Flytta från huset till lägenhet - vid 60 eller aldrig?

När är bästa tillfället för (blivande) pensionärer att sälja villan och flytta till lägenhet? Och vart ska du flytta, till närmaste stadskärna eller till en stad vid havet?

Många funderar på om och när man ska flytta från huset. Är det kanske bättre att bo kvar?

Många funderar på om och när man ska flytta från huset. Är det kanske bättre att bo kvar?

Det är många faktorer som påverkar när det kan vara dags att flytta från huset:

  • reglerna för bolån (svårare få låna som pensionär), 
  • var bor barn och släktingar, 
  • när har du både tid och ork att flytta, 
  • hur länge klarar du trädgård och snöskottning, 
  • när har barnen hunnit skaffa bostäder stora nog att överta arvegods, 
  • var finns bäst möjlighet att samla sina vänner, 
  • hur viktigt är det att bo nära en stor flygplats för att underlätta resor? 

Skillnaden mellan att döstäda och dödstäda är stor. Dödstäda gör de anhöriga efter att någon dött, de tömmer garderober och vindsförråd, slänger det mesta. Döstäda gör du själv för att få ett bekvämare liv och/eller för att förenkla för barnen att överta det värdefulla.

Döstädning ingen sorglig historia

Boken "Döstädning. Ingen sorglig historia" av Margareta Magnusson berättar om hur du behåller de möbler, husgeråd, textilier, tavlor och böcker som gör ditt hem trevligt och bekvämt - och gör dig av med resten. Boken har inspirerat den amerikanska TV-serien "Den svenska konsten att döstäda", som finns att se på SvT Play fram till oktober 2025.

Frestelsen är förstås att bestämma sig för att bo kvar i villan tills man dör. Det är bekvämt att inte tvingas döstäda och flytta, roligt att ha kvar sin trädgård med alla fina växter, tryggt att ha kvar grannar som man känner. Men hur bra kommer det att fungera mot slutet av livet? En vanlig orsak till problem med att bo kvar i villan är att inte längre kunna köra bil. Många äldre drabbas av är dålig syn. Realismen i att bo kvar till du dör beror på om du har barn som bor i närheten, hur välplanerat huset är och hur nära det finns affärer och annan service. 

Tre alternativ för att flytta från hus på ålderns höst

Lite förenklat finns tre olika alternativ för att på ålderns höst flytta från hus till lägenhet. Det första är att göra det redan mot slutet av arbetslivet, det andra att vänta till huset blir obekvämt, det tredje att aldrig frivilligt flytta.

1. Mellan 55-65 års ålder för- och nackdelar

Att flytta redan mot slutet av arbetslivet, mellan 55 och 65 års ålder, ger flera fördelar. Ett hus som kanske nyligen var fullt av ungdomar har blivit onödigt stort. Du har fortfarande energi att genomföra rensningen av prylar innan flytten och att fixa allt perfekt i den nya bostaden. Det är lättare att övertala banken att godkänna nya lån medan du jobbar heltid. Och om du ser fram mot många resor som pensionär och ofta vill kunna fly mörker och kyla i Sverige är det mycket lättare att lämna en lägenhet: töm kylskåpet, be någon vattna blomkrukorna och flyg iväg.  

Den främsta nackdelen med en tidig flytt till seniorboende eller liknande är nog för många att de har fullt upp på jobbet. Ett annat problem kan vara att barnen inte har hunnit rota sig, vilket gör det svårt att välja rätt adress för att bo nära barn och barnbarn.

2. Att flytta som pensionär för- och nackdelar

Nästa alternativ är att flytta som pensionär, när huset börjar bli obekvämt men du fortfarande orkar lyfta flyttkartonger. Alltså någon gång mellan 70 och 80 års ålder. Då får du ungefär tio år till med gott om plats för intressen och hobbyprojekt. Du kan fortsätta gräva i trädgården och får fler anledningar att vara fysiskt aktiv, vilket är bra för hälsan. När det blir dags att flytta har du haft mer tid att "döstäda" och flytten blir därmed enklare. Eventuella barn har hunnit skaffa sig större bostäder och har kanske mer plats att överta arvegods.

En nackdel kan bli att bankerna inte går med på att ge lika stora lån som du haft hittills till det nya boendet, eftersom pensionen är lägre än din gamla inkomst. Risk finns också att du inte har orkat ta hand om ditt hus, så att marknadsvärdet har fallit. Därmed kanske du tvingas flytta till en mindre lägenhet eller en med sämre läge än du hade kunnat välja innan du blev pensionär.

3. Bo kvar i huset

Att sikta på att bo kvar i sitt hus resten av livet är det tredje alternativet. Ekonomisk finns fördel med att fortsätta äga sitt gamla hus. Både om du gör underhållet själv och om du betalar med ROT-avdrag blir det billigare än i stora bostadshus, där gemensamt underhåll beskattas fullt ut. Du kan undvika skatt på reavinsten vid försäljning (som uppstår vid flytt till en billigare bostad). Och genom att bo kvar slipper du förstås kostnader för mäklare och flytt.

Men småhus är normalt sämre anpassade till behoven hos de allra äldsta, trappor och trösklar gör det svårt för den som behöver rullator. Att bo kvar kan skapa ett ensamt fängelse. Väntar man för länge med att flytta blir man kanske fast i ett svårnavigerat hus, där hemtjänstens bilar stannar utanför några gånger varje dag.

Det finns även extra risker med att ta hand om hus och trädgård. Särskilt farligt är det att klättra upp på stegar när balansen har blivit sämre. Enligt socialstyrelsen är det varje år 70.000 svenskar över 65 år som behöver läggas in på sjukhus efter fallolyckor. Ungefär 2000 pensionärer dör i fallolyckor per år, många av dem inomhus.

Exempel ur boken “Den sista flytten”

Ett lärorikt exempel finns i den nya boken "Den sista flytten" av Dag Sebastian Ahlander.

Han och hans fru hade planerat att bo kvar i sitt hus tills de dör. Men oväntat dyker lockelsen upp, en fin lägenhet som ligger nära barnbarnens skola. Samtidigt gör snö och is nackdelarna med en brant uppfart uppenbara. Dag beskriver det tunga arbetet med att flytta vid 77 års ålder, efter att ha samlat böcker och mycket annat under 40 år i samma hus. 

Den sista flytten

På tre och en halv månad ska Dag och hans fru göra sig av med i stort sett allt som samlat på vinden, i barnens gamla rum på övervåningen, i källaren och i ett gammalt härbre på tomten. Det låter som gott om tid, men när många av kartongerna innehåller efterlämnade saker från tidigare generationer är det svårt att kasta dem osedda. Dessutom får man inte slänga allt i "Brännbart" på återvinningsstationerna, även där tar sorteringen tid.

Dag Ahlanders husläkare varnar att det i hans ålder är livsfarligt att döstäda på bara 3 månader: "Jag får så många patienter i din ålder som blivit sjuka av en flytt. Hjärnblödningar och hjärtattacker är bara några av fallen, bråck andra. Just nu ligger femton av mina patienter på sjukhus till följd av havererade flyttar. Låt inte flytten bli din död!"

Vart ska man då flytta?

För många är nog inte den svåra frågan om de ska flytta, för behovet är tydligt. Men det är svårt att välja nytt boende både på grund av ekonomiska begränsningar och brist på kunskap om alternativen. 

För dig med hus i en växande storstad finns troligen ekonomiska fördelar med att flytta till en mindre ort med lägre bostadspriser. Kanske finns där till och med hyresrätter, vilket kan frigöra bostadskapitalet till att spendera mer på resor och nöjen. Eller så lockar det att flytta söderut i Sverige, för att få längre somrar och mildare vintrar. Österlen är till exempel populärt bland de som har råd.

Nästa fråga är vilken typ av boende som passar bäst. Byggföretagen har de senaste 20 åren satsat stort på seniorboende och trygghetsboende, där miljön är anpassad för äldre och gemensamma lokaler bidrar till ökat umgänge. Men det finns förstås många fler vanliga lägenheter. Behoven är olika, men de flesta föredrar nog ett centralt men ändå lugnt läge i ett hus med hiss. Stor inglasad balkong är ett plus för den som gillar att odla tomater. Garage i källaren en viktig fördel så länge men klarar att köra bil.

Min fru och jag har diskuterat när vi ska flytta från vårt hus i en förort söder om Stockholm. Vårt yngsta barn flyttade hemifrån i september, men vi har två utekatter som är 14 år och nog vill bo kvar. Vi frestades av ett penthouse med 80 kvadrat terrass och fönster i alla fyra väderstreck som är på väg att byggas i närheten, men intresset svalnade när vi insåg att vår boendekostnad skulle öka med cirka 12.000 kronor per månad.

Planen nu är istället att vänta 8 år med att flytta, tills vi båda gått i pension. Våra två äldsta barn ser ut att hamna i Malmö och Göteborg och därför verkar det vettigt att flytta till en lägenhet i en halvstor stad någonstans däremellan. Kanske till Halmstad eller Helsingborg. Att få kortare vintrar och komma närmare kontinenten lockar också.

Oavsett var vi flyttar, så kommer vårt hus troligen att övertas av en familj i nästa generation, vilket känns bra. För att Sveriges framtida barnfamiljer ska kunna få rymliga bostäder behöver tillräckligt många äldre lämna sina stora hus och flytta till mindre lägenhet. Byggandet av nya villor och radhus räcker inte annars. Idag bor över hälften av svenskar över 60 år i villa eller radhus, enligt SCB. Bland svenskar över 90 års ålder bor 29 procent kvar i småhus. Vissa mår nog bäst av det, men jag tror att rädsla för förändring betydligt oftare har stoppat flyttlass till ett bättre boende.