extrempunkt med inenergi lika med noll, som då ger släkt lampa.
Jag medger att mitt svar innehåller en del sarkasm.

/m
 
Nu skrev discomike att 20 lumen/watt var i nivå med halogen. Alltså varken bättre eller sämre om man utgår ifrån dessa siffror. Men faktum kvarstår, att för motsvarande ljusflöde går det åt mindre energi för LED än halogen, då mindre andel energi går till spillo i form av värme.

Angående din sarkasm är det ju självklart att en ljuskälla är lika energisnål oavsett typ om den inte är tänd, det var inget som passade in i diskussionen överhuvudtaget tyckte jag. Antar att du ville sätta dig på tvären..?
 
Redigerat:
vilket är bäst en 60 W glödlampa i taket. eller 10 st 20 wattare i hela köket?

Dom nya halogen lamporna som ser ut som glödlampor med E-27 sockel, dessa ska ge lka mycket ljus som 60 watt men drar bara 42 watt, osram.

Det finns ju även G4 sockel med reflektor, någon som använt dessa??? Tycker det ger lite mer... (Osram 20watt G4, d.v.s liten stift lampa)
 
Har en liten teori här som jag tänkte få vädra.
Om man införskaffar en elektronisk transformator, typ nexa´s eller liknande med fjärrstyrning. den ska ha "märkningen 20-60w ca" Om jag kopplar på 10st 12V led amaturer så den sammanlagda förbrukningen blir ca 35W. Tror ni att det fungerar att använda deras "trådlösa vägg dimmer" till att få lite svagare ljus?
 
discomike skrev:
Ja när det gäller halogen, då de är beroende av höga temperaturen för att tungsten ska deponeras på glödtråden igen, det finns de halogenlampor som är gjorda för att dimmas med tjockare glödtråd + gasmix som fungerar bättre vid lägre temperatur, men processen fungerar bäst vid en viss designtemperatur, och för låg temp leder till sot och förkortad livstid,
Vet inte vad du snackar om för halogenlampor... Men generellt kan jag lova att om du dimmrar halogen så förlänger ni livslängden. Är tämligen övertygad om att dessa siffror är sanna:
Dimmra ned till 80% o du har fördubblat livslängden.

Såg också att livslängden på halogen diskuterades här i tråden innan.
För 230V halogen var 2000h vanligast fram tills ganska nyss då 3000h börjat ta över mer o mer.
För 12V halogen (med reflektor) håller är 4000h vanligast men det finns även 5000h

MAO dimmra era 12V o ni har en livslängd på 10 000h.
12V ger mer ljus än 230V. 20W12V är ungefär lika med 50W230V om man jämför de bästa ljuskällorna.

Så om ni skall räkna på LED
Jämför med 20W-12V-halogen livslängd 10 000h
Är ju svårt att värdera hur mycket det 1000ggr vackrare skenet från halogen är värt.

Personligen anser jag att det råder ingen som helst tvekan om att LED kommer ta över rubbet vad gäller belysning. IDAG är de dock inte bra nog på flera områden för att gälla som allmänbelysning i mitt hus.

Satte "varmvita" 3W GU10 LEDs från hide-a-lite i simsen. Blev jättebra, men var de varmvita?
-Njae, jämfört med kallvita LEDs så var de ju varma.
Men jämfört med halogenbelysningen ovan ytterdörren är de isvita.
 
Jag har nu fastnat mer för dimbara 11W kompaktlysrör som passar där man sätter 230V halogenspots.
Såhär ser dom ut: http://ydcircuit.e-butiken.se/?artnr=YdDimGU10

2700K, alltså varmvitt. På riktigt.. Att det dessutom är dimbart som vilket glödljus som helst gör det än mer intressant. LED är för osäkert i dagens läge har jag fastslagit i empiriska undersökningar.
 
Finns det något bra sätt att lura dimmern att den är mer belastad än den faktiskt är. Jag har schneiders elektroniska inbygnads dimmrar som har ett arbetsområde mellan 25-400w och mitt problem blir att dimmern startar inte när jag använder en inbyggd halogenspot ett fönster i några rum som är på 20w. Nu har jag stoppat i en 30w men det känns inte bra då det får vara max 20w i spoten.
 
jerk skrev:
Nu har jag stoppat i en 30w men det känns inte bra då det får vara max 20w i spoten.
Nä det är väl inte helt korrekt men ingen större fara ändå, betänk att du alltid dimrar ner till lägre effekt så kvittar det i slutändan.
 
Fast när den går på fullt om någon annan varit där och pillat med dimmern så blir den stekhet- alltså lampchassit. Det känns som att det finns risk för överhettning...
Jag har hört att det skall gå att sätta något motstånd eller liknande för att dimmern skall känna en större last och på det viset kunna använda en mindre lampa en vad dimmern annars vill ha.
 
Fraggo skrev:
Jag har nu fastnat mer för dimbara 11W kompaktlysrör som passar där man sätter 230V halogenspots.
Såhär ser dom ut: [länk]
Länken är död, kan du hitta produkten igen?
 
Spoz skrev:
Länken är död, kan du hitta produkten igen?
Skickar en annan länk istället, har kikat runt på utländska sidor då priser och utbud är bättre där.

En sån här är det iallafall, http://litebulbs.co.uk/product/2199...-11w-warm-white-energy-saving-light-bulb.aspx

Lyfte en tråd med lite mer info om denna variant, den hittar du här: http://www.byggahus.se/forum/el/100350-spotlights-i-nybygge-lagenergi-dimmer.html
IKEA har 7W av den typen fast med E14 sockel tror jag om man vill se hur dom lyser. (Riktigt behagligt ljus för att vara lågenergi tycker jag.)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.