274 822 läst · 5 439 svar
275k läst
5,4k svar
Är ni redo för elprischocken som precis startat?
Om du syftar på stoppet av Hansa Power bridge så undrar jag hur du menar att det skulle fungera med en oreglerad marknad för likströmskablar mellan Sverige och Tyskland? Finns det något incitament att bygga en konkurrerande likströmsledning till Hansa Power bridge? Hur många ledningar får plats, och vem avgör vem som får bygga ledningar när det börjar bli fullt?D Daniel 109 skrev:
(Frågan är seriöst menad).
Redigerat:
Sverige tog inte strid om det eftersom Sverige alltid vill vara bäst på att göra som EU säger.P paralun skrev:
Danskarna var sura för att de inte fick köpa så mycket el de ville när det fanns kapacitet kvar i utlandskablarna.K karlmb skrev:För det första så gällde Danmarks anmälan att Sverige begränsande exporten i befintliga kablar.
Alltså helt irrelevant.
För det andra så skulle det se rent skruvat ur att EU skulle tvinga ett land med troligen flest utlandsförbindelser redan, att bygga fler.
Det skulle isåfall vara grund för Sverige att kräva att andra länder som varit betydligt mer återhållsamma med koncessioner , att först bygga förbindelser.
I stället för att Sverige stod på sig och hävda de tekniska orsakerna och vänta på att transportnätet byggdes ut för att lösa det daska behovet av svensk billig el, så föreslog SvK de fyra elområdena.
Man kan väl fundera lite på vem som skall bekosta ett lands nätutbyggnaden om utbyggnaden sker för att ett annat lad ska kunna köpa mer el.
Gammalt klipp
Elområdes indelningen var väl det bästa man kunde göra från svensk sida.…Med Sveriges nya elområden följer också en fri elmarknad – något som glädjer våra grannländer.
Danskarna som länge haft väldigt höga elpriser gör en bra affär och norrmännen kan i perioder få el nästan gratis.
– Vi är glada. För oss är det principiellt viktigt att Sverige inte sätter nationella intressen främst när vi har en gemensam elmarknad. Då ska alla ha fri tillgång till marknaden, säger Charlotte Søndergren, avdelningschef på branschorganisationen Dansk energi, till Ny Teknik.
Billigt i Norge
Det är just den danska organisationen som ligger bakom att Sverige delats in i elområden.
2006 gjordes en anmälan till EU-kommissionen där Dansk energi klagade på att Svenska Kraftnät begränsade exporten till Danmark.
Numera tycker jag vi bör behålla dem. De skyddar ju i viss mån elintensiv basindustri mot höga priser orsakade av elevprotester i SE4.
Blir det för jäkla höga priser så kan vi ge lite riktat elstöd. 🙄
Var det Norges export du syftade på som också behövt ta vägen genom Sverige för att nå Danmark och Tyskland?
Elnät är inte en marknadsekonomi och ska inte vara det. Det är en monopolmarknad. Jag pratade om elmarknaden.P pmd skrev:Om du syftar på stoppet av Hansa Power bridge så undrar jag hur du menar att det skulle fungera med en oreglerad marknad för likströmskablar mellan Sverige och Tyskland? Finns det något incitament att bygga en konkurrerande likströmsledning till Hansa Power bridge? Hur många ledningar får plats, och vem avgör vem som får bygga ledningar när det börjar bli fullt?
(Frågan är seriöst menad).
Ja precis, det var ingen elbrist, utan det var bara högt pris (och därigenom lägre konsumtion)G OMathson skrev:
Europa hade enorm outnyttjad elproduktionskapacitet varje gång elpriset var som högst under de tråkiga elåren 2021-22. Vi har aldrig varit längre ifrån elbrist än när elpriserna var skyhöga.
Istället för att ungdomarna åker runt och härjar med mopparna så rekryteras de i ungdomsgäng eller sitter framför datorn. Var nog bättre förr?D daVinci skrev:Det var väldigt tydligt när jag var ung. Men då med alla mopeder som förde ett extremt oväsen när de kördes. MC också men de var ju mindre vanliga.
Så det här är en punkt där samhället blivit mycket bättre. Inte alls så mycket störande mopeder numera. Och de mopeder som finns numera är ganska tysta.
G
gone_fishing
Husägare
· Stockholm
· 2 913 inlägg
gone_fishing
Husägare
- Stockholm
- 2 913 inlägg
Visst, bara att snurra igång några vindkraftverk till eller starta några solpaneler, mja är ju fossilt men inte mycke i Sverige.Mikael_L skrev:
Då var det nog snarare gaskraft som stod still på grund av höga gaspriser. Men de fanns.
Toppar och dalar samvarierar till en viss del, både när det gäller elproduktion och -användning. Men inte helt och hållet. Ett bra exempel på hur samverkan mellan länder ger billigare el är att Sverige exporterar el till Norge när vi har gott om vindkraft. Norge kan då minska sin produktion av vattenkraft och ibland till och med pumpa upp vatten i magasinen till sina pumpkraftverk. När det blåser mindre och vi behöver mer el har Norge gott om vatten i sina magasin och kan exportera el till oss.Nötegårdsgubben skrev:
Under perioden maj 2023 - april 2024 exporterade Sverige 6331 GWh till Norge och importerade 4673 GWh. Norge är det land som vi importerar överlägset mest el från, långt över hälften av vår totala elimport. Importen från Tyskland och Polen tillsammans är endast en tiondel av vår elimport.
Även vår export av el går främst till våra nordiska grannländer. Två tredjedelar går till Finland, Danmark och Norge. En tredjedel går till Litauen, Polen och Tyskland. Den totala svenska nettoexporten av el, 27689 GWh under det senaste året, bidrar märkbart till att minska användningen av fossila bränslen i norra Europa. Med ökad överföringskapacitet kan vi exportera ännu mer fossilfri vindkraftsel.
Tyskland är tämligen obetydligt när det gäller svensk elhandel. Under de senaste 12 månaderna har vi exporterat 2822 GWh till Tyskland och importerat 444 GWh. Tyskland producerar nästan fyra gånger så mycket vindkraft som Sverige (2022), trots att landet har mindre areal än Sverige och tio gånger så många invånare. Eftersom vi ibland har mer elproduktionskapacitet än vi kan utnyttja vore det bra för klimatet om vi kunde exportera mer el till Tyskland. Hansa Power Bridge skulle teoretiskt kunna ge runt 6000 GWh i ökad export.P paralun skrev:Inte alls när stabiliteten bygger på stora tyska kolkraftverk samt fossilgasverk.
Tysklands argument är ju att kunna sänka CO2-avtrycket och vi ska ställa upp med HPB.
Sen att frågan nåt upp till regeringschefsnivå är anmärkningsvärt och bakom det här står naturligtvis den gröna kanaljen Robert Habeck. Se länk!
[länk]
Redigerat:
Du fattar tydligen inte hur det fungerar.G OMathson skrev:
Jag kan berätta för dig att man slår inte på och av solpaneler, och inte heller vindkraft om det inte blåser.
Ta och lär dig lite, kom igen sen när du kan det mest grundläggande.
Jag håller i teorin med, men inte i praktiken då detta skulle innebära att vi importerar deras energipolitik också, dvs det blir vi som får betala för deras oförmåga att lösa energifrågan på ett vettigt sätt.B bjorn.abelsson skrev:Tyskland är tämligen obetydligt när det gäller svensk elhandel. Under de senaste 12 månaderna har vi exporterat 2822 GWh till Tyskland och importerat 444 GWh. Tyskland producerar nästan fyra gånger så mycket vindkraft som Sverige (2022), trots att landet har mindre areal än Sverige och tio gånger så många invånare. Eftersom vi ibland har mer elproduktionskapacitet än vi kan utnyttja vore det bra för klimatet om vi kunde exportera mer el till Tyskland. Hansa Power Bridge skulle teoretiskt kunna ge runt 6000 GWh i ökad export.
Snarare får väl vi betalt för att lösa deras problem. Beroende på hur man vänder på saken. Ser du annan export som problematisk också?