63 600 läst · 523 svar
64k läst
523 svar
Allt om pizza
Bilder på resultatet från invigningen av nya gasolugnen förresten.
5 st. Pizza nr ett blev rejält bränd i kanterna (den halvätna). Pizza nr 2 ej med på bild pga ofrivillig calzone. Pizza 3-5 på bild.
Ganska enkel deg så inga fina kanter. Det här med värmen kräver en del övning och IR-termometer tror jag, som ni ser på bilderna.
Annars godkänt resultat. Pelletsugnen blev möjligen bättre när det fungerade - men det gjorde det allt för sällan för mig. Betydligt enklare med gas.
16" var mycket större än jag förväntat mig, möjligen hade 12" räckt.
5 st. Pizza nr ett blev rejält bränd i kanterna (den halvätna). Pizza nr 2 ej med på bild pga ofrivillig calzone. Pizza 3-5 på bild.
Ganska enkel deg så inga fina kanter. Det här med värmen kräver en del övning och IR-termometer tror jag, som ni ser på bilderna.
Annars godkänt resultat. Pelletsugnen blev möjligen bättre när det fungerade - men det gjorde det allt för sällan för mig. Betydligt enklare med gas.
16" var mycket större än jag förväntat mig, möjligen hade 12" räckt.
Vändspade är ett måste för mig med en 12" Koda-ugn. De är rätt trångt i ugnen. Sedan går det så satans fort att grädda och vändspaden gör att det går att rotera inne i ugnen on the fly. Jag använder den också för att ta ut pizzorna.J Jonobe skrev:
Jag gräddar i 15-20 sekunder sen tar jag ut pizzan i sin helhet med Ooni-pizzaspaden, snurrar den ett kvarts varv och skjutsar in den igen. Har luckan stängd i 10-15 sekunder och så upprepar jag. Brukar ha den inne fyra-fem gånger beroende på hur den ser ut.J Jonobe skrev:
Jag har alltså ingen särskild vändspade, tycker denna metod funkar bra.
Visst har den ugnen ingen lucka?ClasseClas skrev:
Luckan på min austin är så jäkla budget att det tar 10 s bara för att öppna den .Kanske lika bra att köra utan.
Jag har en Karu 12" och tycker det är lite trångt att vända inne i ugnen så jag tar ut pizzan och snurrar typ en 120 grader, gör det 2ggr och sen klar.
Jag äger bara en träspade som följde med när jag köpte pizzastålet men tycker den funkar fint. (kanske lite bränd undertill efter använt den i vedugnen...
Jag äger bara en träspade som följde med när jag köpte pizzastålet men tycker den funkar fint. (kanske lite bränd undertill efter använt den i vedugnen...
Nu har jag prövat några pizzor med bakstål, ett stort lyft från vanligt i ugn! Undersidan blir fint gräddad.
Men jag har svårt att få till en tunn pizzabotten. Den blir åtminstone 5 mm tjock, kanske ännu mer, och kan hålla upp sig själv som en panpizza gör om man håller i en slice.
Jag knådar och drar ut pizzadegen på en mjölad skärbräda i trä så stort och tunt jag kan, men blir ändå för tjock. Jag har testat att använda kavel för att få den tunnare, men det slutade med att degen fastnade och det gick inte att få upp den med pizzaspaden sen. Någon som har något tips?
Men jag har svårt att få till en tunn pizzabotten. Den blir åtminstone 5 mm tjock, kanske ännu mer, och kan hålla upp sig själv som en panpizza gör om man håller i en slice.
Jag knådar och drar ut pizzadegen på en mjölad skärbräda i trä så stort och tunt jag kan, men blir ändå för tjock. Jag har testat att använda kavel för att få den tunnare, men det slutade med att degen fastnade och det gick inte att få upp den med pizzaspaden sen. Någon som har något tips?
Allvetare
· Västra götaland
· 9 244 inlägg
Hur gör du degen?M M_H skrev:Nu har jag prövat några pizzor med bakstål, ett stort lyft från vanligt i ugn! Undersidan blir fint gräddad.
Men jag har svårt att få till en tunn pizzabotten. Den blir åtminstone 5 mm tjock, kanske ännu mer, och kan hålla upp sig själv som en panpizza gör om man håller i en slice.
Jag knådar och drar ut pizzadegen på en mjölad skärbräda i trä så stort och tunt jag kan, men blir ändå för tjock. Jag har testat att använda kavel för att få den tunnare, men det slutade med att degen fastnade och det gick inte att få upp den med pizzaspaden sen. Någon som har något tips?
M M_H skrev:Nu har jag prövat några pizzor med bakstål, ett stort lyft från vanligt i ugn! Undersidan blir fint gräddad.
Men jag har svårt att få till en tunn pizzabotten. Den blir åtminstone 5 mm tjock, kanske ännu mer, och kan hålla upp sig själv som en panpizza gör om man håller i en slice.
Jag knådar och drar ut pizzadegen på en mjölad skärbräda i trä så stort och tunt jag kan, men blir ändå för tjock. Jag har testat att använda kavel för att få den tunnare, men det slutade med att degen fastnade och det gick inte att få upp den med pizzaspaden sen. Någon som har något tips?
Hjälper denna länk?
Låter du degen stå i rumstemperatur ~½-1h före utbakning?M M_H skrev:Nu har jag prövat några pizzor med bakstål, ett stort lyft från vanligt i ugn! Undersidan blir fint gräddad.
Men jag har svårt att få till en tunn pizzabotten. Den blir åtminstone 5 mm tjock, kanske ännu mer, och kan hålla upp sig själv som en panpizza gör om man håller i en slice.
Jag knådar och drar ut pizzadegen på en mjölad skärbräda i trä så stort och tunt jag kan, men blir ändå för tjock. Jag har testat att använda kavel för att få den tunnare, men det slutade med att degen fastnade och det gick inte att få upp den med pizzaspaden sen. Någon som har något tips?
Ska funka fint, men har inga egna erfarenheter av det.Jocce81 skrev:
Gissar både kyl och rumstemperatur funkar beroende på hur "bråttom" man har.
Dan_Johansson skrev:
FredrikR skrev:
Jag har följt receptet på den "enklare" degen som följde med bakstålet. Gjorde degen på morgonen, lät jäsa i 1 timma i rumstemperatur, sen in i kylskåp tills att det var dags för middag 6 timmar senare.AXS skrev:
Hälften av degen blev kvar så det blev pizza till middag igår igen, samma deg men nu hade den varit i kylskåp ett dygn till och jag såg till att plocka fram degen 1 timma innan tillagning denna gång. Det blev mycket bättre nu än tidigare, vet inte om det var min teknik eller själva degen, eller kanske både och.
När jag nu tittat på ett gäng videos hur man ska hantera degen så inser jag att jag har haft en riktigt dålig teknik. Jag försökte följa stegen i videon från Ooni nedan, det blev mycket bättre och nu känner jag att det åtminstone finns potential att bli riktigt bra med lite mer träning.
How to Stretch Pizza Dough - 4 Super Easy Steps Revealed:
Grabbarna på Lilla Napoli pratar och går igenom sin filosofi kring pizza hemma mycket bra i videon!