Fjärrövervaka stugan

Via datorer, mobiler och larmtjänster kan du ha full koll på fritidshuset var du än befinner dig. Börja med att fundera över dina ”husbehov” och förhör dig om att tekniken verkligen fungerar innan du skaffar prylarna.

Fjärrövervaka stugan

Som stugägare kan du numera installera övervakningsutrustning som hjälper dig att hålla koll på allt från vattenledningar och termostater till skadedjur och objudna gäster.

Om fritidshuset har el och bredband kan du i princip ”befinna dig i huset” utan att vara där. Samtidigt finns det begränsningar med en obemannad teknikpark. Ett elavbrott kan snabbt avbryta kommunikationen, likaväl som en inbrottstjuv inte alltid låter sig avskräckas av larm och kameror. Så ett gott råd är att låta någon titta till din stuga ibland eller ordna någon form av grannsamverkan.

Regito fjärrövervakning
Fjärrövervakning från Regito.

 

Fjärrstyrning är egentligen ingen nyhet, men det har mest varit en angelägenhet för teknikkunniga. Redan före mobiltelefonernas tid kunde man installera en fjärrstyrningsmodul till ett fast telefonjack i stugan och sedan kommunicera via en tonvalstelefon på distans. Det gav till exempel möjlighet att styra elvärmen och slå på och av elektriska apparater.

Med utvecklingen av webben och mobil kommunikation har ytterligare funktioner och tjänster tillkommit. Via en central fjärrstyrningsenhet i stugan, exempelvis en dator, kan du kontrollera termostater, vattenpump, frostvakt, elmätare, belysning med mera. Du kan be att få meddelanden via sms/mms eller e-post när något oförutsett inträffar, till exempel en brand eller vattenskada. Kommunikationen sker via ett webbgränssnitt som kan vara trådbundet eller trådlöst.

Abell basenhet
Basenhet för fjärrstyrning, Abell.

 

Du kan även kommunicera med övervakningskameror som skickar bilder så fort en rörelse av något slag registreras. Exempelvis kan du installera en nätverkskamera som via en router visar strömmande video från stugan till din dator därhemma. Denna teknik förutsätter fast bredband eller mobilt 3g-nät och kostar idag några tusenlappar plus en månadsavgift för abonnemanget.

Ett annat alternativ är att beställa utrustningen från ett säkerhetsföretag. Det finns idag flera företag som erbjuder traditionella bevakningstjänster, men också ”digitala larmcentraler” via internet. I det senare fallet köper du ett installationspaket och loggar sedan in dig via företagets hemsida till en server där all information från din stuga lagras, till exempel videobilder och klimatdiagram. Priset för en sådan tjänst ligger kring 7 000-13 000 kronor samt eventuellt en löpande abonnemangskostnad. Många gånger kan det vara värt att lägga en extra peng på bekvämlighet och tillgång till support, så att du själv slipper ”rota i routern” och konfigurera program.

Vilarma kamera
Kamera, Vilarma Online.

 

Tyvärr är den tekniska biten fortfarande en utmaning för gemene man. Fackhandlare som erbjuder IT-teknologi förutsätter ofta att du behärskar alla kryptiska begrepp. Var därför ihärdig och be om förklaringar. Fråga om hur tekniken fungerar och om den är anpassad för förutsättningarna i just ditt fritidshus, till exempel husets elsystem och tillgång till internet. Fråga också om hur hårdvaran (datorer, nätverkskomponenter, kommunikationsenheter mm) ska anslutas och hur tillhörande programvara ska installeras. Det ska vara enkelt att kommunicera med utrustningen via datorn eller mobilen och det är viktigt att informationen om ditt hus förmedlas på ett lättfattligt och användarvänligt sätt.

Om du anlitar ett säkerhetsföretag kan du ofta få hjälp med installationen på plats. I annat fall kan det vara värt att kontakta en lokal elinstallatör som har kunskap om nätverk och larmsystem. Glöm inte heller att fasta elinstallationer i huset måste utföras av en fackman.

Kameraövervakning? Tänk på lagen!
Det är inte fritt fram att sätta upp övervakningskameror var du vill. Kameralagen innebär begränsningar om var, när och vad du får övervaka och när du måste ansöka om tillstånd, eller när det räcker med en anmälan. I regel får kameran enbart övervaka ett privat område. Det måste också finnas information (en dekal eller skylt) om att området är kameraövervakat. Läs mer om kameralagen hos Länsstyrelsen.

Läs mer: