285 609 läst · 5 439 svar
286k läst
5,4k svar
Är ni redo för elprischocken som precis startat?
Mina erfarenheter liknar dina väldigt mycket.D daVinci skrev:Jag åkte tidigare 30 min pendeltåg. Och hade 5-6 sjukdagar per år. Pga magsjuka och infektion o övre luftvägarna. Sedan flyttade jag och slutade helt med kollektivtrafik. 10 år senare upptäckte jag att jag inte haft en enda sjukdag sedan jag flyttade. Och då först insåg jag den extrema smittohärden i kollektivtrafiken. Och kunde samtidigt konstatera att kollegor som körde bil knappt hade sjukfrånvaro.
Korrelationen är mycket tydlig. Korrelation är dock inte samma som kausalitet.D daVinci skrev:

Tjavars. Det är en ganska tunn tråd att hänga upp en slutsats på. Varken dina eller mina erfarenheter ger något vetenskapligt stöd för att kollektivtrafikresenärer är mer sjuka än bilpendlare.D daVinci skrev:
Icke desto mindre gick jag aldrig tillbaka till att åka kollektivt till arbetet …
Det finns flera skrifter från Trafikverket som beskriver deras modell för samhällsekonomiska beräkningar. Läs exempelvis "Samhällsekonomi, trafikprognoser och effektsamband" (https://bransch.trafikverket.se/for...da/Samhallsekonomisk-analys-och-trafikanalys/).P pmd skrev:
Visst gav de goda exempel på samhällsnyttorna i länken…???P pmd skrev:
Att de sen inte redovisar exakta vikter eller modeller är väl av mindre betydelse.
Antar att varje enskilt projekt de håller på med har olika parametrar å vikter.
Varför menar du de ska lägga ut dessa på nätet?
Här är vi helt överens. Varför ska jag, som valt att bo dyrt och centralt med korta och billiga resor (cykel) bekosta arbetsresorna för den som valt att i stället bo billigt långt från jobbet, men fått dyra resor?P pmd skrev:
Du får vara frisk och må bra.P pmd skrev:Jag har inte cyklat "till jobbet" sen jag gick i högstadiet. Därefter blev avståndet till skola eller arbete för långt för praktiskt cykelpendlande.
Jag tycker dock om att cykla, så jag har i flera decennier nöjescyklat på fritiden. Det är oklart vilken hälsoeffekt det har haft, men jag tvivlar på att den har varit negativ. Vad får jag för det?
Den individ som bilpendlar gör det troligen för att det medför en tidsvinst, ja. Varför skulle den individen inte räkna med det om det vore viktigt?B bjorn.abelsson skrev:
Om det inte medförde en tidsvinst så finns det kanske andra fördelar med enskilt resande jämfört med kollektivtrafik. T.ex. så är mitt garage ihopbyggt med huset och garaget vid min arbetsplats låg i källaren i huset där kontoret fanns. Jag kunde i princip ta mig till arbetet utan att ta på mig ytterkläder eller skor.
Givetvis var det en fördel för mig.
Självklart är tidsvinsten en av de viktigaste orsakerna till att folk väljer att åka bil i stället för att åka kollektivt eller cykla. I de fall det går snabbare med kollektivtrafiken än med bil (exempelvis från centrala Kallhäll till arbetsplatser nära Stockholms Central) är det få som väljer bilen. Hur kan du tolka något jag skrivit som att jag menar något annat?P pmd skrev:Den individ som bilpendlar gör det troligen för att det medför en tidsvinst, ja. Varför skulle den individen inte räkna med det om det vore viktigt?
Om det inte medförde en tidsvinst så finns det kanske andra fördelar med enskilt resande jämfört med kollektivtrafik. T.ex. så är mitt garage ihopbyggt med huset och garaget vid min arbetsplats låg i källaren i huset där kontoret fanns. Jag kunde i princip ta mig till arbetet utan att ta på mig ytterkläder eller skor.
Givetvis var det en fördel för mig.
Om man kan välja…B bjorn.abelsson skrev:
Sen har du de som bor i Glesträsk och jobben plötsligt centraliseras så du måste resa 1,5 timmar enkel resa till jobbet utan möjlighet till kollektivtrafik..,
När jag flyttade till Norge för 30år sen tyckte jag de man här kallar ”distriktspolitikk” var uselts (fritt översatt ”glesbygdspolitik”)
Men i Norge är man extremt medveten av å ge hjälp till alla småkommuner längs hela norska kusten upp till ryska gränsen för att hela landet ska leva å minska pressen på inflyttning till storstäderna.
Man har tex ett speciellt skatteavdrag för de flesta som bor i de 2 nordligaste fylkene.
Att slopa reseavdragen är inte på agendan hör i Norge ivartfall.
Obegripligt sätt att resonera.B bjorn.abelsson skrev:Men din restid är en kostnad som drabbar dig själv, inte någon annan. När du väljer om du ska göra en resa eller inte så värderar du nyttan av resan jämfört med kostnaderna för resan, inklusive restiden. Vid en bedömning av de externa effekterna av resan behöver man alltså inte ta hänsyn till din restid.
Du skriver att man räknar med att min tid är värd 112 kr/timme när man beräknar samhällsnytta för tex en ny väg.
Men när jag kör på den, istället för att sitta hemma och inte jobba, då är samhällsnyttan noll och intet iaf?
Om jag inte kan ta mig till jobbet är ju förlusten för samhället långt mkt större än 112 kr/timme. Dels för en arbetsgivare, dels det allmänna som måste ge mig bidrag istf att kunna plocka mig på skatter i miljonklassen årligen.
Det där sättet att räkna är ju uppenbarligen påhittat av bilhatare.
Tror du alla kan välja precis var de ska bo och ha sitt jobb? Och att de när de tex byter jobb, direkt kan flytta till närheten ?B bjorn.abelsson skrev:
Senaste från startsidan
Tjänster
Populärt i forumet
-
Möte med banken förhandla ränteavdrag/ränta
Priser, Kalkyler, Fastighetsskatt m m. -
Hur tänker ni hantera ny effektavgift för elnätet?
Priser, Kalkyler, Fastighetsskatt m m. -
Slutet på värmepumpar, elberedare är prisvärda
Priser, Kalkyler, Fastighetsskatt m m. -
Skulle jag bestridit?
Priser, Kalkyler, Fastighetsskatt m m. -
Jämför din bolåneränta
Priser, Kalkyler, Fastighetsskatt m m.